Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over Tranentest (Schirmertest). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Tijdens de tranentest (Schirmertest) wordt de hoeveelheid traanvocht die u aanmaakt gemeten. Tranen beschermen de ogen tegen uitdroging. Wanneer u knippert wordt het traanvocht gelijkmatig over het oogoppervlak verdeeld tot een dun laagje. Dit dunne laagje heet de traanfilm. Bij droge ogen functioneert de traanfilm niet goed. De oorzaak is soms onvoldoende aanmaak van traanvloeistof door de traanklier. Het is ook mogelijk dat de hoeveelheid traanvocht wel voldoende is, maar dat de samenstelling van de traanvloeistof van onvoldoende kwaliteit is. Of dat de tranen het oogoppervlak niet voldoende bereiken door verstoppingen of onregelmatigheden.

Doel tranentest

Het doel van een tranentest is om de hoeveelheid traanvocht te meten. Bij sommige aandoeningen wordt een verminderde hoeveelheid traanvocht aangemaakt. Om onderzoek te doen naar deze aandoeningen, zoals het syndroom van Sjögren, kan een tranentest gedaan worden.

De dag van de behandeling

Voorbereiding

Draagt u contactlenzen, dan is het belangrijk dat u deze voor het onderzoek uitdoet. Deze mogen een ½ uur na het onderzoek weer in. U kunt eventueel een bril meenemen. Als u oogdruppels gebruikt i.v.m. droge ogen, druppel dan uw ogen niet op de dag van het onderzoek.

De behandeling

Tijdens de tranentest worden in de buitenste ooghoeken van beide ogen het uiteinde van papieren strookjes geplaatst, tussen het oog en het onderste ooglid. Uw onderooglid wordt hiervoor voorzichtig iets naar beneden getrokken. U houdt de ogen open en knippert wanneer nodig, u mag ook de ogen tijdens de test gesloten houden. De strookjes kunnen een wat brandend en/of schurend gevoel geven. De reumatoloog of oogarts wil weten hoe de ogen tranen als ze geprikkeld worden. De test duurt 5 minuten. Na deze 5 minuten kan de hoeveelheid traanvocht van elk strookje worden afgelezen.

Het kan zijn dat u een verdovingsdruppel in het onderste ooglid krijgt voor het onderzoek. U kunt dan nog steeds goed zien, het geeft alleen wat verdoving. Het kan een wat prikkend gevoel geven, dat is normaal. Van belang is om niet in het oog te wrijven.

Na de behandeling

De uitslag van het onderzoek hoort u gelijk of wordt later door de reumatoloog of oogarts met u besproken.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Reumatologie poli  via 088 125 73 33. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.