Na enige tijd van voorbereidingen is er binnen Adrz een start gemaakt met het inzamelen van Plastic en Drankkartons (PD). Plastic is de verzamelnaam voor diverse typen kunststof. Ze worden toegepast in uiteenlopende verpakkingen, zoals o.a. voor voeding. Dankzij nieuwe technieken kunnen steeds meer soorten kunststof gerecycled worden.
Het scheiden van afval is onderdeel van het verminderen van het restafval (wat nu wordt verbrand) zodat we in de toekomst geen afval meer hebben maar alleen (herbruikbare) grondstoffen. Als ziekenhuis hebben we dus steeds meer een circulaire bedrijfsvoering.
Waarom gaan we dit doen?
In juni 2022 heeft Adrz Green Deal Duurzame Zorg ondertekent om ook in de toekomst duurzame zorg blijven leveren. Dat is het doel van de Green Deal Duurzame Zorg. Alleen al door de vele verpakkingen ontstaat er veel CO2-uitstoot en een berg afval. Mede door het inzamelen van PD zet Adrz zich in om mee te werken aan de vermindering van de hoge CO2-uitstoot.
De recycling van kunststof
Maar wat gebeurt er nu met al deze verpakkingen en hoe wordt afval weer een grondstof? We weten dat het scheiden en recyclen van plastic verpakkingen een hele klus is om te organiseren.
Transport en containerbedrijf Wielemaker zorgt ervoor dat het gescheiden afval wordt opgehaald bij Adrz. Wielemaker verzorgt, naast het faciliteren van afvalcontainers, al vele jaren het inzamelen van de diverse afvalstromen van Adrz. Sinds kort ook het PD.
Het afval gaat naar een sorteerinstallatie. Hier worden de verschillende verpakkingen gesorteerd en van elkaar gescheiden. Als alles netjes op type materiaal is gesorteerd worden er grote balen van gemaakt en naar een recycler gebracht. Bij de recycler worden de gesorteerde verpakkingen verder gesorteerd op kleur. Ook worden de verpakkingen gewassen zodat er geen voedingsresten, inkt of lijm achterblijven.
De gewassen verpakkingen worden tot kleine stukjes versnipperd die vervolgens worden verwerkt tot granulaatkorrels. Deze korrels worden vervolgens verkocht aan de producent van verpakkingen waar ze na smelting van de korrels weer een nieuwe verpakking ontstaat.
Op deze manier dragen wij bij aan een beter milieu en zorgen we in deze circulaire economie dat verpakkingsmateriaal een grondstof is en blijft.