Na het onderzoek mag u niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Wij adviseren u voor vervoer naar huis te zorgen. Door de barbotage behandeling heeft u mogelijk een verminderde beweeglijkheid van uw gewricht/pees.
Barbotage behandeling
U heeft klachten die veroorzaakt worden door kalkafzettingen in een pees.
Bij een barbotage behandeling van de schouder wordt onder echogeleiding kalkafzetting in de pees rondom het schoudergewricht aangeprikt en gefragmenteerd (kleiner gemaakt). De behandeling heeft tot doel het lichaam aan te zetten (niet direct verwijderen) de kalk uit de pees verder af te breken en af te voeren.
Van tevoren melden
Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact opneemt met uw behandeld arts en de afdeling radiologie als u:
- Zwanger bent of denkt dat te zijn. Het onderzoek wordt alleen uitgevoerd als het strikt noodzakelijk is.
- Medicijnen gebruikt die de bloedstolling beïnvloeden. De radioloog/aanvragend arts beslist welke maatregelen nodig zijn voorafgaand aan deze behandeling.
De dag van de behandeling
Voorbereiding
Eten en drinken
U mag normaal blijven eten en drinken voorafgaand aan het onderzoek. U hoeft niet nuchter te zijn.
Kleding
Trek kleding aan waarin u zich goed kunt bewegen en die u makkelijk uit en aan kunt trekken. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.
De behandeling
U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie. Op de afdeling Radiologie haalt een doktersassistent(e) u op uit de wachtkamer. Voordat het onderzoek begint, legt hij/zij u uit wat er gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd vragen stellen als u iets niet begrijpt.
De radioloog verricht de behandeling, de doktersassistent(e) assisteert hierbij.
Tijdens de behandeling ligt u op een behandeltafel. De radioloog maakt een echografie waarbij de grootte en de locatie van de kalkafzetting worden bepaald. Vervolgens wordt de plek gedesinfecteerd.
Als eerste krijgt u een verdoving ingespoten. Dit zorgt ervoor dat het gebied rondom de kalkafzetting verdoofd wordt en de pees iets minder op de behandeling zal reageren. Zodra de verdoving goed werkt wordt de kalkafzetting aangeprikt en zoveel mogelijk gefragmenteerd. Als laatste worden corticosteroïden (stresshormonen) in de slijmbeurs achtergelaten. De naald wordt verwijderd en op de prikplaats wordt een pleister geplakt.
Door de reactie van het lichaam op het prikken wordt de rest van de kalk door het lichaam opgenomen. Dit proces geeft de eerste tijd (soms tot twee weken na de behandeling) meestal meer pijnklachten dan er voor de behandeling waren. Langzaam nemen de pijnklachten af en verdwijnt de kalk. Bij 75% van de patiënten brengt de behandeling de klachten terug tot een aanvaardbaar laag niveau.
Duur van de behandeling
De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.
Na de behandeling
De eerste twee tot drie uur na de injectie mag u niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer, zoals autorijden. Dit komt door een mogelijke verminderde beweeglijkheid van het gewricht/de pees. Zorg ervoor dat u iemand meeneemt die u thuis kan brengen of kies voor een ander vervoersmiddel.
Nazorg
Pijnstilling
Omdat de verdoving na ongeveer één uur is uitgewerkt, raden wij u aan direct na de behandeling te beginnen met het slikken van pijnstillers, zodat de napijn niet al te hevig zal zijn. Om de pijn te verminderen, kunt u paracetamol innemen. Maximaal vier keer 1000 mg per dag. Daarnaast kan de behandelend arts of de huisarts kortdurend NSAID’s (zoals brufen, ibuprofen of diclofenac) adviseren.
De eerste dagen tot twee weken na de behandeling kan de pijn sterker zijn dan daarvoor.
Bewegen en herstel
De eerste twee tot drie dagen na behandeling dient u de schouder zoveel mogelijk te ontzien. U kunt deze wel voorzichtig blijven gebruiken. Zodra de pijnklachten afnemen kunt u de schouder geleidelijk meer belasten en de dagelijkse activiteiten oppakken. De schouder mag de eerste twee maanden niet te zwaar belast worden.
De schouder kan nog enkele maanden gevoelig blijven na activiteiten. Echter, dit dient wel geleidelijk minder te worden. Ondersteunende oefeningen – al dan niet onder begeleiding van een fysiotherapeut – worden geadviseerd.
Vervolgafspraak
Zes weken na de behandeling dient een controle foto van de schouder gemaakt te worden en heeft u een controle afspraak bij de aanvragend arts. Tijdens de controle wordt gekeken of de hoeveelheid kalk is afgenomen.
Wanneer de behandeling niet is aangeslagen is het mogelijk de barbotage behandeling na minimaal drie maanden te herhalen. De aanvragende arts overlegt dit met u.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie als u verhinderd bent.
Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.