Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een licht verteerbaar dieet. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Er kunnen zich omstandigheden voordoen, waardoor het raadzaam is om tijdelijk een licht verteerbare voeding te gebruiken. Een licht verteerbaar dieet wordt vaak voorgeschreven bij maag-, darm-, gal- of leverklachten. Er dient wel rekening gehouden te worden met het feit dat een product door de een als niet licht verteerbaar ervaren kan worden en juist bij een ander minder problemen kan geven. Probeer producten waar u last van heeft na verloop van tijd nog eens. Het kan zijn dat de klachten in de loop van de tijd minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Algemene richtlijnen

  • Eet rustig en kauw goed.
  • Neem meerdere kleine maaltijden verspreid over de dag: drie hoofdmaaltijden en eventueel drie tussendoortjes.
  • Zorg voor voldoende variatie in de voeding.
  • Sla geen maaltijden over.
  • Drink voldoende, minstens anderhalve liter per dag (tenzij uw arts anders adviseert).

Lijst producten voor een licht verteerbare voeding

Onderstaand staat een lijst die als richtlijn gebruikt kan worden voor het samenstellen van de voeding. Onder niet licht verteerbare voeding wordt het volgende verstaan:

  • Producten die veel onverteerbare delen (voedingsvezels) bevatten.
  • Hard gebakken of gefrituurde gerechten.
  • Zeer koude of zeer hete gerechten of dranken.
  • Scherp gekruide en/of gerookte gerechten.
  • Erg vette voedingsmiddelen.
  • Koolzuurhoudende dranken.
  Licht verteerbare voeding Niet licht verteerbaar
Brood/ontbijtgranen Bruinbrood (eventueel geroosterd), witbrood, beschuit, knäckebröd, toast, matses, ontbijtkoek, liga, witte of bruine bolletjes, creamcrackers

 

Cornflakes

Roggebrood, volkorenbrood, krenten- en rozijnenbrood, mueslibrood, luxe broodjes en croissants

 

 

Brinta-, havermoutpap, cruesli en muesli

 

Vetten Halvarine, (dieet)margarine Roomboter en frituurvet

 

Beleg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hartig beleg:

Magere, ongekruide vleeswaren zoals rookvlees, rosbief, fricandeau, casselerrib, ham, kalkoen- en kiprollade, kip- en kalkoenfilet, magere rundergehakt en magere cornedbeef

 

Ongekruide kaas of smeerkaas, cottage cheese, Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas

 

Zachtgekookt, zacht gebakken omelet en roerei

 

Zoet:

Jam, honing, stroop, gelei, vruchtenhagel, anijshagel, en (basterd) suiker

Met mate: chocolade hagel, chocoladepasta, notenpasta en pindakaas

Hartig beleg:

Gekruide, gerookte, gepekelde vette vleeswaren, alle worstsoorten, leverpastei, paté, spek, bacon, kant en klare vleessalades, kroketten en frikadellen

 

Roomkaas, komijnekaas, gekruide kaas en schimmelkaas

 

 

Hardgebakken ei en hard gekookt ei

Dranken Halfvolle of magere melk, karnemelk, drinkyoghurt met vruchtensmaak, thee, magere chocolademelk, limonade zonder koolzuur, vruchtensappen, ongekruide tomatensap, bouillon en slappe koffie met veel (koffie)melk

 

Sterke thee, sterke of zwarte koffie, chocolademelk, volle melkproducten, koolzuurhoudende dranken zoals frisdranken en mineraalwater

 

Soep Heldere soep en bouillon Soepen gebonden met een roux (=boter en bloem), scherp gekruide en vette soep zoals uien-, kerrie-, goulash- en peulvruchtensoep

 

Vlees Magere vleessoorten zoals een runderlapje, sukadelapje, baklapje, doorbakken biefstuk, doorbakken rosbief, doorbakken tartaar, runder- of kalfsgehakt, mager kalfsvlees, varkenshaasje, varkensoester, magere fricandeau

 

Vet of gepaneerd vlees. Sterk

gekruid of hard gebakken vlees.

Zoals spek, worstsoorten, vet varkensvlees, vet lamsvlees

 

Gevogelte Kip zonder vel en kalkoen Kip met vel

 

Vis Magere vissoorten zoals schol, kabeljauw, tong, schelvis, rog, wijting, tonijn, koolvis, tarbot, schar, garnalen, mosselen, kreeft en krab Vette vis zoals ansjovis, paling,  makreel, zalm, zure en zoute haring, gebakken, gerookte, gezouten, gemarineerde of gepaneerde vis zoals vissticks, lekkerbekje, kibbeling en visconserven

 

Groenten Groenten zoals asperges, andijvie, rode bieten, bleekselderij, bloemkool, broccoli, doperwten, witlof, peultjes, postelein, raapstelen, koolraap, snijbonen, sperziebonen, spinazie, wortelen, zuurkool (mits niet te zuur)

 

Rauwkost met uitzondering van koolsoorten, ui, paprika en prei

 

 

 

 

Groenten zoals koolsoorten (wel bloemkool en zuurkool mits niet te zuur), ui, prei, paprika, spruitjes, paksoi en champignons

Diepvriesgroenten à la crème en groenten uit het zuur (zoals atjar en augurk)

 

Rauwkost van kool, ui, prei en paprika

 

Jus en sauzen Magere jus Vette en scherp gekruide jus of saus bijvoorbeeld goulash-, kerriesaus, kant-en-klare sauzen bijvoorbeeld carbonarasaus, mayonaise, slasaus en fritessaus

 

Aardappelen, rijst en pasta Gekookte aardappelen, aardappelpuree, stamppot met uitzondering van hutspot, boerenkool en paksoi

Gekookte mie, rijst, macaroni en spaghetti

Gebakken of gefrituurde aardappelen, spaghetti carbonara, peulvruchten, Indische of Chinese gerechten en pizza

 

Nagerechten Vla of pudding, yoghurt, (vruchten)kwark, hangop en vruchtenmoes Chocoladevla, hopjesvla, roomijs, softijs, gebakken nagerechten zoals pannenkoeken, oliebollen en poffertjes

 

Fruit Rijp fruit en fruit uit blik of pot zonder velletjes en pitjes Onrijp fruit, citrusvruchten zoals sinaasappelen, mandarijn, minneola en grapefruit

 

Bindmiddelen Bloem, aardappelmeel, maïzena, custard, griesmeel, rijst, vermicelli, macaroni, gelatine, puddingpoeders, zelfrijzend bakmeel, volkorenmeel

 

Gort, roggemeel, pannenkoekenmeel en cakemeel

 

Kruiden/specerijen/

smaakmakers

Kaneel, peterselie, selderij, vanille en tomatenpuree

Met mate: azijn, citroensap, nootmuskaat

Peper, kerrie, sambal, ketjap, tabasco, mosterd, tomatenketchup, mayonaise, piccalilly

 

Tussendoortjes Droge biscuits, lange vingers, eierkoek, vruchtengebak, sultana, ontbijtkoek, zuurtjes, schuimpjes, pepermunt, waterijs, schuimgebak, Japanse mix en pepsels Alle overige gebak, cake, roze koek, gevulde koek, chocolade, candybars, bifiworstje, pinda’s chips, noten en zoutjes

Gefrituurde producten zoals kroketten, loempia’s, frikadellen, nasiballen, milkshake

 

 

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Dietetiek via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar dietetiek@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

 

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.