Adrz

Mensen met chronische nierschade komen via de nefroloog bij de Nierfalenpoli. Daar krijgen ze voorlichting over de behandelmogelijkheden, zoals medicatie, dieet, levensstijl, dialyseren of niertransplantatie. Adrz helpt patiënten kiezen met de online ‘Nierfalen Keuzehulp’.

Joke Nijsse, verpleegkundige Nierfalen, vertelt. “De nefroloog geeft een patiënt met chronisch nierfalen het keuzehulpschema mee. Daarop staat een unieke anonieme inlogcode, waarmee je thuis kunt inloggen op Nierfalen.keuzehulp.nl. Deze website is ontwikkeld door het ZorgKeuzeLab samen met de Nierpatiëntenvereniging en Santeonziekenhuizen. Als patiënt leer je via de keuzehulpwebsite de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen kennen en kun je je eigen wensen en behoeften invullen. Zo kun je er thuis in alle rust over nadenken en met je naasten overleggen wat je wel en niet wilt.”

Voorkeur patiënt staat centraal

“De antwoorden uit de keuzehulp gebruiken we bij de Nierfalenpoli als praatpapier,” verklaart Joke. “Stel, de patiënt moet gaan dialyseren. Als hij overdag nog dingen wil blijven doen, dan dialyseert hij misschien liever ’s nachts thuis en niet overdag in het ziekenhuis. Wij helpen om dat mogelijk te maken. De volgende vragen zijn dan: wil je via de buik of via de kunstnier dialyseren? Wat is het verschil? Wat zijn de voor- en nadelen? Wat wil je, wat niet en waarom? De antwoorden op dit soort vragen helpen om samen met de behandelaars te beslissen. Krijgt de patiënt tijdens de behandeling twijfels? Dan bespreken we die en kijken we samen welke alternatieven mogelijk zijn. Wanneer de kunstnierdialyse in het ziekenhuis te veel de vrijheid beperkt bijvoorbeeld en de patiënt toch liever ‘s nachts thuis de buikdialyse wil. Als patiënt doe je actief mee
in je eigen behandelproces.”

Samen beslissen

Tegen ZorgKeuzeLab zegt 82 procent van de nierpatiënten zeer tevreden te zijn over de Nierfalen Keuzehulp. Vooral omdat je thuis rustig kan nadenken over de mogelijkheden, je voorkeuren helder krijgt en die bespreekbaar kan maken.