Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u informatie over een MRI-onderzoek van uw prostaat. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Aan het einde van deze afspraakbevestiging vindt u een vragenlijst. U dient deze enkele dagen voorafgaand aan het MRI- onderzoek in te vullen en mee te nemen naar het MRI-onderzoek.  Heeft u een van de vragen met “ja” beantwoord, dient u uiterlijk twee werkdagen voor het onderzoek contact op te nemen met de afdeling Radiologie. Ook als u twijfelt, vragen of een aanvulling heeft, belt u naar de afdeling Radiologie. Het telefoonnummer is 088 125 43 60. Mogelijk zijn er gevolgen voor de doorgang van het onderzoek.

Daarnaast vragen we u iemand mee te nemen die u naar huis kan brengen, er wordt een medicijn gebruikt welke invloed kan hebben op de rijvaardigheid.

MRI

MRI staat voor magnetic resonance imaging. Bij dit onderzoek worden met behulp van een magnetisch veld en radiogolven afbeeldingen van uw lichaam gemaakt. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen.

Van tevoren melden

Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt, contact opneemt met uw behandeld arts en de afdeling Radiologie als u:

  • een pacemaker, ICD, neurostimulator, geïmplanteerde gehoorbeentjes of tissue expander in het lichaam heeft
  • last heeft van claustrofobie (eventueel kan een afspraak worden gemaakt om vooraf de MRI te bekijken)

De dag van het onderzoek

Voorbereiding

Metalen voorwerpen
De magneet in de MRI trekt metaal aan. Daarom mogen voorwerpen waar metaal in zit zoals (bank)pasjes met magneetstrip of chip, munten, sieraden, horloges, piercings, sleutels, haarspelden, gebitsprothesen en gehoorapparaten niet in de onderzoekskamer komen. Met bruggen, kronen, vullingen of een beugel kunt u wel in de MRI-scan.

Kleding
Kledingstukken met metalen ritsen of sluitingen mag u niet aanhouden tijdens het onderzoek. Eventueel kunt u een T-shirt of hemd en broek zonder metaal meenemen om tijdens het onderzoek te dragen. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

Nicotine- of morfinepleister
Deze pleisters bevatten metaal en moeten verwijderd worden voorafgaand aan een MRI-onderzoek. Op deze manier wordt een risico op brandwonden in de directe omgeving van de pleister uitgesloten. U kunt de pleister of thuis al verwijderen of in het kleedhokje in het ziekenhuis. Eventueel kunt u een nieuwe pleister meenemen zodat u na het onderzoek direct een nieuwe pleister kunt plakken.

Toiletbezoek
Voor een goed resultaat van het onderzoek is het van belang dat de blaas en de endeldarm zo leeg mogelijk zijn. Wij verzoeken u daarom vlak voor het onderzoek naar het toilet te gaan.

Medicatie
Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u medicatie, Scopolaminebutyl (Buscopan), ingespoten via een infuus om de darmbewegingen te verminderen. Mogelijke bijwerkingen zijn wazig zien, een droge mond, duizeligheid en een versnelde hartslag. Als deze bijwerkingen optreden, zijn ze meestal licht en tijdelijk van aard. De verschijnselen zullen gewoonlijk de volgende dag zijn verdwenen.

Verloop onderzoek

15 Minuten voorafgaand aan de afsprakentijd van het onderzoek meldt u zich aan de balie van de afdeling Radiologie.

Een medewerker u op uit de wachtkamer. Voordat het onderzoek begint, krijgt u uitleg wat er gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd vragen stellen als u iets niet begrijpt.

