Algemene informatie
Fotodynamische therapie is een behandeling waarbij de aangedane huidcellen extreem gevoelig gemaakt worden voor zichtbaar licht. Na belichting worden selectief de aangedane cellen aangetast waardoor deze afsterven. Na enkele weken worden deze vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen. In de meeste gevallen wordt een BCC onder plaatselijke verdoving chirurgisch verwijderd (excisie). In sommige gevallen wordt intensieve bevriezing met vloeibare stikstof, radiotherapie (bestraling) of een celdodende crème toegepast. In uw geval is gekozen voor fotodynamische therapie, vooral vanwege de gunstige combinatie van effectiviteit, de selectiviteit (gezonde huid wordt niet aangetast) en het cosmetische resultaat.
Bij bepaalde vormen van BCC is een chirurgische ingreep nodig. Deze therapie is niet voor elke vorm van huidkanker geschikt.
De behandeling
Er wordt een crème aangebracht met als werkzame stof methylaminolevulinaat. Deze stof wordt door de aangedane huidcellen opgenomen en verandert alleen daar in een lichtgevoelige stof. Deze stof maakt de cellen extreem gevoelig voor zichtbaar licht. Daarna wordt de met crème ingesmeerde huid afgedekt met een afdekfolie. De optimale inwerkingstijd van de crème is drie uur. Over de afdekfolie wordt een licht werende bedekking aangebracht.
Na drie uur wordt de overgebleven crème verwijderd en wordt de huid schoongemaakt. Daarna wordt de plek belicht met rood licht. De belichtingstijd is ongeveer acht tot twaalf minuten. Door deze werkwijze worden de aangedane huidcellen selectief afgestoten. Na een week wordt deze procedure herhaald.
Richtlijnen tijdens de drie uur wachttijd
- Het kan zijn dat uw behandelaar vraagt om binnen te blijven.
- Ga niet in de volle zon zitten.
- Vermijd een koude omgeving.
- Raak het verband niet aan.
- Advies: één uur voor de belichting twee paracetamol tabletten van 500 mg i.v.m. vermindering pijnbeleving van de behandeling.
Tijdens de belichting
- Het verband wordt verwijderd en de te behandelen zone gereinigd.
- Eventueel plaatselijke verdoving.
- Tijdens de belichting moet u een speciale beschermende bril dragen.
- De belichting duurt ongeveer acht minuten.
- Tijdens de blootstelling aan rood licht kunt u last hebben van een branderig gevoel.
Na de belichting kan de behandelaar eventueel een verzachtende crème aanbrengen op de te behandelen zone en wordt deze afgedekt met een verband
Na de behandeling
- Er treedt een proces op van afstoting van de aangedane cellen en de aanmaak van nieuwe, gezonde cellen. Soms is er nog sprake van lichte pijn tot 24 uur na de behandeling, één tot twee weken roodheid, twee tot vijf dagen korstvorming, twee tot vier dagen zwelling en twee tot acht weken kleurveranderingen van de huid.
- Vermijdt tot zes weken na de behandeling blootstelling aan de zon, zonnebanken en gezichtsbruiners. Bescherm uw huid bij zonnig weer met een antizonnebrandcrème. Een hoofddeksel biedt ook goede bescherming tegen overdadig zonlicht.
- Vermijd gedurende twee weken langdurig contact met water (niet baden, zwemmen of in de sauna), douchen vanaf één dag na de behandeling is toegestaan.
- Bij pijnklachten mag u tot 4 maal daags 1000 mg paracetamol nemen.
Complicaties en bijwerkingen
Bij sommige patiënten ontstaat een licht gevoel van ongemak tijdens de belichting en een geringe pijnbeleving. Als u pijn ervaart tijdens de behandeling kan door koeling of onderbreking van de behandeling getracht worden de pijn te verlichten. Omdat de behandelde plek nog enige tijd lichtgevoelig kan zijn dient deze nog minimaal 24 uur bedekt te blijven.
Controle afspraak
Drie maanden na de behandeling wordt u nogmaals uitgenodigd om het resultaat te bekijken en met u te bespreken.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar polikliniek via 088 125 44 06. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.
Meer informatie over dit onderwerp: www.nvdv.nl