Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u informatie over het RS-virus (respiratoir syncytieel virus). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

RS-virus is de afkorting van respiratoir syncytieel virus. Dit virus kan een infectie veroorzaken van de bovenste luchtwegen (neus en keel) en soms ook van de lagere luchtwegen (longen en kleinere luchtwegen).

Het RS-virus komt in epidemieën voor als de buitentemperatuur daalt. Epidemieën beginnen vaak in oktober-november met een piek in december-januari, en eindigen in maart-april.

Besmettelijkheid

Het RS-virus is een zeer besmettelijk virus. Doordat het virus gemakkelijk van de een op de ander wordt overgedragen, wordt ongeveer twee derde van alle kinderen al in het eerste levensjaar met het RS-virus besmet. Doordat een eerder doorgemaakte RS-virusinfectie maar beperkte bescherming biedt tegen een nieuwe infectie, lopen elke winter zowel veel kinderen als volwassenen opnieuw een RS-virusinfectie op.

Overdracht van het RS-virus vindt plaats via besmet speeksel of snot, dat meestal via de handen van besmette personen wordt overgedragen aan niet-besmette personen. Als deze persoon daarna met de handen in de eigen ogen, neus of mond wrijft, dan besmet men zichzelf. Doordat het RS-virus buiten het lichaam urenlang overleeft, wordt het virus ook via besmette voorwerpen als speelgoed, deurklinken of een gebruikt zakdoekje overgedragen. Daarnaast wordt het virus ook via de lucht en niezen overgedragen.

Op plaatsen waar veel mensen komen, zoals wachtkamers en kinderdagverblijven, is de kans om met het virus in aanraking te komen groot.

Een RS-virusinfectie herkennen

De meeste RS-virusinfecties verlopen mild en blijven beperkt tot de bovenste luchtwegen, zoals neus en keel. De RS-virusinfectie lijkt dan veel op een gewone verkoudheid met klachten als een loopneus of verstopte neus en andere verkoudheidsklachten. Soms is er lichte koorts. Als echter ook de lagere luchtwegen (bronchiën en longen) geïnfecteerd raken, kunnen de klachten verergeren tot veel hoesten, benauwdheid en piepend ademhalen. Zuigelingen kunnen slecht gaan drinken. Als uw kind deze klachten ontwikkelt, is het belangrijk om uw arts te raadplegen.

Een RS-virusinfectie voorkomen

U kunt de kans op een RS-virusinfectie verkleinen door het nemen van een aantal eenvoudige, hygiënische maatregelen. Ook voor andere mensen die met uw baby in aanraking komen, is het belangrijk om zich aan een aantal regels te houden. U kunt hen uitleggen hoe belangrijk dit voor uw baby is, of hen deze folder laten lezen.

Regels ter voorkoming van besmetting:

  • Handen wassen met warm water en zeep voordat iemand de baby aanraakt.
  • Gooi gebruikte zakdoeken of tissues meteen weg.
  • Maak gebruikt speelgoed geregeld goed schoon.
  • Laat niemand met verkoudheid of koorts dichtbij uw baby komen.
  • Houd andere kinderen uit de buurt van uw baby. Dit is voor kleine kinderen moeilijk te begrijpen. Richt daarom voor andere kleine kinderen bijvoorbeeld een ‘eigen plek’ in. Hier kunnen ze rustig spelen zonder in contact te komen met de baby.
  • Vermijd als het mogelijk is drukke plaatsen, zoals crèches, dagopvang, wachtkamers en winkelcentra.
  • Rook niet in de buurt van de baby.

RS-virusvaccin

Er is geen RS-virusvaccin beschikbaar, maar hiernaar wordt wel onderzoek gedaan. Het lijkt echter erg moeilijk om een veilig en effectief RS-virusvaccin te ontwikkelen. Voorlopig wordt de grootste winst behaald door het volgen van de richtlijnen zoals eerder beschreven.

Voor hoog-risicokinderen, zoals te vroeg geboren kinderen onder de 32 weken of kinderen met een chronische longziekte, is er de mogelijkheid van een maandelijkse injectie met antistoffen (synagis). Uw arts bespreekt dit met u tijdens het ontslaggesprek van de couveuseafdeling als dit nodig is.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u bellen naar de Kinderafdeling via 088 125 43 25 of met de polikliniek Goes (088 125 42 14) of Vlissingen (088 125 55 27). Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.