Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over SSEP-onderzoek (Somato Sensibel Evoked Potential). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is Evoked potential (EP)?

Evoked Potentials zijn kleine elektrische spanningen – signalen – van de herse­nen, die door bepaalde prikkels van buitenaf kunnen wor­den opgewekt. Om de signalen te kunnen meten, worden de prik­kels herhaald aangeboden: het zijn namelijk erg kleine elektrische signalen en ze kunnen door spontane hersenactiviteit verdoezeld worden. Speciale appa­ratuur kan de opgevangen signa­len weergeven. De uitkomst van het onderzoek geeft een indruk van de werking van een specifiek deel van de hersenen. U krijgt elektroden op uw hoofd geplakt met behulp van een zelfklevende contactpasta. Door middel van draadjes zijn de elektroden verbonden met de computer. Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren moet u stil en zo ontspannen mogelijk blijven liggen.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een speciaal hiervoor opgeleide KNF-laborant.

De dag van het onderzoek

Voorbereiding

  • Vet uw huid niet in met lotion, crème of olie.
  • Was de avond voor het onderzoek uw haren en gebruik geen crème, haarversteviging of haarlak. Deze middelen kunnen de meting beïnvloeden.

Het SSEP (met kleine elektrische prikkels op de huid) onderzoek

Bij dit onderzoek worden van verschillende zenuwen de gevoelstakken onderzocht door zachte elektri­sche prikkels aan het uiteinde van de zenuw­banen toe te dienen. Deze elektrische prikkels worden op plaatsen gegeven, waar de zenuwbanen vrij oppervlakkig onder de huid liggen: aan uw pols en/of de binnen­zijde van de enkel, of specifiek huidgebied. De elektrische prikkels zorgen voor een minimale beweging van de kleine spiertjes van uw duimmuis of onder uw voet. Dit voelt wat vreemd aan. In uw nek en/of op uw rug worden ook enkele elektroden ge­plakt. Tijdens het onderzoek kunnen hiermee de elektrische verande­rin­gen langs het traject van de zenuwbaan geregistreerd worden. Het hele onderzoek, inclusief uitleg duurt ongeveer 45 minuten (armen of benen) of 90 minuten (armen en benen).

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek verwijdert de laborant(e) de geplakte elektroden. De laborant(e) werkt het onderzoek uit en de klinisch neurofysioloog beoordeelt het onderzoek. De conclusie wordt doorgestuurd naar de aanvragend arts, die het met u op de controle afspraak op de polikliniek bespreekt.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het onderzoek, dan kunt u deze het beste aan de laborant stellen wanneer u naar het onderzoek komt. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier. Annuleren moet tenminste 24 uur voor het onderzoek. In uw plaats helpen we graag een andere patiënt.