Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u informatie over HbA1c-bepaling uit een vingerprik. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

HbA1c-bepaling

Voor de controle van diabetespatiënten is de HbA1c-bepaling een belangrijke parameter. Veel diabetici kunnen zelf thuis via een vingerprik een glucosebepaling uitvoeren. Voor de HbA1c bepaling moet echter meestal een buisje bloed uit de arm afgenomen worden. Het laboratorium heeft setjes waarmee thuis bloed afgenomen kan worden via een vingerprik. Het afgenomen bloed wordt vervolgens verstuurd naar of afgegeven bij het laboratorium.

Hemoglobine (Hb) in rode bloedcellen komt voor in verschillende vormen. Als suikermoleculen (glucose) aan hemoglobine binden, noemen we dit glycohemoglobine (GlycoHb). Het belangrijkste glycohemoglobine is HbA1c. Bij patiënten met gemiddeld hoge glucoseconcentraties in het bloed zal het HbA1c gehalte langere tijd hoog zijn. Het gemeten HbA1c gehalte in het bloed is daarom een maat voor de gemiddelde glucoseconcentratie over een langere periode. Dit in tegenstelling tot een glucosemeting, welke slechts een indruk geeft van de situatie op dát moment.

Voor een decentrale afname HbA1c moet u zelf bloedprikken. Lees onderstaande instructie helemaal door.

Inhoud van de afnameset

  • gaasje
  • buisje met roze dop
  • bloedafname priklancet
  • pleister
  • nummeretiketjes
  • plastic stripzakje
  • plastic verzendenvelop

Uitvoering van de capillaire afname

De afname vindt meestal uit de vinger plaats (de oorlel is ook mogelijk).

1. Was voor het prikken de handen goed.
2. Verwijder het roze dopje van het buisje.
3. Prik de vinger aan met de priklancet (als u een eigen prikpen bezit, mag u die gebruiken).
4. Druppel ongeveer zes druppels bloed in het buisje.
5. Druk het gaasje op het wondje.
6. Sluit het buisje goed af met het roze dopje.
7. Schud het buisje een paar keer.
8. Plak eventueel de pleister over het wondje

Verzending

1. Plak een nummeretiketje op het buisje én op het aanvraagformulier.
2. Doe het buisje met daarin het bloed in het plastic stripzakje en sluit het zakje.
3. Vergeet niet de afnamedatum en -tijd op het aanvraagformulier in te vullen. Daarnaast is het noodzakelijk dat uw gegevens (naam, geboortedatum, adres en patiëntnummer) op het aanvraagformulier staan vermeld.
4. Doe het volledig ingevulde aanvraagformulier en het plastic zakje in de plastic verzendenvelop en sluit de envelop goed.
5. De verzendenvelop kan met de normale post zonder postzegel verstuurd worden. Afgeven kan bij het klinisch chemisch laboratorium in de ziekenhuislocaties.
6. Post de envelop nog dezelfde dag. De tijd tussen afname en verwerking op het laboratorium moet zo kort mogelijk blijven. Houd dus rekening met weekenden en feestdagen.

Uitslag

Tijdens de eerstvolgende afspraak op de diabetespoli krijgt u de uitslag.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar het laboratorium via 088 125 45 80 (telefonisch bereikbaar: maandag t/m vrijdag 8.00-17.00 uur). Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.