Dit nazorgplan is een leidraad voor de periode na uw behandeling voor borstkanker. In deze folder worden de controles die voor u van toepassing zijn weergegeven, wordt besproken wat u kunt verwachten en wie u kunt benaderen bij vragen en/of klachten. Het is de bedoeling dat u door dit nazorgplan weet hoe het nazorgtraject er voor u uitziet. Dit is van meerwaarde voor u zelf, maar ook voor bijvoorbeeld uw huisarts of andere zorgverleners.
Het nazorgtraject
Tijdens de laatste controle van uw behandeltraject wordt met u besproken hoe uw nazorgtraject (de follow-up) eruitziet. Dit is afhankelijk van de behandeling die u heeft gehad, maar ook van uw behoefte aan nazorg. Er wordt voor u een persoonlijk nazorgplan opgesteld. Daarnaast kan altijd een extra controle ingepland worden als hier behoefte aan is.
Tijdens het nazorgtraject komt u over het algemeen bij de verpleegkundig specialist en een aantal keer bij de chirurg of oncoloog op afspraak. Daarbij is er aandacht voor emotionele, sociale, praktische en spirituele problemen die u mogelijk ervaart. Dit zal in de eerste jaren gemonitord worden door de lastmeter. Als er problemen zijn, wordt er met u een oplossing gezocht en wordt u zo nodig doorverwezen naar een gespecialiseerde zorgverlener.
Eénmaal per jaar wordt er voorafgaand aan het poliklinisch bezoek bij de medisch of verpleegkundig specialist een mammografie gemaakt. Tijdens dit bezoek wordt dan lichamelijk onderzoek verricht. Aanvullende onderzoeken, zoals een MRI of PET-CT scan vinden niet standaard plaats, maar enkel op indicatie. Tevens wordt er geen bloedonderzoek verricht. Deze aanvullende onderzoeken hebben alleen meerwaarde als daar reden toe is.
Uw follow-upschema ontvangt u van de verpleegkundig specialist.
Lastmeter
De lastmeter is een vragenlijst om inzicht te verkrijgen in uw psychosociale toestand. Waarschijnlijk heeft u deze vragenlijst al eens eerder ingevuld. Omdat uw psychosociale toestand steeds kan wijzigen, vragen wij u de toegestuurde lastmeter in te vullen voor uw polibezoek bij de verpleegkundig specialist. Tijdens de afspraak wordt deze dan doorgenomen.
Oncologische revalidatie
Door een operatie, bestraling of behandeling met chemotherapie kan het zijn dat u last heeft van vermoeidheidsklachten en het vinden van een nieuwe balans in uw leven. Oncologische revalidatie kan dan zinvol zijn. Dit kan op verschillende manieren. Zeeland heeft diverse centra die oncologische revalidatie aanbieden. Wanneer u wilt deelnemen aan een oncologisch revalidatietraject is het goed dit bespreekbaar te maken bij de verpleegkundig specialist en navraag te doen bij de zorgverzekeraar of dit wordt vergoed.
Werkhervatting
Als u behandeld bent voor borstkanker en nog werkt kan het soms lastig zijn uw werk weer te hervatten. Het is raadzaam contact te houden met uw werkgever en collega’s. De Arbo-arts is de aangewezen persoon om samen met u te kijken naar een re-integratieproject. Indien nodig kunt u een gespecialiseerd Arbo-arts raadplegen (BACO). Daarnaast zijn er diverse re-integratiespecialisten die u kunnen begeleiden in dit proces. Meer informatie vindt u op Stap.nu. Op Kankerenwerk.nl kunt u informatiebrochures downloaden waarin nuttige informatie staat. Ook is op deze site informatie te vinden voor uw werkgever.
Borstkanker Vereniging Nederland
In de afgelopen periode is er veel gebeurd. Sommige patiënten hebben de behoefte om dit te delen met lotgenoten. De Borstkanker Vereniging Nederland kan u hierbij helpen. U vindt meer informatie op www.borstkanker.nl over lotgenotencontact en alles omtrent borstkanker.
Reiskostenvergoeding
U kunt een aanvraag doen voor reiskostenvergoeding bij uw zorgverzekeraar. De vergoeding geldt voor de keren dat u voor behandeling naar het ziekenhuis moet. Voor meer informatie omtrent vergoedingen kunt u navraag doen bij uw zorgverzekeraar.
Wetenschappelijk onderzoek
Als Adrz vinden we het belangrijk om te participeren in wetenschappelijk onderzoek. Daarvoor werken we samen met het Erasmus MC, universiteiten en instanties die wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. Door de kennis die wetenschappelijk onderzoek ons biedt, kunnen we de zorg verbeteren. Het kan zijn dat u tijdens de controleperiode wordt benaderd door ons of een onderzoeker om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek kan zijn op psychosociaal gebied, voeding, leefstijl of gericht op medisch onderzoek. Wanneer u wordt benaderd bent u uiteraard niet verplicht om deel te nemen aan het onderzoek.
Gezonde leefstijl
Uit onderzoek blijkt dat een gezonde leefstijl bijdraagt aan een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid, een hogere levenskwaliteit en er zijn aanwijzingen dat het de kans op terugkeer van kanker verkleint. Een gezonde leefstijl houdt onder andere in: geen alcohol, niet roken, een gezond gewicht, voldoende bewegen en gezonde voeding. Meer hierover kunt u vinden op de website ‘s: www.kwf.nl en www.wkof.nl.
Het team
Chirurgen
- Lans
- Reichart
Internist-oncologen
- van Halteren
- Hoeben
- Janssens-van Vliet
Casemanager/verpleegkundig specialist
- Simone Dietvorst
- Anja Kluijfhout
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar het Borstzorgcentrum via 088 125 51 39 of stuur een e-mail naar Borstzorgcentrum@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier. Het Borstzorgcentrum is bereikbaar op: maandag tot en met vrijdag 8.00-12.30 uur en 13.30-16.00 uur.