Waarom een beenmergpunctie?
Er zijn bij u aanwijzingen gevonden voor een afwijking in het beenmerg of er is bij u een ziekte die zich soms ook in het beenmerg bevindt. Uw arts heeft u hierover uitleg gegeven.
De dag van de behandeling
Op de afgesproken tijd meldt u zich:
- in Goes bij polikliniek Interne geneeskunde
- in Vlissingen: met een geldig identiteitsbewijs bij de Q-matic zuil. Vervolgens kunt u plaatsnemen in de grote wachtkamer totdat uw nummer en de volgende wachtruimte op het scherm verschijnt. In deze wachtruimte meldt u zich nogmaals aan. Uw arts vraagt u binnen.
Uw arts of verpleegkundige geeft u uitleg wat er precies gaat gebeuren. Daarna neemt u plaats op uw linkerzij op de onderzoeksbank. Eerst krijgt u een lokale verdoving van de huid. Daarna zuigt de arts met een holle naald beenmerg op en verwijdert eventueel een stukje bot. Het opzuigen kan even pijnlijk zijn.
Voorbereiding
Voor de beenmergpunctie zijn geen voorbereidingen nodig. Als u bloedverdunners gebruikt, geeft uw arts aan of u hiermee moet stoppen en wanneer.
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.
Na de beenmergpunctie
Na de beenmergpunctie moet u vijf tot tien minuten blijven liggen om met uw eigen gewicht de prikplaats af te drukken of krijgt u een drukverband. Als de verdoving is uitgewerkt kunt u een wat beurs gevoel op de prikplaats hebben. Hiervoor mag u eventueel paracetamol gebruiken mits u geen Glivec gebruikt.
Na de punctie laat u nog bloedprikken bij het laboratorium.
U kunt op eigen gelegenheid terug naar huis.
Uitslag
U krijgt de uitslag van uw behandeld arts op de afgesproken datum.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar uw behandelend arts of de polikliniek Interne Geneeskunde via 088 125 44 95. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.