Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u informatie over embolisatie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Embolisatie

Bij een embolisatiebehandeling wordt een bloedvat afgesloten. Dit kan nodig zijn om verschillende redenen. Uw behandelend arts geeft u hierover informatie. De procedure wordt uitgevoerd door een interventieradioloog en twee gespecialiseerd laboranten.

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is om een afwijkend bloedvat af te sluiten zodat deze geen klachten meer kan geven.

In het ziekenhuis

  • Als u voor de eerste keer naar het ziekenhuis komt, kunt u zich bij de receptie in de centrale hal laten inschrijven. Zorg dat u uw zorgpas en identiteitsbewijs (geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij de hand heeft. Uw persoonlijke gegevens worden gevraagd.
  • Uw gegevens komen op stickers te staan. Deze stickers worden gebruikt om uw behandeling administratief te kunnen verwerken.
  • Bent u al ingeschreven maar zijn er veranderingen in uw gegevens, bijvoorbeeld nieuwe ziektekostenverzekeraar of een verhuizing, geef deze dan altijd door bij de receptie. De identificatieplicht is ook dan van toepassing.

De dag van de behandeling

Voorbereiding

Medicatie
Het gebruik van medicatie met betrekking tot antistolling/bloedverdunning dient afgestemd te worden met uw behandeld arts. Mogelijk moet u stoppen met deze medicatie.

  • Inname van ‘ontstekingsremmende pijnstillers’ moet de dag vóórafgaand aan het onderzoek én de dag van het onderzoek/behandeling gestaakt worden. Dit omdat u tijdens het onderzoek/behandeling contrastmiddel krijgt toegediend.
  • De meest gebruikte zijn: Diclofenac/Voltaren/Cataflam, Ibuprofen/Advil/Brufen, Indomethacine, ketoprofen, meloxicam, naproxen/naprosyne/aleve, mebutan/nabumeton, piroxicam, metamizol/novalgin, fenylbutazon, Celebrex/celecoxib, Arcoxia/etoricoxib.
  • Overleg bij twijfel met uw arts die het medicijn heeft voorgeschreven of met de huisarts.
  • Andere medicijnen die u gebruikt kunt u in principe op de normale manier en tijdstippen innemen, tenzij anders met u is afgesproken. Overleg als u twijfelt over het innemen van medicijnen met uw behandelend arts.

Zwangerschap
Als u zwanger bent of denkt dat te zijn, meld dit dan bij het maken van de afspraak. Het onderzoek wordt dan alleen uitgevoerd als het strikt noodzakelijk is.

Contrastmiddel

Tijdens het onderzoek wordt contrastmiddel in de bloedvaten gespoten. Op het moment dat het contrastmiddel wordt ingespoten, kunt u een warm gevoel ervaren. U kunt u een rare smaak in uw mond krijgen of het gevoel hebben dat u plast. Dit is normaal en trekt binnen een paar minuten weg.

Sommige mensen zijn overgevoelig of allergisch voor het contrastmiddel. Vaak is dit bekend uit vorig onderzoek. Als u bekend bent met een contrast overgevoeligheid of allergie meldt dit dan zo snel mogelijk zodat de voorbereiding voor het onderzoek kan worden aangepast.

Omdat dit contrast nadelige effecten kan hebben voor de nierfunctie, is het nodig dat een nierfunctiebepaling (niet ouder dan drie maanden) beschikbaar is. Deze wordt uit het computersysteem van het ziekenhuis verkregen. Indien er geen recente nierfunctiebepaling beschikbaar is, moet u eerst nog bloed laten prikken alvorens het onderzoek gepland kan worden.

Wanneer uw nierfunctie zich onder een bepaald niveau bevindt, beoordeelt de Contrastpolikliniek of aanvullende beschermende maatregelen nodig zijn. De contrastverpleegkundige neemt dan contact met u op om een afspraak te maken op de Contrastpolikliniek. Neem uw medicijnkaart of medicijnen mee.

Opname

U wordt voor dit onderzoek opgenomen in het ziekenhuis. Een opname is noodzakelijk voor de controle op nabloeding na het onderzoek. De afspraak voor de opname is met u gemaakt door de afdeling opname.

Nuchter
Op de dag van het onderzoek mag u geen vette, zwaar verteerbare maaltijd gebruiken. Vanaf drie uur vóór het onderzoek moet u nuchter zijn. Nuchter zijn wil zeggen niet eten, drinken en roken.

