Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over benigne (goedaardige) tumoren. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Stoornis in de ontwikkeling van de huid

Een benigne huidtumor is een onschuldige stoornis in de ontwikkeling van de huid. De meest voorkomende benigne huidtumor noemen we een naevus of wel moedervlek, en daarnaast kan het ook gaan om atheroomcysten, xantelasmata, lipomen etc. Een enkele keer is een moedervlek al bij de geboorte zichtbaar aanwezig. De meeste moedervlekken ontstaan tussen het derde en twintigste jaar. Het aantal moedervlekken wordt bepaald door erfelijke factoren en door de mate waarin de huid tijdens het leven aan zonlicht is blootgesteld. Een benigne huid tumor is een normaal verschijnsel en geen ziekelijke/abnormale afwijking en hoeft dus ook niet behandeld te worden. Het is mogelijk deze uit cosmetisch oogpunt te laten verwijderen.

Voor de operatie

Voor de operatie adviseren wij u:

  • altijd aan te geven wanneer u bloed verdunnende medicatie gebruikt
  • altijd aan te geven wanneer u een pacemaker heeft
  • altijd aan te geven wanneer u een allergie heeft
  • acht weken voor en na de operatie niet te roken
  • de dag voor de operatie geen alcohol te drinken
  • uw sieraden uit te doen voorafgaand aan de operatie

De dag van de ingreep

Op de afgesproken dag en tijd wordt u in Adrz verwacht, waar u zich aanmeldt bij de receptie (Goes) of in de hal via de centrale aanmeldzuil (Vlissingen). U kunt kleding aantrekken waarin u zich prettig voelt; u moet een tijdje stil liggen. U hoeft voor de ingreep niet nuchter te zijn. De locatie van de tumor wordt verdoofd met kleine prikjes. Deze kunnen even gevoelig zijn. Het operatiegebied wordt schoongemaakt met een desinfectans en met steriele doeken afgedekt. Tijdens de ingreep kunt u gewoon met ons praten.

De plastisch chirurg verwijdert de tumor en de huid wordt gesloten met hele fijne meestal niet-oplosbare hechtingen. Het is een ingreep die ongeveer 20 – 30 minuten duurt. De benigne huid tumoren worden bij de geringste verdenking op een kwaadaardigheid ook opgestuurd en microscopisch onderzocht.

Na de ingreep

Na afloop van de operatie, mag u wanneer u zich goed voelt direct naar huis. U krijgt een controleafspraak mee voor het verwijderen van de hechtingen. Bij pijn mag u vier keer daags 1000 mg Paracetamol innemen.

U krijgt een nazorgformulier mee naar huis, waarin staat waar u op moet letten en wat u kunt verwachten.

Herstelperiode

Het operatiegebied is gezwollen en u kunt een bloeduitstorting krijgen. Koude kompressen helpen snel hiertegen. De wondjes zijn afgedekt met kleine pleistertjes. Na één of 2 weken, worden de hechtingen verwijderd en zijn meestal ook de zwelling en de blauwe verkleuring verdwenen. U kunt dezelfde dag al weer licht werk doen. Zwaar lichamelijk werk en sporten is in de eerste week af te raden.

Financiële aspecten

De ziektekostenverzekeraar vergoedt de kosten van deze operatie meestal niet. U kunt bij de poli plastische chirurgie informeren naar het tarief voor het verwijderen van de tumor.

Risico’s

De ingreep zal worden uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg, in samenwerking met eveneens ervaren, gediplomeerde OK-assistentes, in een goed geoutilleerde behandelkamer, zodat u verzekerd bent van een kwalitatief goede behandeling.

Toch kunnen zeldzame complicaties optreden. Zoals bij iedere operatie kunnen er in het behandelde gebied zwelling en bloeduitstortingen optreden die na verloop van tijd spontaan verdwijnen. Het risico hierop is groter wanneer u bloedverdunners gebruikt. Wanneer u bloed verdunnende medicatie gebruikt, moet u dit altijd melden aan de plastisch chirurg. Het gebruik hiervan moet men voor de operatie staken. Uw plastisch chirurg bespreekt met u hoelang van tevoren dit moet.

Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan om acht weken voor en na de operatie niet te roken.

Zoals bij iedere operatie kunnen er zich in het behandelde gebied infecties voordoen. De infectie wordt meestal met antibiotica behandeld.

De littekens kunnen lang rood blijven, doch met de tijd vervagen deze littekens behoorlijk.

Toestemming

Bij dit formulier ontvangt u tevens een toestemmingsverklaring; het toestemmingsformulier is een verklaring die u vooraf tekent, waarmee u bevestigt dat u tostemming geeft om de operatie uit te laten voeren en dat u voldoende geïnformeerd bent over de eventuele risico’s en complicaties die zich voor kunnen doen. Op aanvraag is de modelregeling arts-patiënt en de klachtenprocedure te verkrijgen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar poli Plastische Chirurgie via 088 125 7331 (op werkdagen van 8.30– 12.30 uur). Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

 

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.