Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over een wenkbrauwlift. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Een wenkbrauwlift is een optie wanneer de volledige wenkbrauw gaat zakken tot op of over de bovenste rand van de oogkas. Daarbij neemt de plastisch chirurg een ellips huid weg net boven de wenkbrauw zodat die hoger in het gezicht komt. Dit geeft echter een relatief opvallend litteken.

Het voordeel is wel dat de ingreep onder plaatselijke verdoving kan geschieden. Daarom is een  wenkbrauwlift  een  prima  alternatief  bij  wat  oudere  mensen  met aanwezige rimpels in het voorhoofd, waarin het litteken als het ware verstopt kan worden.

Om al deze redenen is de wenkbrauwlift eigenlijk de meest directe en efficiëntste manier   om   de   wenkbrauw   te   liften.   Een   alternatief   is   de   endoscopische voorhoofdslift, een kijkoperatie onder algehele narcose.

Voor de operatie

Voor de operatie adviseren wij u:

  • Altijd aan te geven wanneer u bloedverdunnende medicatie gebruikt
  • Altijd aan te geven wanneer u een pacemaker heeft
  • Altijd aan te geven wanneer u een allergie heeft
  • Acht weken voor en na de operatie niet te roken
  • De dag voor de operatie geen alcohol te drinken

De dag van de ingreep

Op de afgesproken dag en tijd wordt u in Adrz verwacht, waar u zich aanmeldt bij de receptie in Goes, of in de hal via de centrale aanmeldzuil in Vlissingen.

U hoeft zich niet uit te kleden voor de ingreep, doet u kleding aan waarin u zich prettig voelt, u moet minimaal een uur stilliggen. Wij verzoeken u de avond van tevoren geen oog crème te gebruiken, op de dag van de ingreep geen make-up en/of crèmes op te doen en uw contactlenzen uit te doen. U hoeft niet nuchter te zijn voor de ingreep.

Het voorhoofd ter hoogte van de wenkbrauwen wordt verdoofd met kleine prikjes, deze kunnen even gevoelig zijn. Het operatiegebied (hiermee wordt het gehele gezicht bedoeld), wordt schoongemaakt met een desinfectans en wordt afgedekt met steriele doeken. Tijdens de ingreep kunt u gewoon met ons praten. De plastisch chirurg evalueert de hoeveelheid overtollige huid boven de wenkbrauwen en verwijdert deze. Het uiteindelijke  litteken  loopt  net  boven  de  wenkbrauwen,  vaak  in  een  daar aanwezige rimpel.

De huid wordt gesloten met hele fijne hechtingen. Het is een ingreep die ongeveer drie kwartier duurt.

Na de ingreep

Wanneer u zich goed voelt mag u direct na de ingreep naar huis. Het is raadzaam om iemand mee te nemen die u ook weer naar huis kan begeleiden, na de ingreep kunt u zich ongemakkelijk voelen doordat het voorhoofd verdoofd en eventueel gezwollen kan zijn. Tevens kan het zicht tijdelijk verminderd zijn, waardoor zelf autorijden wordt afgeraden. Zorg ervoor dat er iemand in uw omgeving is die u kunt bellen (ook ’s nachts) voor wanneer het niet goed gaat of met u kan rijden wanneer u terug moet komen. Bij pijn mag u paracetamol innemen. U krijgt een nazorgformulier mee naar huis, waarin staat waar u op moet letten en wat u kunt verwachten.

Herstelperiode

Het gebied  rond  het  voorhoofd,  de  wenkbrauwen  en  soms  ook  de  ogen  zijn gezwollen en u kunt een bloeduitstorting krijgen, koude kompressen helpen hier snel tegen. De wondjes worden afgedekt met kleine pleistertjes. De wenkbrauwen en het voorhoofd kunnen wat verdoofd aanvoelen, maar dit herstelt zich in de loop van de tijd weer. Na een week worden de hechtingen verwijderd en zijn meestal ook   de   zwelling   en   de   blauwe   verkleuring  verdwenen,  na   de  eerste controleafspraak mag u weer make-up gebruiken. Het is verstandig om de eerste twee dagen rustig aan te doen en voorover bukken te vermijden, daarna kunt u weer licht werk doen. Zwaar lichamelijk werk en sporten is in de eerste week af te raden.

Financiële aspecten

De ziektekostenverzekeraar vergoedt in sommige gevallen de kosten van deze operatie, dit wordt per geval bekeken en zo nodig wordt een machtiging naar uw verzekering gestuurd. Mocht de ingreep niet vergoed worden, dan is er de mogelijkheid deze te laten uitvoeren in de privékliniek waar wij ook werkzaam zijn. De ingreep wordt dan uitgevoerd door uw behandelend plastisch chirurg. Wij willen u er wel op attenderen dat de kosten dan voor eigen rekening zijn.

Risico’s

De ingreep zal worden uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg, in samenwerking met eveneens ervaren, gediplomeerde OK-assistentes, in een goed geoutilleerde behandelkamer, zodat u verzekerd bent van een kwalitatief goede behandeling. Toch kunnen zeldzame complicaties optreden. Zoals bij iedere operatie kunnen er in het behandelde gebied zwelling en bloeduitstortingen optreden die na verloop van tijd spontaan verdwijnen. Het risico hierop is groter bij het slikken van bloedverdunners. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen of aspirine gebruikt, moet u dit melden tijdens het eerste gesprek. Het gebruik van deze medicijnen moet voor de operatie worden gestaakt. Uw plastisch chirurg vertelt u

hoe lang van te voren dit moet en wanneer er weer gestart mag worden met de bloedverdunners. Zoals bij iedere operatie kunnen er zich in het behandelde gebied infecties voordoen. De infectie wordt meestal met antibiotica behandeld. Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan om acht weken voor en na de operatie niet te roken. De littekens net boven de wenkbrauwen blijven vaak lang rood en zichtbaar, doch met de  tijd  vervagen  deze  littekens  behoorlijk.  Door het  litteken  net  boven  de wenkbrauwen kan de wenkbrauw en het voorhoofd tijdelijk gevoelloos aanvoelen. Daarnaast kunt  u ook nog  enige  tijd  last hebben  van  jeuk  op  de  behaarde hoofdhuid boven het geopereerde gebied. Soms kunt u last  hebben van  tranende of juist droge ogen.  Dit is van tijdelijke aard. Een asymmetrisch resultaat kan na volledige genezing gecorrigeerd worden.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar poli Plastische Chirurgie via 088 125 7331 (op werkdagen van 8.30– 12.30 uur). Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

 

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.