Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u informatie over het gebruik van antistolling bij onderbeengips. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Antistolling met Fraxipine

U heeft een gips gekregen waarmee u uw been of een deel daarvan niet goed meer kunt bewegen. Hierdoor stroomt bloed niet meer op de normale wijze door uw benen en kan er trombose ontstaan. Om trombose te voorkomen heeft u een recept voor Fraxiparine® gekregen.

Stollen van het bloed

Trombose is het stollen van bloed in een vat op een plek waar dit normaal niet gebeurt. Omdat u uw been (of een deel ervan) niet kunt bewegen door het gips staat er bloed in uw been stil. Door deze stilstand kan het bloed gaan stollen. De stolsels kunnen losraken en op een andere plek in uw bloedbaan vastlopen en een bloedvat afsluiten. Vaak is dit in de longen, dit heet een longembolie. Bij een longembolie hebben de longen moeite met het opnemen van zuurstof en kunt u erg benauwd worden.

Voorkomen trombose

Om te voorkomen dat u trombose of longembolieën krijgt, krijgt u Fraxiparine® voorgeschreven. Dit medicijn zorgt ervoor dat uw bloed moeilijker stolt. U moet zolang uw been in het gips zit eenmaal per dag dit middel gebruiken.

Kijk voor meer informatie over trombose, longembolieën en Fraxiparine® op de volgende websites:

Gebruik Fraxiparine®

U krijgt het recept voor Fraxiparine® mee naar huis. U moet het medicijn zelf afhalen bij de apotheek. U begint met het gebruiken van van Fraxiparine® wanneer uw been in het gips zit en stopt er weer mee als uw gips van uw been af wordt gehaald. U gebruikt het als volgt:

  • Zet elke dag op hetzelfde tijdstip een spuitje.
  • Kijk voor de techniek in de bijgeleverde folder.
  • Wissel de injectieplaats af.

Er kunnen blauwe plekken ontstaan op de injectieplaats.

Vragen

Heeft u vragen over het gebruik van Fraxiparine®? Neem dan contact op met uw huisarts of behandelend arts.