Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u informatie over echo geleide mammalokalisatie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Echo geleide mammalokalisatie

Bij een echogeleide mammalokalisatie wordt een borstafwijking die niet of nauwelijks voelbaar is maar wel te zien is op het echobeeld gelokaliseerd. De radioloog brengt een dunne buigzame draad in ter plaatse van de afwijking. Nauwkeurige plaatsbepaling is voor de chirurg belangrijk tijdens de operatie.

Doel van een echo geleide mammalokalisatie
Het doel van het onderzoek is om een afwijking in de borst te lokaliseren ten behoeve van een borstoperatie.

In het ziekenhuis

  • Als u voor de eerste keer naar het ziekenhuis komt, kunt u zich bij de receptie in de centrale hal laten inschrijven. Zorg dat u uw zorgpas en identiteitsbewijs (geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij de hand heeft. Uw persoonlijke gegevens worden gevraagd.
  • Uw gegevens komen op stickers te staan. Deze stickers worden gebruikt om uw behandeling administratief te kunnen verwerken.
  • Bent u al ingeschreven maar zijn er veranderingen in uw gegevens, bijvoorbeeld nieuwe ziektekostenverzekeraar of een verhuizing, geef deze dan altijd door bij de receptie.
  • De identificatieplicht is ook dan van toepassing.
  • Meld u zich vervolgens bij de afdeling Radiologie. In Goes volgt u route 42 en in Vlissingen route Röntgen/Radiologie.

De dag van het onderzoek

Voorbereiding

Gebruik voor het onderzoek geen bodylotion, bodymilk of talkpoeder op de borst. Vermijd ook vettige douchegel of doucheolie. Dit kan het verloop van het onderzoek beïnvloeden.

Zwangerschap
Als u zwanger bent of denkt dat te zijn, meld dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant die het onderzoek verricht.

Medicijngebruik
Gebruikt u bloedverdunners, meld dit dan aan uw behandelend arts, nurse practitioner, mammacare verpleegkundige of aan de röntgenlaborant.

Kleding
Trek makkelijk zittende kleding aan. Na het onderzoek mag u geen beha meer dragen.

Opname

U wordt voor dit onderzoek opgenomen in het ziekenhuis. Een opname is noodzakelijk gezien de operatie die u ondergaat. De afspraak hiervoor is met u gemaakt door het Opnameplein.

Verloop van het onderzoek

  • De afwijking in de borst wordt echografisch gelokaliseerd.
  • De huid wordt gedesinfecteerd met alcohol.
  • Indien nodig wordt er een kleine snede in de huid gemaakt, zodat de lokalisatienaald makkelijker te positioneren is.
  • De radioloog brengt onder echogeleiding een holle naald met daarin de lokalisatiedraad bij de afwijking. De holle naald wordt vervolgens verwijderd. De lokalisatiedraad met daaraan een haakje blijft op de juiste plaats achter in de borst.
  • Om te controleren of de draad op de juiste plaats is ingebracht, worden er twee controlefoto’s van de borst (mammografie) gemaakt. De radioloog beoordeelt de foto’s en besluit of de draad op de juiste positie zit of dat er eventueel een tweede draad geplaatst moet worden.
  • De draad wordt door de laborant goed afgeplakt om eventuele verschuiving te voorkomen. Zorg ervoor dat u zo min mogelijk beweegt met uw arm.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

  • Na het onderzoek mag u geen beha meer dragen.
  • Het kan zijn dat u naar de nucleaire geneeskunde gaat voor de zogeheten sentinelnode-procedure. Dit is vooraf met u afgesproken.
  • De chirurg maakt tijdens de operatie gebruik van de lokalisatiedraad om het afwijkende weefsel te verwijderen. Na de operatie komt het weefsel terug op de afdeling Radiologie voor röntgenfoto’s dit om te controleren of de afwijking volledig is verwijderd.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie als u verhinderd bent.

Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.

Informatie over uw afspraak

Voor beide locaties geldt: meld u zich op het afgesproken tijdstip.

Het is belangrijk dat u tijdig de afdeling belt als u niet naar uw afspraak kunt komen.

 Goes, route 42

U wordt verwacht op: _____________________________________ om _________________ uur.

 

 Vlissingen, route Röntgen/Radiologie

U wordt verwacht op: _____________________________________ om _________________ uur.