Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over de diagnostiekfase van de verdenking van slokdarmkanker. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Verdenking slokdarmkanker

Wanneer bij een gastroscopie een tumor wordt gevonden, wordt u doorverwezen naar een deskundig behandelteam. Dit team bestaat uit: MDL-arts, internist -oncoloog, radioloog, radiotherapeut, patholoog en verpleegkundig specialist. Door de nauwe samenwerking tussen dit team en het team in het Erasmus MC is snelle diagnostiek mogelijk waardoor er op korte termijn met een behandeling gestart kan worden.

Verpleegkundig specialist

Judith Kuiper (links) en Marjon Oostdijk (rechts) zijn verpleegkundig specialist. Zij zijn uw aanspreekpunt, wanneer er bij u een tumor in de slokdarm is ontdekt. Zij nemen contact met u op en zorgen voor een snelle verwijzing naar het Erasmus MC. Voor al uw vragen rondom uw behandeling, kunt u bij hen terecht. Zij werken nauw samen met de artsen binnen dit team. Daarnaast zien zij erop toe, dat afspraken goed op elkaar zijn afgestemd en dat het hele proces van diagnostiek en behandeling vlot verloopt.

Aanvullende onderzoeken

Om beter geïnformeerd te zijn over de rest van uw gezondheidstoestand, worden aanvullende onderzoeken gedaan.

Laboratoriumonderzoek

Er wordt bloed geprikt als voorbereiding op de verschillende onderzoeken en daarnaast om geïnformeerd te worden over uw gezondheidstoestand.

CT-scan

Wanneer er na een gastroscopie gedacht wordt aan een kwaadaardige tumor, wordt er verder onderzoek gedaan om eventuele uitzaaiingen uit te sluiten. Dit is meestal een CT-scan van de buik en de longen. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. De voorbereiding van dit onderzoek is als volgt:

Niets meer eten vanaf vier uur voor het onderzoek, in deze vier uur wordt u geacht om liter heldere dranken te drinken zonder alcohol of koolzuur.

PET-CT-scan

Bij een vermoeden van een tumor in de slokdarm wordt aanvullend een PET-CT-scan gemaakt. Een PET-CT-scan is een gecombineerd onderzoek. Een PET (Positron-Emissie-Tomografie)-scan geeft informatie over de stofwisseling. Een CT-scan geeft gedetailleerde anatomische informatie. Na toediening van radioactieve vloeistof kunnen we met een camera een scan van (een gedeelte) van het lichaam maken. Zo zijn afwijkingen te zien in de stofwisseling en anatomie. Bij dit onderzoek wordt een kleine hoeveelheid van de radioactieve stof FDG (fluor-18-glucose) ingespoten. Deze stof verspreidt zich over de weefsels. Na voldoende inwerktijd kan de scan gemaakt worden. Het onderzoek is niet pijnlijk. U kunt de folder raadplegen op Adrz.nl.

Voorbereiding: volgens de instructies in de folder.

Endo-echo (op indicatie)

Dit onderzoek is een combinatie van een echografie en een endoscopie (kijkonderzoek) van de slokdarm. De arts doet dit onderzoek met behulp van een endoscoop. De endoscoop is een flexibele slang, die via uw mond in de slokdarm wordt gebracht. Op het uiteinde van de endoscoop zit behalve een camera ook een klein echoapparaat. Zo kan een inwendige echo gemaakt worden. De beelden die het echoapparaat maakt, worden getoond op een beeldscherm. De arts kan zo de tumor, de slokdarm en de omgeving van de slokdarm in beeld brengen. Op die manier kan de exacte grootte van de tumor bepaald worden. Ook kan de arts zien hoever de tumor door de wand van de slokdarm is gegroeid. Tijdens een endo-echografie kan de arts eventueel ook een punctie doen. De arts neemt dan een klein stukje afwijkend weefsel weg. Dit afwijkende weefsel wordt een biopt genoemd. Het biopt wordt vervolgens door de patholoog onderzocht.

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Het onderzoek vindt plaats onder een roesje. U merkt er daardoor heel weinig van, en ook de punctie voelt u vrijwel niet. Dit onderzoek neemt inclusief de voorbereiding en het uitslapen een halve dag in beslag. Na het onderzoek mag u niet aan het verkeer deelnemen.

Consult chirurg Erasmus MC

Afhankelijk van de uitslagen van de onderzoeken is er een verwijzing naar de chirurg in Erasmus MC. De uitslagen van de verschillende onderzoeken worden samen met uw persoonlijke gegevens naar het Erasmus MC verstuurd, waarna u op korte termijn een oproep krijgt voor het spreekuur van de chirurg in het Erasmus MC. Wij adviseren u om iemand mee te nemen naar dit bezoek. Tijdens dit bezoek zal de chirurg de uitslagen met u bespreken. Het definitieve behandelplan wordt later tijdens een multidisciplinair overleg vastgesteld.

Multidisciplinair overleg

Elke week op vrijdag vindt in het Erasmus MC het multidisciplinair overleg plaats. Tijdens dit overleg worden uw uitslagen besproken met verschillende artsen en verpleegkundigen en wordt een behandelplan opgesteld. U hoeft hierbij niet aanwezig te zijn. U ontvangt zo spoedig mogelijk bericht hiervan.

Afhankelijk van de behandeling die voor u het meeste geschikt is, zal de behandeling plaatsvinden in het Erasmus MC, Adrz of in beide ziekenhuizen. Als er bestraling moet plaatsvinden gebeurt dat in het ZRTI in Vlissingen. U krijgt aanvullende informatie als duidelijk is welke behandeling er gaat volgen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar uw verpleegkundig specialist Judith Kuiper via j.kuiper@adrz.nl of 06 83 59 12 52, of Marjon Oostdijk via marjon.oostdijk@adrz.nl of 06 12 92 33 08. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.