Kleding
Het is voor u en onze medewerkers prettig als u kleding aan heeft waarin u zich makkelijk kunt bewegen en dat de kleding een ruime pasvorm heeft. Mogelijk krijgt u een drukverband na de procedure die onder uw kleding komt te zitten. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

Voorbereiding op de verpleegafdeling

De verdere voorbereidingen worden met u besproken door een verpleegkundige van de afdeling. De voorbereiding bestaat uit het aanbrengen van een infuus in de arm en het aantrekken van een speciaal operatiehemd.

Verloop van het onderzoek/behandeling

Een verpleegkundige brengt u naar de afdeling Radiologie. In de onderzoeksruimte wordt u gevraagd op de onderzoekstafel te gaan liggen. De laborant legt de verdere procedure uit.

De laboranten maken alles klaar voor het onderzoek.

De lies of arm wordt schoongemaakt met jodium. Als u allergisch bent voor jodium geef dit dan aan. Vervolgens wordt er een steriel laken over u heen gelegd tot uw kin. De radioloog geeft u een plaatselijke verdoving in de lies of in de arm. Hierna prikt hij met een naald de (slag)ader aan.

Als de naald op de goede plaats zit wordt er een zogenaamde voerdraad door de naald het bloedvat ingeschoven. De naald wordt verwijderd en over de voerdraad wordt een sluisje ingebracht dat het hele onderzoek blijft zitten. Door dit sluisje kan materiaal uw bloedvaten ingebracht worden zonder dat er bloed uit de bloedvaten lekt. Hierna worden de betreffende bloedvaten opgezocht en afgebeeld met contrastmiddel. De radioloog kan op de foto’s zien waar de vaatafwijking zich bevindt. Vervolgens probeert de radioloog met een katheter de afwijking te bereiken. Als dit lukt, wordt de afwijking dichtgemaakt met speciaal materiaal.

Als de afwijking in het bloedvat volledig is dicht gemaakt is de behandeling klaar. De radioloog verwijdert het sluisje uit de (slag)ader. Gedurende tien tot twintig minuten wordt de plaats waar geprikt is dichtgedrukt. Hierdoor krijgt het gaatje in de wand van uw bloedvat de tijd om zich te sluiten. Tot slot wordt er een drukverband aangelegd om een nabloeding te voorkomen en gaat u terug naar de verpleegafdeling.

Na het onderzoek/behandeling

Als het onderzoek klaar is wordt u opgehaald door verpleegkundigen die u terug naar de verpleegafdeling brengen. De verpleegkundige legt u uit wat u wel en niet mag. De eerste vier uur moet u plat in bed blijven liggen. Het wondje, uw polsslag en bloeddruk worden gecontroleerd. Als alles in orde is mag u na vier tot zes uur weer naar huis. Bij complicaties blijft u uiteraard langer in het ziekenhuis.

Het contrastmiddel onttrekt wat vocht aan het lichaam. Drink daarom veel na het onderzoek om het tekort aan te vullen. Als u dezelfde dag naar huis mag laat u dan ophalen. U mag niet alleen reizen of zelf autorijden. Voorkom de eerste twee dagen zwaar tillen en persen.

De volgende dag mag u de pleister verwijderen. Maak de huid schoon met milde zeep en water, en droog voorzichtig af. Verschoon de pleister de eerste drie/vier dagen tot de huid genezen is.

Uitslag van het onderzoek
De radioloog maakt een verslag van het onderzoek. Dit verslag stuurt hij zo snel mogelijk naar uw behandeld arts. Uw behandelend arts bespreekt het resultaat van het onderzoek verder met u.

Complicaties

Geen enkel onderzoek/behandeling is zonder risico’s. Zo kunnen er tijdens of na een embolisatie complicaties optreden zoals een allergische reactie op het contrastmiddel of kan blijken dat u overgevoelig bent voor jodium.

  • Na het onderzoek kan een blauwe plek in de lies ontstaan. Dit is vervelend, maar trekt vanzelf weg.
  • Ondanks het drukverband kan het gebeuren dat het gaatje in het bloedvat opengaat en er een bloeding in de lies optreedt. Hiervoor is behandeling nodig. Dit kan door langdurig afdrukken onder echocontrole of door inspuiten van een bloedstollend middel.
  • Het komt zelden voor dat tijdens de embolisatie een bloedpropje in een bloedvat van het been komt. Snel opereren is dan noodzakelijk.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie als u verhinderd bent.

Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.