Wat zijn divertikels
Divertikels zijn kleine uitstulpingen van de darmwand richting de buikholte. Ze ontstaan waarschijnlijk op zwakke plekken in de darmwand die onder verhoogde druk uitstulpen. Divertikels zijn volkomen onschuldig en zullen nooit kwaadaardig worden. Ze komen het meeste voor in het laatste gedeelte van de dikke darm; de S vormige darm.
Wat is diverticulitis
Divertikels kunnen gaan ontsteken als er bijvoorbeeld ontlasting in een uitstulping achterblijft, dit wordt diverticulitis genoemd.
Adviezen bij divertikels en diverticulitis
Soepele zachte ontlasting zal minder snel in divertikels blijven hangen, dus zorg ervoor dat de ontlasting soepel blijft. U voorkomt hier tevens mee dat er een verhoogde druk in uw darmen ontstaat. Gezond, gevarieerd en vezelrijk eten en voldoende drinken is de beste manier om uw darmen in goede conditie te houden.
Vezels
Er zijn twee soorten voedingsvezels, namelijk oplosbare vezels en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels zitten met name in groente, fruit, peulvruchten en haver. Onoplosbare vezels zitten vooral in volkoren graanproducten, aardappelen, noten en zaden. De vezels hebben ieder hun eigen werking. Oplosbare vezels binden het water in de darm wat zorgt voor volume van de ontlasting. Doordat de vezels vocht opnemen (sponswerking) zorgen zij voor een soepele ontlasting. Onoplosbare vezels werken stimulerend voor de darmbeweging. Indien u weinig (vezelrijk) eet is het gebruik van vezel verrijkte producten aan te raden. Als u niet gewend bent aan het gebruik van vezels, kunt u in het begin last krijgen van winderigheid. Dit komt doordat de bacteriën in de dikke darm bij het verwerken van vezels extra gas vormen. Deze klachten verdwijnen in de loop van de tijd. Ook kunnen bepaalde voedingsmiddelen extra winderigheid veroorzaken. Welke producten dit zijn, verschilt per persoon en de hoeveelheid die ervan wordt gegeten. Voedingsmiddelen die voor extra gasvorming kunnen zorgen zijn: gekookte (afgekoelde) aardappelen, onrijpe bananen, meloen, komkommer, koolsoorten, paprika, peulvruchten, prei, uien, vruchtensap, veel suiker/ sorbitol, bier en koolzuurhoudende dranken.
Vocht/drinken
Vezels hebben vocht nodig om de ontlasting soepel te houden en de darmbeweging te stimuleren. Indien u weinig vocht inneemt werken de vezels tegengesteld en kan juist verstopping ontstaan. Zorg ervoor dat u dagelijks
1,5 – 2 liter vocht (water, thee, melk, vruchtensappen) drinkt. Indien u om medische redenen een vochtbeperking heeft is het verstandig hierover contact op te nemen met uw arts.
Normaal gebruik van (gezond) vet
Er zijn verschillende soorten vetten. De belangrijkste vetten zijn de onverzadigde (gezonde) vetten en de verzadigde (ongezonde) vetten. Het lichaam neemt belangrijke voedingsstoffen zoals betacaroteen (antioxidant) en de vitamines A, D, K en E alleen op in combinatie met vet. Vetarme voeding zorgt voor verstopping. Extreem vette voeding wordt afgeraden.
Beweging
Door lichamelijke beweging wordt de darmwerking gestimuleerd, hiermee kunt u verstoppingen voorkomen.
Ontlasten bij aandrang en niet persen bij ontlasten. Hiermee voorkomt u drukverhoging in de darm(wand).
Afvallen
Uit onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht een hoger risico hebben op acute ontsteking van de divertikels.
Stoppen met roken
Mensen die roken en een ontsteking van de divertikels hebben gehad, hebben een grotere kans op het terugkomen hiervan.
Probiotica
Dit zijn ‘goede’ bacteriën die een gunstig effect kunnen hebben op de darmwerking. Er zijn enkele aanwijzingen dat probiotica de terugkomst van diverticulitis zou kunnen voorkomen. Het ene probioticum is het andere niet. Mocht u probiotica willen gebruiken, doe dit dan in overleg met uw arts en/of diëtist.
Als u ontstoken divertikels hebt, kunt u in principe normaal blijven eten. Bij heftige klachten adviseert uw arts soms voor enkele dagen een (vloeibaar) dieet. Hierdoor kan de darm tot rust komen en kunnen de ontstekingen beter genezen. Buikklachten en moeheid kunnen nog lang na een periode van diverticulitis aanhouden. Ook in deze periode helpen bovengenoemde (voedings)adviezen voor een sneller herstel.
Handige adressen
- voedingscentrum.nl (voor informatie over gezonde voeding)
- vezeltest.info
- mlds.nl
- Internetsite van de maag, lever en darmstichting
Telefonisch kunt u het voedingscentrum bereiken tussen 09.00 en 17.00 uur. Hier kunnen alle vragen met betrekking tot voeding gesteld worden.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Dietetiek via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar dietetiek@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.