Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over sclerocompressietherapie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is sclerocompressietherapie?

Bij sclerocompressietherapie worden de te behandelen spataderen ingespoten met een vloeistof of schuim die zich aan de vaatwanden hecht en ze aan elkaar laat kleven. De spataderen worden zo als het ware dichtgeplakt. Sclerocompressietherapie vindt plaats op de polikliniek Dermatologie.

De dag van de behandeling

Voorbereiding

Nuchter zijn
Voor deze behandeling hoeft u niet nuchter te zijn, voor de behandeling is geen verdoving nodig.

Crème of zalf
Houd er rekening mee dat u op de dag van de behandeling geen crème of zalf op uw benen smeert.

Wat neemt u mee?

Kleding
Draag op de dag van de behandeling ruime schoenen en ruime kleding. Na de behandeling worden er elastische kousen aangetrokken. Als u zelf therapeutisch elastische kousen (TEK) heeft, mag u die meenemen.

Over de behandeling

Met een klein naaldje worden de spataderen aangeprikt waarna een kleine hoeveelheid vloeistof wordt ingespoten. Het inspuiten van de vloeistof of  het schuim kunt u als branderig ervaren. De prikplaatsen worden afgedekt met een wattenbolletje en pleister. Tijdens één afspraak kunnen meerdere vaatjes behandeld worden. Er is wel een maximum aan de hoeveelheid vloeistof die in totaal per behandeling mag worden ingespoten. Het kan dus zijn dat niet alle spataderen in één keer behandeld kunnen worden. Na de behandeling krijgt u een therapeutisch elastische kous (TEK) aan. Deze draagt u 48 uur dag en nacht en vijf dagen alleen overdag (totale duur van één week). Het kan zijn dat er om bepaalde redenen wordt afgeweken van deze termijn. Dit zal indien nodig met u besproken worden.

Na de behandeling

Kousen

  • Het dragen van de kous is van groot belang voor het slagen van de behandeling.
  • U laat de wattenbolletjes 48 uur zitten. Na 48 uur mag u deze zelf verwijderen.
  • De therapeutisch elastische kous (TEK) draagt u 48 uur dag en nacht en vijf dagen alleen overdag. Totale duur van één week. U trekt de TEK bij het opstaan aan. De TEK mag uit als u naar bed gaat.
  • De kous mag niet nat worden.

Bewegen

  • Bewegen is goed, maar alles met mate.
  • Vermijd de eerste week na de ingreep intensieve sporten zoals bijvoorbeeld hardlopen of tennis. Hierna mag u uw normale activiteiten hervatten.

Pijn
Pijn na de ingreep is niet gebruikelijk. Na de behandeling kunnen er wel pijnlijke verdikkingen ontstaan op de plaats waar de vloeistof/schuim is ingespoten. Neemt u bij (aanhoudende) pijn in het (onder) been, of bij roodheid en/of zwelling van het behandelde been, contact op met de polikliniek Dermatologie.

Complicaties en bijwerkingen

  • Donkere verkleuring (pigmentatie) ter hoogte van de behandelde spataderen. Deze verkleuring verdwijnt meestal na verloop van tijd. Mensen met een donkerder huidtype hebben grotere kans op blijvende pigmentatie. Deze donkere verkleuring kan ook ontstaan door blootstelling aan zonlicht. Probeer daarom zes weken na de behandeling blootstelling aan zonlicht en/of zonnebank te vermijden.
  • Ontstaan van nieuwe, ragfijne vaatverwijdingen (zogenaamde ‘matting’). Deze matting kan vanzelf weer verdwijnen. Soms kunnen ze behandeld worden met nieuwe lasertechnieken.
  • Wondjes/korstjes op de huid door irriterende werking van de vloeistof.
  • Allergische reactie op de vloeistof/schuim (zeer zelden).
  • Diep veneuze trombose (zeer zelden).

Controleafspraak

Na de behandeling van uw spataderen wordt er altijd een controleafspraak gemaakt. Neemt  bij elk bezoek uw elastische kous(en) mee. Dit in verband met eventuele nabehandeling.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek dermatologie via 088 125 44 06 . Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier