Adrz

Deze folder geeft u informatie over een CT-scan. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

CT-scan

CT staat voor Computer Tomografie. Bij een CT-scan worden door middel van röntgenstralen en met behulp van een computer afbeeldingen van uw lichaam gemaakt.

Melden

Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact opneemt met uw behandeld arts en de afdeling Radiologie als u:

  • Zwanger bent of denkt dat te zijn. Het onderzoek wordt alleen uitgevoerd als het strikt noodzakelijk is.
  • Allergisch bent voor contrastvloeistof. Dit is meestal bekend van eerdere röntgenonderzoeken.

De dag van het onderzoek

Voorbereiding

Eten en drinken

Bij de meeste CT onderzoeken is voorbereiding noodzakelijk. Informatie hierover ontvangt u via de afdeling Radiologie. Indien voorbereidende medicatie nodig is, dient u deze uiterlijk een week voorafgaand aan de afspraak op te halen bij de balie van de afdeling Radiologie.

Medicatie

Let op, voor onderstaande medicijnen is er een verschillende voorbereiding nodig.

  • Gebruikt u NSAID’s? De meest voorkomende NSAID’s zijn diclofenac, ibuprofen en naproxen. NSDAID is een ontstekingsremmend middel dat pijn en zwelling vermindert. Stop het innemen van NSAID’s 24 uur voor het onderzoek tot 24 uur na het onderzoek. Weet u niet of uw medicijn een NSAID is? Vraag het dan na bij uw apotheek. Paracetamol is geen NSAID.
  • Uw andere medicijnen kunt u op de normale manier en tijdstippen innemen, tenzij anders met u is afgesproken. Indien u twijfelt over het innemen van uw medicatie, overleg dan met uw behandelend arts.
  • Heeft u een insulinepomp? Schakel deze dan uit (c.q. zet toediening stop) voordat u de onderzoekskamer binnengaat. De röntgenapparatuur kan uw insulinepomp mogelijk verstoren. Direct na het onderzoek kunt u uw insulinepomp weer aanzetten.

Kleding
Voor het onderzoek is het nodig dat u zich gedeeltelijk ontkleedt. Het is prettig wanneer u kleding aan heeft die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

Contrastmiddel

Het is niet altijd mogelijk om de organen die onderzocht worden, rechtstreeks goed af te beelden. Om die reden wordt er bij dit onderzoek gebruik gemaakt van contrastmiddel. Dit wordt via een infuus in de arm toegediend. Als het contrast in een bloedvat wordt gespoten kan dit een warm gevoel geven en een bittere smaak in de mond.

Port-a-cath
Als u een port-a-cath heeft, kan deze gebruikt worden om het contrastmiddel toe te dienen. Deze moet dan aangeprikt worden. Maak hiervoor een afspraak op de dagverpleging Oncologie in Goes of in Vlissingen (telefoonnummer 088 125 00 00). Plan de afspraak een half uur vóór de onderzoekstijd.

Neem het port-a-cath paspoort mee als u hiervan in het bezit bent.

Overgevoeligheid voor contrastmiddel
Sommige mensen zijn overgevoelig voor bepaalde contrastmiddelen. Dit is meestal bekend uit eerder röntgenonderzoek. Als dit bij u bekend is, moet u dit melden bij het maken van de afspraak en voor het onderzoek.

In zeldzame gevallen komen lichamelijke reacties op het contrastmiddel voor zoals voorbijgaande huidreacties, jeuk en benauwdheid. Deze kunnen tot 48 uur na toediening van contrastmiddel optreden. Neem in het geval van een laattijdige reactie contact op met uw huisarts. Meld een reactie ook aan de afdeling Radiologie, zodat deze geregistreerd kan worden. Bij een volgend onderzoek met contrastmiddel moet u dan mogelijk een voorbereiding volgen. Indien dit voor u van toepassing is, wordt u hierover geïnformeerd door een medewerker van de BVT.

Nierfunctie
Het toegediende contrast wordt door de nieren uitgescheiden. Hiervoor is een goede nierfunctie noodzakelijk. Dit wordt via bloedafname bepaald en dient – voordat het onderzoek gepland wordt – bekend te zijn. Indien er een recente bepaling van de nierfunctie is (niet ouder dan drie maanden), dan is dit niet noodzakelijk.

Wanneer uw nierfunctie zich onder een bepaald niveau bevindt, beoordeelt de nefroloog of aanvullende beschermende maatregelen nodig zijn. Een medewerker van het ziekenhuis neemt dan contact met u op. Neem altijd uw medicijnkaart of medicijnen mee.

Verloop onderzoek

Na aanmelding haalt een medewerker u op uit de wachtkamer. Voordat het onderzoek begint, legt hij/zij u uit wat er gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd vragen stellen als u iets niet begrijpt.

Afhankelijk van de vraagstelling krijgt u soms nog twee bekers water te drinken. Mogelijk krijgt u ook een infuus in uw arm. (Zie ook kopje ‘Contrastmiddel’).

Tijdens het onderzoek komt u op een verschuifbare tafel te liggen. Achtereenvolgens worden deze scans gemaakt:

  • Aan de hand van deze scans wordt bepaald hoe de volgende scans gemaakt moeten worden.
  • Eén of meerdere scans van het te onderzoeken gebied met of zonder contrastmiddel. Of de scan(s) met contrastmiddel gemaakt moet worden is afhankelijk van de vraagstelling.

Tijdens het onderzoek bent u alleen in de scanruimte. De laboranten kunnen u zien en horen door middel van een microfoon en een camera. Het is belangrijk dat u stilligt en de (ademhalings)instructies opvolgt.

Het CT-onderzoek duurt vijf tot vijftien minuten afhankelijk van het soort onderzoek.

Uitslag van het onderzoek
De uitslag krijgt u van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na het onderzoek onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie als u verhinderd bent.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.