Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u informatie over hepatitis C. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

U heeft onlangs gehoord dat u hepatitis heeft en u bent voor behandeling doorverwezen naar Adrz polikliniek Interne Geneeskunde. Hepatitis betekent ontsteking van de lever. Het woord hepatitis is afgeleid uit het Grieks. Hepar betekent lever en itis betekent ontsteking. Hepatitis C wordt veroorzaakt door het hepatitis C-virus.

Hepatitis C

Het hepatitis C-virus is in 1989 ontdekt. Sinds 1992 controleren bloedbanken het bloed en bloedproducten op aanwezigheid van het hepatitis C-virus. Mensen die voor die tijd een bloedtransfusie hebben gehad kunnen besmet zijn geraakt met het virus.

Tegenwoordig komt besmetting via bloedtransfusie in Nederland niet meer voor. Besmetting vindt vooral plaats via bloed-bloedcontact. De ziekte komt veel voor onder spuitende drugsgebruikers. Zij kunnen besmet raken door bijvoorbeeld gezamenlijk gebruik van injectienaalden. Hiv + mannen met co infectie hepatitis C kunnen het virus ook door seksueel contact overbrengen.

Na het doormaken van een hepatitis C-infectie bent u niet immuun voor het hepatitis C-virus. Als u opnieuw in contact komt met het virus, kunt u weer besmet te raken. In tegenstelling tot hepatitis A en B bestaat er geen vaccin tegen hepatitis C.

Klachten van hepatitis C

De meeste mensen krijgen pas in een laat stadium klachten; dan is de lever ernstig aangetast. Verschijnselen zijn bijvoorbeeld gele verkleuring van het oogwit, donkere urine en stopverfkleurige ontlasting. Sommige mensen hebben deze verschijnselen al vrij snel na besmetting met het hepatitis C-virus.

De dag van de behandeling

Voorbereiding

Voordat u met de behandeling start, worden een aantal aanvullende onderzoeken gedaan om vast te stellen hoe ernstig de ontsteking is en in hoeverre uw lever is beschadigd. Voorbeelden van onderzoeken zijn:

  • Echo bovenbuik en/of een fibroscan.
  • Bloedtesten om te kijken hoe actief de infectie is, welk genotype u heeft en hoe uw lever functioneert.
  • Er wordt met een naald een stukje weefsel uit de lever weggenomen. Dit geeft een goed beeld van de toestand van uw lever. Een leverbiopsie is niet altijd nodig.

De behandeling

De huidige behandeling van chronische hepatitis C bestaat uit direct-werkende antivirale middelen (DAA’s): HCV-polymeraseremmers, HCV-proteaseremmers en NS5A-remmers [3,6]. Bij gedecompenseerde levercirrose wordt ook ribavirine toegepast.

Hepatitisteam
Wanneer u ernstige leverschade heeft als gevolg van hepatitis, vindt behandeling plaats in samenwerking met een leverdeskundig MDL-arts/infectioloog.

Hepatitis behandelteam:

  • Dr M vd Berge (internist-infectioloog)
  • Dr M vd Have (maag darm lever arts)
  • S.Baas en L.Hage (infectieconsulenten)

Indien u onder behandeling bent voor Hepatitis in Adrz kunt u voor vragen of advies contact opnemen met de infectieconsulenten via: internegeneeskunde.infectieconsulent@adrz.nl. Vermeld hierbij uw naam en geboortedatum. U kunt inloggen op het patiëntenportaal Mijn Adrz. Dit is een beveiligde verbinding via internet, waarmee u uw medische gegevens kan inzien. U kunt uw eigen patiëntenportaal inzien via www.mijnadrz.nl met gebruik van uw digiD.

Na de behandeling

Na de behandeling komt u na drie en na zes maanden terug voor controle. Er wordt dan opnieuw gekeken of u virus in uw bloed heeft. Als u zes maanden na de behandeling geen hepatitis C-virus meer in uw bloed heeft, is de behandeling succesvol geweest. Dit betekent echter niet dat u nooit meer hepatitis C krijgt. Als u opnieuw geïnfecteerd raakt, is het mogelijk dat u opnieuw behandeld moet worden

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen dan kunt u contact opnemen met de infectieconsulent via: internegeneeskunde.infectieconsulent@adrz.nl of met de polikliniek Interne Geneeskunde 088 125 44 95.

De polikliniek Interne Geneeskunde is bereikbaar op werkdagen van 8:30 tot 17:00. Voor het aanvragen van een recept of voor vragen kunt u bij voorkeur bellen tussen 9.00 en 12.30 uur.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.

Op de website Hepatitis.nl van het Nationaal Hepatitis Centrum staat uitgebreide informatie over hepatitis.