Landelijk probleem
Ieder Nederlands (en Belgisch) ziekenhuis heeft te maken met dit tekort. De reden hiervoor is een defect in de Belgische kernreactor BR2 dat samenvalt met gepland onderhoud in de Nederlandse hogefluxreactor (HFR) in Petten. Wereldwijd zijn vier reactoren die de benodigde medische isotopen produceren, waarvan er twee in Nederland en België zijn. Uitval en onderhoud is dus direct van invloed op de onderzoeken die we op onze afdeling Nucleaire Geneeskunde uitvoeren.
Minder afhankelijk
Als Adrz werken we momenteel aan het verhuizen van verschillende onderzoeken naar de PET-CT scan (Deze scan is niet afhankelijk van deze medische isotopen maar gebruikt medische isotopen die niet gemaakt hoeven te worden in een kernreactor). Dat is een ingewikkeld traject, dat zorgvuldig moet worden ingezet. Zeker omdat er al veel andere onderzoeken op de PET-CT scan gedaan worden. Helaas blijven er altijd onderzoeken waarbij we afhankelijk zijn van de levering van deze medische isotopen.
Aantal onderzoeken uitgesteld
Het merendeel van de (oncologische) onderzoeken die we op de afdeling Nucleaire Geneeskunde doen, kan doorgaan. Deze onderzoeken doen we op de PET-CT scan. De onderzoeken die door dit tekort niet kunnen plaatsvinden zijn o.a.:
- Botscans voor bijvoorbeeld protheseloslating
- Nierscans en maagontledigingsonderzoek
- Hartscans voor ontdekken zuurstofgebrek in hart
- Schildwachtklier detectie bij borstkanker
We vinden het erg vervelend dat we, door het landelijk tekort aan grondstoffen, deze onderzoeken niet uit kunnen voeren. Met name als het gaat om medisch urgente onderzoeken als schildwachtklier detectie. We doen er alles aan om, als de medische isotopen weer geleverd zijn, de onderzoeken zo snel mogelijk in te plannen.