Adrz

Deze folder geeft u informatie over de Kinderafdeling. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Een ziekenhuisopname is spannend. Het is belangrijk dat uw kind weet wat er gaat gebeuren. Het is goed om hierover eerlijk te zijn. In deze folder leggen we dit zo goed mogelijk uit.

Wat gebeurt er als je wordt opgenomen in het ziekenhuis?

Je krijgt een bed op de kinder- en jeugd afdeling. Dit is een afdeling waar kinderen tot 18 jaar liggen die in het ziekenhuis moeten blijven. Je vader of moeder mag hier ook blijven slapen.

Naast bedden heeft deze afdeling ook een speelkamer. Hier kan je alleen of samen met andere kinderen spelen en even vergeten dat je in het ziekenhuis bent. Deze speelkamer is altijd open. Verder zie je veel mensen met een witte jas. Dit zijn de mensen die in het ziekenhuis werken. De voedingsassistenten komen eten en drinken aanbieden op de kamer.

Een dag op de kinderafdeling

Hoewel geen dag hetzelfde is in het ziekenhuis, zijn er toch een aantal vaste punten.

Ochtend

Het ontbijt wordt rond 8.00 uur gebracht. Graag uw bed voor het ontbijt dichtdekken en opklappen in de kast. Hierna verzorgt u uw kind zoals dit thuis ook gebeurt. De speelkamer is geopend om te spelen. Het kan zijn dat in de ochtend een onderzoek bij uw kind wordt uitgevoerd. Indien dat het geval is, brengen wij u hiervan op de hoogte. Na 10.00 uur komt de kinderarts langs voor visite afhankelijk van zijn/haar werkzaamheden. De andere artsen en specialisten lopen hun visite ook in de ochtend.

Middag

Rond 12.00 uur brengen de voedingsassistenten een broodmaaltijd. Daarna kan er een onderzoek plaatsvinden, indien dit tijdens de visite is afgesproken. Verder kan uw kind spelen in de speelkamer of rusten, wat ook belangrijk is.

Met mooi weer is het mogelijk om even naar buiten te gaan met uw kind, indien de conditie van uw kind dit toelaat. Overleg dit met de arts tijdens zijn visite of met de kinderverpleegkundige.

Avond

Vanaf 17.00 wordt de stoommaaltijd gebracht. Na het eten kan, op verzoek aan de kinderverpleegkundige, de speelkamer open blijven. Bedtijd proberen we voor zover mogelijk gelijk te houden aan thuis. Het streven is dat het na 20.00 uur rustig is op de gangen en kamers.

Verblijf van ouders of verzorgers

Tijdens het verblijf van uw kind in het ziekenhuis bent u als ouder of verzorger dag en nacht van harte welkom. U kunt bij uw kind blijven slapen op het opklapbed wat in de kast staat op  de kamer van uw kind. In verband met de beschikbare ruimte en brandveiligheid kan slechts één ouder blijven slapen. Linnengoed en handdoeken kunt u gebruiken van het ziekenhuis. In de ochtend is er ook ontbijt voor u, de rest van de dag kunt u tegen betaling mee eten of uw eigen eten meenemen.

Bezoekers

Van 8.00 tot 20.00 uur mag uw kind bezoek ontvangen op de afdeling. Het is prettig als u het bezoek spreidt, zodat het niet te druk wordt op de kamer. De couveusekamers hebben aangepaste bezoektijden wegens de kwetsbaarheid van de baby’s. Hier is bezoek welkom van 16.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 20.00 uur.

Personeel op de kinderafdeling

Op de kinderafdeling werken kinderverpleegkundigen en medisch pedagogisch zorgverleners. Dagelijks lopen de kinderartsen en andere medisch specialisten visite op de afdeling. De voedingsassistente verzorgt het ontbijt, de lunch en het diner.

Kinderverpleegkundigen

Op de kinderafdeling werken verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in kindergeneeskunde. Daarnaast werken er kinderverpleegkundigen die in opleiding zijn. Zij staan altijd onder supervisie van een gediplomeerd kinderverpleegkundige. Wanneer u een kinderverpleegkundige nodig heeft, kunt u bellen via ons belsysteem. Er komt dan zo spoedig mogelijk iemand naar u toe. Daarnaast vindt u de verpleegkundigen op de afdeling of in de ‘teampost’.

De kinderverpleegkundigen werken per 24 uur in drie diensten:

  1. 30-16.00 uur (wisseling van dienst 15.15-16.00 uur)
  2. 15-23.45 uur (wisseling van dienst 23.15-23.45 uur)
  3. 15-7.45 uur (wisseling van dienst 7.30-7.45 uur)

Per dienst laten wij weten wie er voor uw kind zorgt. Tijdens de wisseling van de diensten vindt de overdracht onder de kinderverpleegkundigen plaats. Binnen deze tijden zijn zij uiteraard te bereiken voor spoed.

