Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over de 24-uurs mictielijst (plaslijst). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Om een indruk te verkrijgen van uw plas- en drinkpatroon verzoeken wij u om gedurende 48 uur een mictielijst (plaslijst) bij te houden. Deze lijst kan de uroloog belangrijke informatie verschaffen. Het is daarom van groot belang dat deze lijst nauwkeurig ingevuld wordt. Hieronder wordt uitgelegd hoe u deze lijst goed kunt invullen.

Informatie vooraf

U dient om 8.00 uur ‘s morgens te beginnen met het bijhouden van de lijst. Vervolgens houdt u tot twee dagen later 8.00 uur ’s morgens de lijst bij. Vul de lijst in op een voor u normale dag. Als 48 uur een probleem is om bij te houden, kunt u ook op twee verschillende dagen de mictielijst (plaslijst) 24 uur bijhouden.

Het invullen

  • Vul in het vak links bovenin op de mictielijst (plaslijst) de datum in waarop u begonnen bent met het bijhouden van de lijst.
  • Belangrijk is dat u invult hoe laat u naar bed bent gegaan en hoe laat u bent opgestaan. Zo kunnen wij duidelijk zien wat er overdag en ‘s nachts is gebeurd.
  • Iedere plas die u doet moet opgevangen worden in een maatbeker, zodat u kunt aflezen in milliliters (ml) of kubieke centimeters (cc) hoeveel u geplast heeft. Het is belangrijk ieder plas afzonderlijk te meten, ook ‘s nachts.
  • Geef bij iedere plas aan of u aandrang en/of pijn voelde voordat u moest plassen. Als dit zo is, geeft u middels één of meerdere plusjes (+) aan in welke mate dit zo was.
  • Iedere keer dat u iets drinkt, maakt u een schatting van de hoeveelheid in milliliters (ml) en vult dit in.
  • Onderaan de mictielijst (plaslijst) staan de meest voorkomende hoeveelheden. Vermeldt het ook als u fruit eet of een toetje, omdat hierin ook vocht zit.
  • Ongewild urineverlies kunt u vermelden in de desbetreffende kolom. Onderaan staat benoemd hoe u de hoeveelheden kunt beschrijven.
  • In de laatste kolom kunt u vermelden of u opvangmateriaal verwisseld hebt (inlegger/broekje) of dat u uw kleding moest wisselen. Incontinentiemateriaal kunt u wegen om te weten hoeveel urine het bevat. Als u na het verlies van urine ook nog plast op het toilet, meldt dit u in de kolom urine.
  • Als u katheteriseert, kunt u de hoeveelheid invullen in de kolom urine met vermelding 200 + kath 100.

Contact

We danken u voor het invullen van de lijst. Neemt u de lijst mee naar uw afspraak met de uroloog. Zijn er andere vragen? Neem dan contact op met de poli Urologie via de receptie van Adrz op telefoonnummer 088 125 00 00 van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur.

Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u indien mogelijk door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.

Uw mictielijst

Datum:

Patiëntsticker:

 

Mictie daglijst
TijdDrink volume in mlUrine volume in mlAandrang ja/nee (+/++/+++)Pijn ja/nee (+/++/+++)Urineverlies (D/S/V)Verbandwisseling ja/nee

Tijdstip naar bed en opstaan noteren in kolom tijd

Drinkvolume: 1 kopje = 125 ml      1 mok = 200 ml      1 glas = 200 ml      1 stuk fruit = 75 ml     1 toetje = 150 ml

Geef bij aandrang ja/nee en bij pijn ja/nee aan in welke mate u dit ervaart d.m.v. aantal + te noteren
Urineverlies: d = druppels, s = scheutje, v = veel urineverlies