Wat is een greenstick/torus fractuur?
Deze folder geeft u belangrijke informatie bij een greenstick/torus fractuur van de pols. Dit is een breuk van het bot, waarbij het beenvlies dat om het bot heen ligt intact is gebleven. Het bot breekt aan één zijde, terwijl de andere zijde elastisch meebuigt. Verplaatsing of losraking is onwaarschijnlijk.
Hoe wordt deze fractuur behandeld?
Voor de breuk is een gipsspalk gegeven of semiflexibel gips voor de duur van drie weken. Het is belangrijk dat dit gips niet nat wordt.
Zwelling en stuwing voorkomen
Om zwelling en stuwing te voorkomen, legt u de eerste dagen uw arm hoog. Het is belangrijk dat u uw hand hoger houdt dan uw elleboog.
Bewegingsoefeningen
De volgende bewegingsoefeningen doet u elke dag. Indien mogelijk ieder uur minimaal tien keer achter elkaar.
- Drie tellen een vuist maken, drie tellen de vingers strekken.
- Draai rondjes met de schouder; ga iets voorover staan en maak een beweging alsof u ouderwets koffie maalt.
- Buig en strek de elleboog, indien mogelijk
Nazorg
Na drie weken kunt u het gips zelf verwijderen. De SEH-verpleegkundige of gipsverbandmeester legt u uit hoe dat moet. Het is belangrijk dat u een verbandschaar (schaar met stompe punt, zie onderstaand) gebruikt om bij het losknippen beschadiging van de huid van uw kind te voorkomen. Nadat het gips verwijderd is, mag uw kind alle activiteiten weer hervatten, dus ook sport en gymnastiek op geleide van de klachten.
Poliklinische controle
Een controle is niet nodig, de functie van de pols zal binnen twee weken na het verwijderen van het gips weer volledig zijn.
Contact
Mochten er klachten van pijn of een verminderde functie van de pols blijven bestaan, dan kunt u een afspraak maken op de polikliniek via nummer 088 125 00 00. Buiten de openingstijden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp in Goes via telefoonnummer 088 125 00 00.