Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over verzamelen 24-uursurine. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Uw arts heeft laboratoriumonderzoek aangevraagd, waarvoor het nodig is dat u 24 uur lang al uw urine verzamelt. U kunt de urine verzamelen in de daarvoor bestemde oranje plastic bokalen met blauwe draaidop. Deze bokalen zijn verkrijgbaar bij de balie van het laboratorium. Als u denkt dat één container voor 24 uur niet voldoende is, vraagt u er dan gerust nog een bij. Om het onderzoek goed te kunnen doen is het van belang dat u gedurende 24 uur alle urine verzamelt. Tijdens de verzamelperiode hoeft u niet meer te drinken dan normaal. Gebruik geen alcoholische dranken.

24-uursverzameling

1. Op de begindag plast u op het toilet de eerste ochtendurine uit. Deze plas bewaart u niet, maar noteer wel de tijd op de sticker.
2. Gedurende de volgende 24 uur verzamelt u al uw urine. Plas niet rechtstreeks in de container, maar vang de urine in een aparte beker op en giet deze vervolgens voorzichtig in de container.
3. De laatste plas vangt u de volgende ochtend op. Probeer te plassen op hetzelfde tijdstip als u bij punt 1 heeft
aangegeven. Vervolgens giet u deze plas in de container. Noteer de tijd op de sticker.
4. Het is aan te bevelen de urinecontainer tijdens het verzamelen koel en donker te bewaren. Sluit de container steeds goed af met de bijgeleverde dop.
5. U vermeldt de verzameldatum op de sticker en plakt deze op de container.
6. Na afloop van de verzameling brengt u de container, samen met het aanvraagformulier, zo spoedig mogelijk naar het laboratorium. Vervoer de container rechtop. Indien u denkt dat één container (ruim drie liter) voor 24 uur niet voldoende is, vraagt u er dan nog een bij.

Let op: 24-uursurines kunnen alleen worden ingeleverd op een Adrz-locatie, niet op een externe bloedafnamelocatie of bij een buitendienstmedewerker. Dit heeft te maken met de wettelijke verpakkings- en vervoerseisen (P650 en UN3373).

Veiligheid en eerste hulp

  • In de container kunnen sterk geconcentreerde stoffen zitten ter conserveren (dit hangt af van het aangevraagde
    onderzoek). Plas daarom niet rechtstreeks in de container en vermijd spatten bij het vergieten.
  • Bewaar de container buiten bereik van kinderen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar het laboratorium via telefoonnummer 088 125 45 80 (telefonisch bereikbaar: maandag t/m vrijdag 8.00-16.30 uur). Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.