Endoveneuze radiofrequentie therapie (EVRT)
Bij deze techniek wordt het bloedvat niet operatief verwijderd, maar onder lokale verdoving dicht gebrand door middel van radiofrequentie (RF). Voordeel van deze therapie is dat de totale behandelduur korter is dan bij de klassieke vorm van strippen en het nauwelijks littekens veroorzaakt. Daarnaast vindt de ingreep onder plaatselijke verdoving plaats, waardoor er geen narcose of ruggenprik noodzakelijk is. Deze behandeling is geschikt voor grote, niet te kronkelig verlopende spataderen en vindt poliklinisch plaats.
De dag van de behandeling
Voorbereiding
De volgende punten zijn van belang vóór de behandeling:
- U moet zich vijftien minuten voor de afspraaktijd melden bij de receptie van de PKOK/verrichtingencentrum.
- Op de dag van behandeling raden wij u aan om ruime schoenen en ruime kleding te dragen. Door de kous(en) die u na de behandeling moet dragen past een strakke broek of schoen mogelijk niet. Voor de zekerheid kunt u ook een extra onderbroek meenemen.
- Op de dag van de behandeling mag u geen crème of zalf op de benen smeren.
- Als u moeite heeft met stilliggen, geeft dit dan aan. We zoeken dan samen met u naar een zo prettig mogelijke houding.
- Autorijden direct na de ingreep kan door het verband moeilijk zijn. Neem bij voorkeur iemand mee die u naar huis kan brengen.
Onderzoek voorafgaand aan de behandeling
Met het Duplex apparaat (ook gebruikt bij het eerdere onderzoek van uw benen op de afdeling vaatdiagnostiek) wordt het te behandelen vat direct voorafgaand aan de behandeling nogmaals beoordeeld. Het is namelijk altijd mogelijk dat in de tijd liggend tussen de eerdere beoordeling en de behandeldatum veranderingen zijn opgetreden. Hierdoor kan de RF-therapie toch minder geschikt of zelfs onmogelijk zijn. In dat geval wordt met u besproken om een andere behandeling toe te passen of de geplande behandeling uit te stellen.
De behandeling
Als we samen met u besluiten tot behandeling, wordt met behulp van het duplex apparaat bepaald waar de draad in uw been wordt ingebracht. Dit wordt afgetekend met een stift. U moet ongeveer een half uur in dezelfde houding kunnen liggen.
De behandeling wordt steriel uitgevoerd. Dit betekent dat u, net als in een operatiekamer, bedekt wordt met steriele doeken. Ook de chirurg/physician assistant en de operatieassistent dragen steriele kleding. Uw hoofd wordt niet bedekt en u kunt gewoon met de arts praten.
De voorbereidingen voor de eigenlijke RF-therapie nemen vervolgens de meeste tijd in beslag. De arts prikt een naald in de ader. Door deze naald wordt de benodigde draad en katheter in de ader opgeschoven. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving en is daarom niet pijnlijk. U voelt soms wel het opschuiven van de katheter. Als de katheter in het vat zit wordt de huid over het gehele te behandelen vaattraject met meerdere prikken verdoofd. De uiteindelijke behandeling neemt hierna slechts enkele minuten in beslag.
Na de behandeling
Kousen/ zwachtels
Direct na de behandeling heeft u een compressiekous gekregen. Om klachten van de behandeling te voorkomen wordt het aanbevolen deze kous voor één week dag en nacht te dragen. Als u merkt dat u geen klachten heeft na 2 dagen kunt u overwegen de kous af te laten.
De eerste dag na de behandeling mogen de verbandjes onder de kous worden verwijderd. De twee gekruiste hechtingspleisters mag u tot vijf dagen laten zitten. Er hoeft geen nieuw verband of pleister op.
Bewegen
Vermijdt de eerste week na de ingreep intensieve sporten zoals wielrennen of hardlopen. Veel lopen is goed en dat mag direct na de behandeling. Lang staan moet u vermijden en wanneer u zit, is het prettig om uw benen hoog te houden. Hierna mag u weer uw normale activiteiten hervatten.
Pijn
Het kan voorkomen dat u een trekkend gevoel heeft in het behandelde gebied gedurende één à twee weken. Wij adviseren daarom Ibuprofen te gebruiken voor 5 dagen volgens de dosering van de verpakking.
Als u geen Ibuprofen mag vanwege bijvoorbeeld gebruik van bloedverdunners, maagklachten of andere redenen, dan mag u paracetamol gebruiken.
Wij adviseren u om een jaar lang uw littekens niet bloot te stellen aan de zon of de littekens in te smeren met zonnebrand factor 50. Dit om hyperpigmentatie (dit is een bruine verkleuring van de littekens die mogelijk niet meer weg trekt) te voorkomen.
Controleafspraak
Een telefonische controleafspraak vindt zes weken na de behandeling plaats.
Complicaties
Bij iedere behandeling kunnen er complicaties ontstaan. Bij de endoveneuze radiofrequentietherapie kunnen de volgende complicaties voorkomen:
- Bloeduitstorting (blauwe plek) rond de aanprikplaats;
- Pijn en/of roodheid ter hoogte van de behandelde ader in de eerste week na behandeling;
- Oppervlakkige tromboflebitis (aderontsteking);
- Verdoofd gevoel van de huid.
In principe zullen deze klachten in de loop van de tijd verdwijnen. Bij aanhoudende pijn in het been of roodheid en/of zwelling, neem dan contact op met de poli chirurgie (zie de contactgegevens onder aan deze folder).
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u mailen naar uw behandeld arts of physician assistant via Chirurgie.vaatchirurgie@adrz.nl.
Bij aanhoudende pijn in het been of roodheid en/of zwelling van het behandelde been, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de secretaresse/doktersassistente van de poli Chirurgie: 088 125 42 37. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Ook in spoedeisende gevallen. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Afmelden afspraak
Voor uw afspraak worden dure faciliteiten, zoals personeel en OK-behandelruimte gereserveerd. Graag uw afspraak 24 uur van tevoren afzeggen. Patiënten van de wachtlijst kunnen dan in uw plaats worden geholpen. Als u niet tijdig afzegt kunnen wij u de gemaakte kosten in rekening brengen.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.