Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over de plastest (flowmetrie). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Kracht, duur en hoeveelheid urine meten

Een plastest geeft weer hoe u plast. De kracht van de straal, de duur van het plassen en de hoeveelheid urine wordt gemeten. Om een betrouwbare meting te krijgen, is het belangrijk dat u op dezelfde wijze plast als thuis. Probeer zo ontspannen mogelijk te zijn.

Voorbereiding onderzoek

Voor dit onderzoek is het noodzakelijk dat uw blaas gevuld is. Houdt uw plas vanaf 2 uur vóór het onderzoek op en drink 1 uur van tevoren 4-5 glazen water. U meldt zich met een volle blaas bij de balie.

Als u aandrang heeft, meldt dit dan bij aankomst zodat u direct door kunt voor de plastest. Het is belangrijk dat u uw plas ophoudt tot de verpleegkundige aangeeft dat u mag plassen.

Verloop onderzoek

Tijdens het onderzoek bent u alleen in het toilet. U plast op een speciaal toilet welke de metingen registreert. Het is mogelijk dat na het onderzoek de arts of verpleegkundige controleert of uw blaas leeg is met behulp van een echoapparaat of een bladderscan.

Uitslag onderzoek
Direct na het onderzoek hoort u van de behandelend uroloog de uitslag van het onderzoek.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.