Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u informatie over dementie en het rijbewijs. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Als bij u dementie (bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer) is geconstateerd, dan kan dit gevolgen hebben voor uw rijgeschiktheid. Bijvoorbeeld omdat het moeilijker wordt om overzicht te houden bij druk verkeer of omdat u zich minder goed kunt oriënteren. Het CBR adviseert u een keuring aan te vragen om de rijgeschiktheid te bepalen. Het is uw morele plicht dit bij het CBR te melden.

Rijbewijs

Als u dementie heeft, vult u dat in op een Gezondheidsverklaring op de website van het CBR. Het CBR onderzoekt daarna of u nog rijbevoegd bent. Zij hebben naast de gezondheidsverklaring ook informatie nodig van een keurend arts en eventueel het resultaat van een rijtest.

Het CBR maakt geen onderscheid tussen verschillende soorten dementie. Er wordt gekeken naar de ernst van de dementie en naar de gevolgen van dementie voor het rijgedrag.

De ernst wordt uitgedrukt met de zogenaamde CDR-score (Clinical Dementia Rating). Deze loopt van 0 tot 3. Deze score wordt aan de hand van een lijst criteria vastgesteld door de neuroloog of geriater. Als u een CDR-score hebt van 0.5-1, passend bij een lichte vorm van dementie, en de keurend arts geeft een positief advies, dan nodigt het CBR u meestal uit voor een rijtest.

Bij een CDR-score van 2 of 3 bent u niet meer rijgeschikt en mag u geen auto meer rijden.

Wat kan het CBR besluiten?

Tijdens een rijtest kan de deskundige van het CBR in de praktijk zien in welke mate de dementie uw rijgedrag beïnvloedt en nagaan of u met deze score geschikt bent om te rijden. Indien u rijgeschikt wordt gevonden, dan wordt meestal een rijbewijs voor 1 jaar afgegeven. Het rijbewijs dat u krijgt is alleen geldig voor privégebruik en voor het zogenaamde “klein rijbewijs”. Voor verlenging na deze termijn is wederom een keuring nodig.

In de tussentijd kan uw situatie veranderen. Blijf daarom altijd zelf alert. Ga in gesprek met uw arts of familie als u het bijvoorbeeld lastig vindt om overzicht te houden op een druk kruispunt.

Let op, het invullen van een gezondheidsverklaring brengt kosten met zich mee. Ook de keuring zelf kost geld. De rijtest is in principe gratis indien u deze met een eigen auto doet. Als u twijfelt over de noodzaak van melding bij het CBR, overleg dan met uw arts.

Wat te doen als u niet meer rijgeschikt bent? Het kan erg vervelend zijn als u niet rijgeschikt bent en niet meer mag rijden. Misschien kunnen familieleden of vrienden u ergens naartoe brengen of helpen bij het zoeken naar andere middelen van vervoer. Er zijn ook regelingen voor mensen die niet meer kunnen rijden. Meer informatie vindt u op www.cbr.nl/dementie.

Niet meer rijgeschikt

Wat te doen als u niet meer rijgeschikt bent? Het kan erg vervelend zijn als u niet rijgeschikt bent en niet meer mag rijden. Misschien kunnen familieleden of vrienden u ergens naartoe brengen of helpen bij het zoeken naar andere middelen van vervoer. Er zijn ook regelingen voor mensen die niet meer kunnen rijden. Meer informatie vind u op www.cbr.nl/dementie.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de afdeling Geriatrie via 088 125 45 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.