Van Victoriakliniek naar Borrendamme

Vanaf 1 september 2024 kunnen patiënten uit Schouwen-Duiveland voor de specialismen interne geneeskunde, hematologie, oncologie, nefrologie, maag-, darm- en leverziekten, neurologie en cardiologie terecht in Borrendamme in Zierikzee. Adrz is dan volledig vertrokken uit de Victoria Kliniek in Zierikzee. Patiënten kunnen in de Victoria Kliniek nog wel bloed blijven prikken bij Diagnovum. Diagnovum is de partner van Adrz en heeft verschillende priklocaties door heel Zeeland.

In Borrendamme worden patiënten uit Schouwen-Duiveland ingepland voor een poliklinisch spreekuur. Vanuit Adrz is alleen de medisch specialist aanwezig. De medisch specialist heeft beschikking over standaard medisch instrumentarium. Anders dan in de Victoria Kliniek vinden er dus geen ingrepen of onderzoeken plaats waarbij ondersteuning van een doktersassistent nodig is, of extra medisch instrumentarium.

Trots
Voorzitter van de raad van bestuur, John Taks: “We zijn echt trots dat we in Borrendamme kunnen gaan starten. Begin van dit jaar zag het er naar uit dat we als Adrz, met name door personele problemen, niet meer aanwezig konden zijn op Schouwen-Duiveland. Dat er nu een aantal medisch specialisten bereid zijn om zonder ondersteuning toch hun patiënten in Schouwen-Duiveland te ontvangen, vind ik mooi. Het laat zien dat we flexibel en wendbaar kunnen zijn, dat we betrokken zijn bij Zeeland en dat we met elkaar alle veranderingen in de zorg met veel betrokkenheid aan willen gaan. We starten met een aantal specialismen en hopen in de toekomst er nog een aantal aan toe te voegen. Dat moeten natuurlijk wel specialismen zijn die zonder al die ondersteuning aan de slag kunnen.”

Aan de slag
Op 3 september verwacht Adrz de eerste patiënt op de nieuwe locatie. “Het is nog even wennen. We zijn volop aan het plannen. In de eerste weken is Adrz drie dagen per week in Borrendamme aanwezig. Iets later dit jaar worden dat er waarschijnlijk vier. Voor Cardiologie patiënten zijn we een samenwerking aangegaan met STAR SHL. Zij gaan voor ons de ECG’s verzorgen. Die samenwerking vereist nog iets meer afstemming,” aldus projectleider Jacqueline den Hollander.

Het Medisch Specialistisch Zorgpunt van Adrz in Borrendamme is tot stand gekomen in overleg met de huisartsen op Schouwen-Duiveland en met ondersteuning van de gemeente. De manier van werken in Borrendamme is volledig nieuw. Daarom blijven deze partijen de komende periode met elkaar in gesprek en houden ze samen vinger aan de pols.