U krijgt een infuus in uw arm voor het inspuiten van Scopolaminebutyl (Buscopan). Tijdens het onderzoek komt u op uw rug op een verschuifbare ‘tafel’ te liggen. Er wordt een meetinstrument op uw onderbuik gelegd. Achtereenvolgens worden meerdere scans gemaakt. Deze variëren in scantijd. U bent alleen in de scanruimte. De laboranten kunnen u via een camera zien. Voor een goed verloop van het onderzoek is het belangrijk dat u tijdens het onderzoek stilligt en de instructies opvolgt.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Hard geluid, gehoorbescherming en alarmbel
De MRI-scan maakt hard geluid. U krijgt in het kleedhokje oordoppen aangereikt die u zelf dient in te brengen. Tevens krijgt u tijdens het onderzoek een hoofdtelefoon op. Via deze hoofdtelefoon kunt u muziek luisteren. Welke muziek u wilt beluisteren (radio of via Spotify) kunt u aangeven bij de medewerker voorafgaand aan het MRI-onderzoek. Tijdens het onderzoek kunt u via een alarmbel communiceren met de MRI-laborant.

Na het onderzoek

Door eventueel optreden van duizeligheid en wazig zicht na toedienen van Scopolaminebutyl (Buscopan) kunt u hiervan last ondervinden tijdens dagelijkse bezigheden, zoals autorijden. Wij adviseren u om na het onderzoek niet zelfstandig deel te nemen aan het verkeer en voor vervoer naar huis te zorgen.

Uitslag onderzoek
De uitslag krijgt u van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie als u verhinderd bent.

Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.

MRI vragenlijst

 

Naam ………………………………………………………..                    Geboortedatum ………………………………………

Lengte ………………………………………………………                    Gewicht ……………………………………………………

 

 

MRI is een onderzoeksmethode die gebruik maakt van een zeer sterk magneetveld en radiogolven. Daardoor kan metaal in of aan het lichaam een risico zijn. Om risico’s uit te sluiten dient u deze vragenlijst ingevuld en ondertekend mee te nemen naar het onderzoek. Ook als u al eerder voor MRI-onderzoek bent geweest en/of samen met uw arts een vragenlijst heeft ingevuld.

Heeft u één van onderstaande vragen met “ja” beantwoord, dient u uiterlijk 2 werkdagen voor het onderzoek contact op te nemen met de afdeling Radiologie. Ook als u twijfelt, vragen of een aanvulling heeft, belt u naar de afdeling Radiologie. Het telefoonnummer is 088 – 125 43 60. Mogelijk zijn er gevolgen voor de doorgang van het onderzoek

 

Omcirkel wat voor u van toepassing is:

1 Heeft u een pacemaker/defibrillator (ICD)/leads/looprecorder (reveal / confirm / biomonitor / lux)? Ja nee
2 Heeft u een neurostimulator/pijnpomp/insulinepomp? Ja nee
3 Heeft u een cochleair gehoorimplantaat? ja nee
4 Heeft u clips of stents in uw lichaam? ja nee
5 Heeft u een diabetes sensor? ja nee
6 Heeft u een tissue expander? ja nee
7 Heeft u een geïmplanteerde kunstlens, die voor 1990 is geplaatst? ja nee
Indien één van bovenstaande vragen met ‘ja’ is beantwoord, vragen we u zoveel mogelijk gegevens in te vullen.

Soort implantaat / apparaat …………………………………………………………..

 

Fabrikant ……………………………………………………………………………………….

 

Modelnaam/nummer..………………………………………………………………..

 

Naam ziekenhuis .………………………………………………………………………….

 

Jaar operatie .………………………………………………………………………………..

 

8 Bent u in de afgelopen zes weken geopereerd waarbij metaal in het lichaam is achtergebleven? ja nee
9 Heeft u een metaalsplinter in uw oog? ja nee
10 Heeft u een onbehandelde nauwe-kamerhoek glaucoom (verhoogde oogboldruk)? ja nee
11 Heeft u last van hartritmestoornissen en bent u daarmee onder behandeling van een huisarts of specialist? Ja nee
12 Bent u allergisch voor Scopolaminebutyl (Buscopan)?              Weet ik niet Ja nee

Ik verklaar dat ik de informatie in de afspraakbevestiging heb gelezen en begrepen. Ook heb ik de vragen naar waarheid beantwoord.

Naam (patiënt of ouder/voogd of wettelijke vertegenwoordiger): 

 

Handtekening:

Datum:

 

Gecontroleerd door (naam en handtekening MRI-laborant):                                         Datum: