Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over een hydrocèlectomie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Binnenkort wordt u opgenomen voor een hydrocèlectomie. In overleg met uw arts heeft u besloten uw hydrocèle te laten verwijderen. Deze ingreep betreft een operatie aan het scrotum (balzak).

Wat is een hydrocèle?

Een hydrocèle is een holte gevuld met vocht. Dit is een goedaardige zwelling gevuld met vocht, uitgaande van het scrotum. Deze zwelling komt dikwijls voor, in principe is geen behandeling nodig, tenzij u er last van heeft. Bij een hydrocèle (een waterzakbreuk) zit de zaadbal binnenin de vochtholte.

Hoe ontstaat een hydrocèle?

Normaal worden de zaadballen omgeven door een met vocht gevuld vlies waarbinnen de zaadbal kan bewegen. Onder bepaalde omstandigheden (zoals een infectie of trauma) maar ook vaak zonder aanwijsbare oorzaak,  neemt de hoeveelheid vocht rond de bal sterk toe. Zo ontstaat een hydrocèle, deze zijn vaak klein en zacht maar kunnen groter worden.

Scrotum met zaadbal
Meestal geeft een hydrocèle weinig klachten. Alleen als ze groter worden, kunnen ze hinderlijk zijn. Soms wordt het cosmetische aspect als storend ervaren.

De diagnose

De diagnose kan eenvoudig worden gesteld door lichamelijk onderzoek van de balzak. Het onderzoek levert meestal genoeg informatie op. Soms wordt nog een echografie van de balzak gemaakt. Daarmee wordt het bestaan van een hydrocèle bevestigd.

De dag van de behandeling

Voorbereiding

Het is belangrijk van tevoren aan uw uroloog te melden:

  • Als u onder controle bij de trombosedienst staat of als u regelmatig Marcoumar, Sintrom, Plavix, Persantin, Ascal, Aspirine of sinaspril slikt.
  • Direct na de ingreep moet u navragen bij uw uroloog wanneer u weer met bovenstaande medicijnen mag starten.

De operatie

De ingreep wordt in dagverpleging of tijdens een korte opname gedaan. De ingreep gebeurt onder narcose of via een ruggenprik. De uroloog maakt een snede in de balzak. Via deze snede wordt de bal en bijbal geïnspecteerd. De huid wordt met oplosbare hechtingen gesloten. De ingreep duurt ongeveer dertig minuten.

Na de operatie

Na de operatie is het raadzaam een strakke onderbroek of strakke zwembroek te dragen (geen boxershort). Hiermee vermindert u de kans op zwelling en pijn. Blauwverkleuring van de wond komt geregeld voor en hoeft niet te worden behandeld. Neem de onderbroek of zwembroek mee als u wordt opgenomen.

De verbandgazen waarmee de wond is verbonden laat u een dag zitten, hierna kunt u het verband verwijderen en mag u weer douchen. De eerste week na de operatie is het verstandig rustig aan te doen. Zelf voelt u het beste wat u wel en niet kunt. De zwelling rondom de zaadbal verdwijnt geleidelijk uit zichzelf. U krijgt een afspraak mee voor controle op de polikliniek Urologie. Na zeven dagen mag u weer zwemmen en baden.

Mogelijke complicaties

Er bestaat een kans op een bloeduitstorting, overmatige pijn of een infectie in het wondgebied

Wat moet u doen bij problemen?
In spoedeisende gevallen kunt u ’s avonds en in het weekend contact opnemen via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis (088 125 00 00) of de huisartsenpost in uw regio. Op doordeweekse dagen is de poli urologie te bereiken van 08:30-17:00 uur via de receptie van het ziekenhuis (088 125 00 00).

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.