De diagnose kanker is voor de meeste patiënten en hun naasten zeer ingrijpend. De tijd om stil te staan bij de bijbehorende emoties zoals angst en verdriet is er vaak niet in de eerste periode na de diagnose. Er moeten meestal snel beslissingen genomen worden omtrent de behandeling. Pas in een later stadium ontstaat er ruimte voor emoties en de verwerking daarvan.
Medische psychologie
Op de afdeling Medische psychologie werken meerdere psychologen en psychologisch assistenten, ieder met hun eigen aandachtsgebieden. De medisch psycholoog kan ondersteuning bieden tijdens alle fases van het ziekteproces, van het verwerken van de diagnose, het staande houden tijdens de behandeling tot het oppakken van het leven na de behandeling.
Problemen
Soms is de belasting zo groot dat er problemen ontstaan waar psychologische zorg voor nodig is. Denk bijvoorbeeld aan:
- Overmatige angst voor terugkeer van de ziekte en verlies van vertrouwen in je eigen lichaam.
- Problemen met de verwerking van de ziekte of de behandeling. Dit kan samengaan met slecht slapen, piekeren, gespannenheid en prikkelbaarheid.
- Problemen in relatie tot dierbaren.
- Blijvende op de voorgrond staande gevoelens van verdriet of somberheid.
- Blijvende vermoeidheid en energieverlies.
Intakegesprek
Wanneer u deze klachten herkent en daar hulp bij zou willen, kunt u verwezen worden door uw arts of verpleegkundig specialist. U wordt dan door ons benaderd voor een intakegesprek. Dit gesprek zal zo’n drie kwartier tot een uur duren. Tijdens het eerste gesprek worden uw klachten in kaart gebracht en zullen we samen de mogelijkheden van psychologische ondersteuning bespreken.
Behandeling
De behandeling bestaat uit individuele gesprekken die erop gericht zijn klachten te verminderen of te leren omgaan met bepaalde problemen. De behandelingen bij de Medische psychologie zijn kortdurend (gemiddeld acht tot tien gesprekken), maar dit varieert afhankelijk van de hulpvraag. Wanneer een langere of intensievere behandeling noodzakelijk lijkt, kan het zijn dat de psycholoog u doorverwijst naar een andere hulpverlener of instantie.
Vragen of klachten
Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Gegevens over u worden alleen verstrekt met uw toestemming. Binnen ons eigen team van behandelaars en de verwijzer worden uw gegevens wel besproken, tenzij u daar als patiënt bezwaar tegen maakt. Op de afdeling wordt gewerkt conform de beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Indien u vragen of klachten heeft, willen wij u aanmoedigen deze te bespreken met de psycholoog. Wij vinden het belangrijk hier zorgvuldig mee om te gaan. U kunt een klacht indienen bij de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen met de polikliniek Medische Psychologie via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar medischepsychologie.secretariaat@adrz.nl.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.