Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over de kanteltafeltest. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Binnenkort komt u naar de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) voor de kanteltafeltest (KTT). Het doel van deze test is om gecontroleerd en in een veilige situatie uw klachten of wegrakingen uit te lokken. Daarbij is het belangrijk dat u de klachten herkent. Deze folder geeft informatie over hoe dit onderzoek verloopt en wat er van u verwacht wordt.

De dag van het onderzoek

Voorbereiding

  • Draag comfortabele kleding, geen steunkousen, geen hoge hakken en zo min mogelijk sieraden.
  • Graag uw haar wassen en drogen voor het onderzoek. Gebruik daarna géén haarlak, gel of wax.
  • We adviseren u een begeleider mee te nemen die een wegraking bij u gezien heeft en ons kan vertellen wat hij/ zij zag toen u flauwviel of wegraakte; deze persoon wordt ook gevraagd om bij de kanteltafeltest aanwezig te zijn.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant Klinische Neurofysiologie. U ligt op een speciale tafel die overeind kan worden gezet. Daarbij heeft u veiligheidsbanden over de borst, buik en benen heen die u in de juiste positie houden. Uw voeten worden op een voetensteun gezet. Er worden verschillende sensoren aangebracht die tijdens het onderzoek uw bloeddruk, hartslag en hersenactiviteit continu geregistreerd. Ook wordt het onderzoek video geregistreerd om een eventuele wegraking vast te leggen en terug te kijken.

Wanneer alle sensoren zijn aangebracht wordt er een paar minuten in liggende houding gemeten zodat het lichaam even tot rust kan komen. Vervolgens wordt u ca. 70° overeind gekanteld naar een rechtopstaande houding. Er wordt dan tien à twintig minuten in deze houding gemeten. Als uw klachten ervaart of onwel wordt, geeft u dit aan. Het onderzoek kan, indien nodig, uitgebreid worden met de volgende testen:

  • Vanuit liggende positie zo snel mogelijk (actief) opstaan naast de onderzoekstafel. Er wordt dan een minuut in staande houding gemeten.
  • Enkele ademhalingsoefeningen, zoals een paar minuten diep zuchten en op een buisje blazen.
  • Een spray onder de tong. Daarna wordt weer tien à twintig minuten gemeten in gekantelde houding.

Een kanteltafeltest is een intensief en langdurig onderzoek en de duur varieert tussen dertig tot zestig minuten, afhankelijk van hoe het onderzoek verloopt. U kunt zich daarna erg moe voelen. Daarom het is verstandig iemand mee te nemen die u begeleidt of naar huis brengt.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek worden alle sensoren verwijderd, daarna kunt u naar huis. De laborant werkt het onderzoek uit en de neuroloog beoordeelt het onderzoek. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het onderzoek, dan kunt u deze het beste aan de laborant stellen wanneer u naar het onderzoek komt. Voor dringende vragen kunt u ook bellen naar de receptie van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de desbetreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier. Annuleren moet tenminste 24 uur voor het onderzoek. In uw plaats helpen we graag een andere patiënt.