Adrz

Deze folder geeft u informatie over Snurkendoscopie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven

Wat is een snurkendoscopie?

Een snurkenendoscopie is een onderzoek waarbij met een ‘fiberscoop’ uw bovenste luchtweg wordt onderzocht
terwijl u slaapt. De fiberscoop is een dun slangetje met camera dat via uw neus tot achterin uw keel wordt gebracht. Hiermee kan de arts vanaf de binnenzijde van de neus, de achterkant van uw zachte gehemelte en de keel tot aan de stembanden kijken. Deze ingreep wordt uitgevoerd terwijl u onder narcose bent.

Doel snurkendoscopie

Het doel van de snurkendoscopie is om te bepalen waar het snurken veroorzaakt wordt. Snurken kan op optreden op drie verschillende niveaus in de neus- en keelholte:

  • in de neus
  • op het niveau van het zachte gehemelte
  • op het niveau van de tongbasis en het strottenklepje

Het is van belang om de precies plaats vast te stellen. Zo kunnen wij bepalen voor welke behandeling u in aanmerking komt. Het kan zijn dat er meerdere niveaus verantwoordelijk zijn voor het optreden van het snurkgeluid.

Het snurkgeluid treedt op doordat het zachte gehemelte of de tongbasis (soms ook met het strottenklepje) naar achteren valt tijdens het slapen. Er kan dan een gedeeltelijke en soms gehele afsluiting ontstaan van de keelholte. Door de turbulentie van de luchtstroom gaat het weefsel trillen en zo ontstaat het snurkgeluid. Ook kan het snurkgeluid optreden als er een gedeeltelijk afsluiting is van de neusholte. Tijdens het onderzoek wordt daarom de gehele neus- en keelholte geïnspecteerd (neus, keel en strottenhoofd).

Nuchter

Als u nuchter moet zijn betekent dit:

  • dat u niets mag eten na 0.00 uur op de avond voorafgaand aan de operatie
  • dat u tot 6.00 uur ‘s morgens alleen water mag drinken dat u na 6.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken

Bij niet nuchter zijn bestaat het gevaar van verslikken tijdens de narcose. Daarom loopt u het risico dat er operatie niet doorgaat als u zich niet houdt aan de bovenstaande voorschriften.

De dag van de operatie

Op de afgesproken dag en tijd wordt u bij Adrz verwacht. U meldt zich aan via de aanmeldzuil in de hal (Vlissingen) of bij de receptie (Goes). Daar hoort u waar u verwacht wordt. Volgens de afspraak die met u gemaakt is bij de pre-operatieve screening (POS) bent u nuchter of u heeft een licht ontbijt gebruikt. Een verpleegkundige heeft een gesprek met u en geeft u informatie over uw opname. Uw
bloeddruk en uw hartslag worden opgemeten. Voor de operatie krijgt u een operatiehemd en sokken aan. Uw onderbroek mag u aanhouden. Verder moeten alle niet-lichaamseigen zaken (zoals sieraden, make-up, bril, lenzen, piercings, kunstgebit, gehoorapparaat) worden verwijderd.

Behandeling

Tijdens de ingreep brengt de anesthesist u in een lichte slaap en de KNO-arts kijkt met een fiberscoop (slangetje met camera) door de neus naar de bovenste luchtwegen. Dan wordt duidelijk waar de bron van het snurken zich bevindt. Het onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten.

Na de operatie

Na de operatie wordt u wakker in de uitslaapkamer. U heeft een infuus in uw arm, waar we vocht en medicijnen mee kunnen toedienen. Als het goed met u gaat, kan het infuus worden afgekoppeld.

Terug op de afdeling
Als u terug bent op de afdeling mag u al vrij snel weer wat drinken. Afhankelijk van hoe u zich voelt, kan dit worden uitgebreid met eten.

Na het onderzoek
Zodra u de datum van het onderzoek weet kunt u zelf een afspraak maken op de afsprakencentrale voor een week na het onderzoek. Tijdens dit consult bespreekt de KNO-arts met u de uitslag en krijgt u een behandelvoorstel.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek KNO via de receptie van het ziekenhuis: 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.