Medisch pedagogisch zorgverleners

Onze medisch pedagogisch zorgverleners bieden uw kind extra begeleiding tijdens de ziekenhuisopname. Zij proberen dagelijks langs alle kinderen te gaan. Het kan zijn dat dit wegens drukte niet lukt. U kunt aan de kinderverpleegkundige altijd laten weten dat u het op prijs stelt dat de medisch pedagogisch zorgverlener langskomt. U kunt terecht bij de medisch pedagogisch zorgverlener voor:

  • Voorbereiding voor onderzoeken en operatie
  • Spelbegeleiding, speelgoed en knutselmateriaal
  • Advies en begeleiding bij eetproblemen of een huilbaby
  • Prikangst
  • Zindelijkheidsproblemen
  • Dagprogramma’s
  • Advies voor begeleiding van uw kind na ontslag uit het ziekenhuis
  • Een luisterend oor, overige vragen of als u even een time-out van de zorg voor uw kind voor uzelf wilt. De medisch pedagogisch zorgverleners zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur aanwezig.

Visite van de arts of medisch specialist

Dagelijks loopt de arts na 10.00 uur visite op de kinderafdeling. Hij of zij komt dan samen met de kinderverpleegkundige langs. Samen met u bespreekt de arts de situatie van uw kind en mogelijke wijzigingen in het behandelplan

Visite aan bed
‘s Ochtends loopt de kinderarts samen met een kinderverpleegkundige visite langs de boxen. Ouders mogen aangeven als zij hier niet bij willen zijn.

Voedingsassistenten

De voedingsassistenten brengen driemaal per dag een maaltijd rond:

  • ontbijt vanaf 8.00 uur via de broodbuffetkar
  • lunch vanaf 12.00 uur via de broodbuffetkar
  • avondeten vanaf 17.00 uur

Als u wilt kunt u tegen betaling met uw kind mee-eten. Betalen kan met pin.

Samen zorgen voor uw kind

Naast de deskundige zorg die onze medewerkers verlenen, is het belangrijk dat u zelf voorziet in de dagelijkse zorg voor uw kind. Net zoals u dit thuis doet. Denk hierbij aan baden of douchen, aankleden, spelen en knuffelen. Met de kinderverpleegkundige kunt u bespreken hoe u de zorg voor uw kind samen goed regelt.

Veiligheid

Een zo veilige mogelijke omgeving voor uw kind creëren we samen. Wij willen u daarom het volgende vragen:

  • Ligt u kind in een spijlenbed? Zet dan, wanneer u bij het bed vandaan gaat, altijd het bedhek volledig omhoog in vergrendelde stand.
  • Blijf er altijd bij als uw kind op de commode ligt. Gaat u bij de commode vandaan, leg uw kind dan op een veilige plek.

Opname in isolatie

Als de ziekte van uw kind overdraagbaar is, dan mag hij of zij niet van de kamer om besmetting van andere kinderen of bezoekers te voorkomen. Helaas kan uw kind in dit geval ook niet naar de speelkamer. Wel komt er een medisch pedagogisch zorgverlener langs op de kamer van uw kind. Uw kind kan gerust speelgoed gebruiken op de isolatiekamer. Wel dient dit speelgoed op de kamer te blijven totdat de isolatie wordt opgeheven. U kunt gewoon bij uw kind blijven slapen. U mag de kamer verlaten nadat u uw handen heeft gereinigd.

Pijn en medicatie

De ziekte van uw kind en eventuele operatie/onderzoeken gaan vaak gepaard met pijn. Om de pijn die uw kind heeft goed in de gaten te houden, meten wij deze drie maal per dag aan de hand van een pijnscore. Op de afdeling zijn pijnstillers beschikbaar om de pijn zoveel mogelijk te verzachten. Daarnaast maken we gebruik van afleidingstechnieken die een bewezen effect hebben op de pijnbeleving. De kinderverpleegkundige of medisch pedagogisch zorgverlener kan u hierover meer informatie geven.

Toestemming voor een onderzoek of behandeling

Een medisch onderzoek of behandeling mag alleen worden uitgevoerd als daarvoor toestemming is gegeven. Hieraan vooraf gaat de plicht die de zorgverlener heeft om begrijpelijke informatie over het onderzoek of de behandeling te verstrekken. Voor kinderen gelden specifieke regels:

  • Tot 12 jaar: toestemming van de ouder(s) of voogd is vereist. Het kind zelf hoeft geen toestemming te geven, maar heeft recht op informatie die in begrijpelijke woorden wordt gegeven afhankelijk van het ontwikkelingsniveau.
  • Van 12 tot 15 jaar: zowel de ouders als het kind dienen toestemming te geven.
  • 16 jaar en ouder: de jongere dient zelf toestemming te geven.

