Adrz

Deze folder geeft u informatie over een echografie van de nieren. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Echografie

Bij een echografie worden met behulp van geluidsgolven organen of weefsels zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. De beelden worden verkregen door met een transducer over de huid te bewegen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog of een echolaborant, geassisteerd door een echoassistent. Het echografie¬onderzoek is doorgaans niet pijnlijk en is onschadelijk.

Doel van het onderzoek

Het onderzoek is bedoeld om door middel van geluidsgolven de nieren in beeld te brengen.

De dag van het onderzoek

Voorbereiding

Uw blaas moet gevuld zijn voor het onderzoek. Daarom mag u twee uur voor het onderzoek niet meer plassen. Eén uur voor het onderzoek moet u drie glazen koffie/thee of water drinken.

Voor het onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn.

In het ziekenhuis

  • Als u voor de eerste keer naar het ziekenhuis komt, kunt u zich bij de receptie in de centrale hal laten inschrijven. Zorg dat u uw zorgpas en identiteitsbewijs (geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij de hand heeft. Uw persoonlijke gegevens worden gevraagd.
  • Uw gegevens komen op stickers te staan. Deze stickers worden gebruikt om uw behandeling administratief te kunnen verwerken.
  • Bent u al ingeschreven maar zijn er veranderingen in uw gegevens, bijvoorbeeld nieuwe ziektekostenverzekeraar of een verhuizing, geef deze dan altijd door bij de receptie. De identificatieplicht is ook dan van toepassing.

Kleding
Voor het onderzoek is het nodig dat u zich gedeeltelijk ontkleedt. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

Begeleiding
We begrijpen dat uw eventuele begeleider een grote steun voor u is tijdens uw ziekenhuisbezoek. Aan hen wordt gevraagd tijdens het onderzoek te wachten in de wachtkamer. Bij kinderen en hulpbehoevenden mag er eventueel een begeleider mee naar binnen.

Verloop van het onderzoek

De echoassistente haalt u op uit de wachtkamer en vertelt u welke kledingstukken u mag aanhouden. Nadat u op de onderzoekstafel heeft plaatsgenomen brengt de radioloog of echolaborant gel aan op de te onderzoeken plaats, dit is nodig voor een goed contact tussen de huid en de transducer.  Vervolgens beweegt de radioloog of echolaborant de transducer over de aangebrachte gel en bekijkt via een monitor de verkregen beelden. Deze beelden worden digitaal vastgelegd. Soms krijgt u instructies voor uw ademhaling om bepaalde organen beter in beeld te brengen.

Het onderzoek duurt vijftien minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u uw dagelijkse bezigheden normaal voortzetten.

Uitslag van het onderzoek
De radioloog maakt een verslag van het onderzoek en stuurt dit door naar de behandeld arts. De behandelend arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie als u verhinderd bent.

Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.

Informatie over uw afspraak

Meldt u vijf tot tien minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie.

 Het onderzoek vindt plaats in Goes, 088 125 43 60

_______________________________________________ om _____________________ uur

op de afdeling Radiologie, route 42.

 

 Het onderzoek vindt plaats in Vlissingen, 0118-425581

_______________________________________________ om _____________________ uur

op de afdeling Radiologie, route Röntgen/Radiologie