Meer informatie over het recht op informatie en de vereiste toestemming vindt u op Wgbo.nl en Jadokterneedokter.nl

Faciliteiten op de kinderafdeling

  • Babyfoons – te verkrijgen in de teampost
  • Babyvoeding – onze voedingsassistentes bereiden deze in de voedingskeuken. Wanneer uw baby een bijzondere voeding heeft, kunt u voeding van thuis gebruiken. Flessen en spenen koken wij dagelijks uit.
  • Kinderstoel of box – verkrijgbaar bij de pedagogisch medewerker.
  • Koelkast en magnetron – in de familiekamer staat een koelkast waarin u meegebracht eten en drinken kan bewaren, mits u deze voorziet van uw naam en de datum. Ook is er een combimagnetron.
  • Mee-eet service:
    • Gratis ontbijt voor ouders die bij hun kind blijven slapen.
    • Bent u zwanger of pas bevallen? Dan krijgt u alle maaltijden gratis (tot 28 dagen na bevalling).
    • Voor de overige maaltijden kunt u bonnen kopen in het restaurant op de begane grond. Een broodmaaltijd kost € 2,50 en een warme maaltijd € 7,50. Indien u een warme maaltijd wilt, vragen wij u dit voor 14.30 uur te melden aan de voedingsassistente.
  • Familiekamer – op de kinderafdeling is er een kamer voor ouders of verzorgers. Hier kunt u gaan zitten en tot rust komen.
  • Speelkamer:
    • Spelmateriaal voor diverse leeftijden.
    • Spelletjeskast nummer 1 is altijd geopend.
    • Voor patiënten van de kinderafdeling. Broertjes en zusjes zijn welkom onder begeleiding van ouders.
    • Graag opgeruimd achterlaten na gebruik.
  • Geopend:
    • Maandag-vrijdag 8.00-20.00 uur
    • Zaterdag en zondag 12.00- 19.00 uur
  • Afdelingskeuken – In verband met hygiëne is de toegang tot de afdelingskeuken beperkt. Indien u iets nodig heeft, kunt u dit vragen aan de kinderverpleegkundige of voedingsassistente.

Ontslag uit het ziekenhuis

Als uw kind na beoordeling van de specialist voldoende is opgeknapt, kan hij of zij weer naar huis. Dit kan soms eerder zijn dan u zelf verwacht. Op het moment van ontslag heeft u een gesprek met de medisch specialist en kinderverpleegkundige. Zij nemen verschillende zaken met u door, zoals de controle en nazorg. Indien er voor de thuissituatie zaken geregeld moeten worden als een rolstoel, bed of wondverzorging, dan regelt de transferverpleegkundige dat voor u.

Medicatieoverzicht

U krijgt altijd een overzicht van de medicijnen die uw kind gebruikt, mee naar huis. De ziekenhuisapotheek brengt uw huisarts en thuisapotheek op de hoogte van het medicijngebruik.

Wennen aan thuis

Na verblijf in het ziekenhuis moeten kinderen vaak weer wennen aan de thuissituatie. Praten over het ziekenhuis kan uw kind helpen de ervaringen te verwerken. Gebeuren er dingen waarmee u werkelijk geen raad weet, dan kunt u altijd advies vragen aan de huisarts of wijkverpleegkundige. Ook kunt u contact opnemen met de medewerkers van Kind en Ziekenhuis.

Vragen na ontslag uit het ziekenhuis

Na een operatie met verblijf in het ziekenhuis van minimaal één nacht nemen wij na ontslag telefonisch contact met u op om te vragen hoe het met uw kind gaat en vragen te beantwoorden.

Uw ervaring met onze zorg

Deel uw ervaring met de Tip Top kaart
Ons team zet zich in om uw kind zo goed mogelijke zorg te bieden. Daarom horen wij graag hoe uw kind en uzelf de zorg in het Adrz hebben ervaren. Dit doen wij aan de hand van een Tip Top kaart. Hierop kunt u Tips geven om onze zorg verder te verbeteren, evenals aangeven welke zaken u Top vond gaan.

Klachten
Indien u ondanks onze inspanning niet tevreden bent met hoe de opname van uw kind is verlopen, kunt u dit kenbaar maken aan de verpleegkundigen of artsen van de kinderafdeling. Een gesprek biedt mogelijk direct een oplossing. Ook kunt u uw klacht schriftelijk indienen bij:

Adrz
t.a.v. Klachtenfunctionaris
Postbus 15
4460 AA Goes

Goed om te weten
Brandveiligheid
In het ziekenhuis zijn scherp afgestelde brandmelders geïnstalleerd die reageren op de aanwezigheid van rook. Onze medewerkers zijn getraind hoe te handelen bij brand. Volgt u in noodgevallen dus altijd hun aanwijzingen op.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de Kinderafdeling via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.

Uw hoofdbehandelaar

□  C.C.A. Boelen (kinderarts)

□  J. Brandhoff (kinderarts)

□  L. Gerling (kinderarts)

□ E.J.A. Gerritsen (kinderarts)

□  M.H. Greijn-Fokker (kinderarts)

□  M. Jonkers (kinderarts)

□  A. Káldi (kinderarts)

□ J.G. van Keulen (kinderarts)

□  H.K.D. Knockaert (kinderarts)

□ H. Molendijk (kinderarts)

□ W. Nix (kinderarts)

□ M. Vermaas-van Putten (kinderarts-neonatoloog)

□ K. Schilleman (kinderarts)

□ Anders:

Plattegrond