Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over neurostimulatie bij blaas- en of ontlastingsproblemen (PTNS). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

PTNS (Percutaneous Tibial Nerve Stimulation) is een vorm van neurostimulatie. Voor deze behandeling wordt u door uw uroloog doorverwezen. PTNS is zowel voor mannen als vrouwen geschikt. In deze folder geven wij u graag meer informatie over PTNS.

PTNS is een vorm van neurostimulatie waarbij de onderbeenzenuw gestimuleerd wordt met kleine elektrische prikkelingen. Door aan de binnenzijde net boven de enkel, een zeer dun naaldje in te brengen en daar een elektrisch stroompje op te zetten, wordt de beenzenuw (nervus tibialis) gestimuleerd. Deze zenuw geeft dit stroompje ter hoogte van het ruggenmerg door aan de zenuwen van de organen in het kleine bekken, zoals blaas, endeldarm en sluitspier.

Indicaties

Wanneer u één van de volgende klachten heeft, komt u in aanmerking voor PTNS:

  • Urineverlies gepaard met aandrang.
  • Extreem vaak plassen, zowel overdag als ’s nachts.
  • Een aanhoudend, sterk aandranggevoel om te plassen.
  • Pijn in het kleine bekken, zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.
  • Urineweg ontsteking zonder aanwijsbare reden.
  • Er is gebleken dat ook mensen met ontlastingsproblemen, zoals bijvoorbeeld het niet op kunnen houden van ontlasting, baat kunnen hebben bij PTNS.

Indicaties wanneer u niet in aanmerking komt voor PTNS:

  • Als u zwanger bent of u heeft binnenkort een zwangerschapswens.
  • Als u een pacemaker of een ander elektronisch implantaat heeft.
  • Bij ernstige hartritmestoornissen.

Behandeling

De behandelingen vinden plaats op dagverpleging. Eerste verdieping  in Adrz te Vlissingen.

  • Bij de eerste afspraak meldt u zich bij de verpleegkundige. In de behandelkamer mag u plaats nemen op een stoel.
  • Vervolgens vragen we u, één schoen en sok uit te doen. Het is daarom handig makkelijke kleding aan te trekken. Ook is het advies géén crème of bodylotion op uw onderbenen aan te brengen.
  • De verpleegkundige plaatst een naaldje vlak boven de enkel en plakt een elektrode op de hiel. Dit naaldje en de elektrode worden aangesloten op een stimulatieapparaatje (zie afbeelding 1). U zit circa 30 minuten met het been omhoog, op een stoel (neemt u iets te lezen mee!). Als de stimulatie begint kunt u een prikkelend of kloppend gevoel in de voet voelen. De stimulatie wordt langzaam opgevoerd tot er tinteling in de voet optreedt, de behandeling is niet pijnlijk. Het komt voor dat u na de behandeling nog een lichte trilling of een ongemakkelijk gevoel in uw onderbeen voelt. Houdt u hiermee rekening als u opstaat.
  • De kans op bijwerkingen is minimaal. Mogelijke bijwerkingen zijn een huidinfectie of milde pijnklachten bij de insteekplaats.

De eerste fase bestaat uit twaalf behandelingen, die u elke week ondergaat. Daarbij is het belangrijk geen enkele behandeling over te slaan. Pas na twaalf stimulaties kunt u vermindering van klachten merken, soms al rond de zevende of achtste behandeling. Als u merkt dat uw klachten duidelijk minder zijn geworden en beter onder controle, dan kunt u doorgaan met de behandelingen. U zult dan in overleg met de continentieverpleegkundige en behandelend arts een passend afbouwschema bespreken. Meestal gaat het dan van om de week afbouwen, naar een terugkerende behandeling van gemiddeld vijf tot acht weken.

Verloop en afspraken

Nadat u van uw specialist heeft gehoord dat u kunt starten met de PTNS, krijgt u een afspraak bij de continentieverpleegkundige. U krijgt een mictie- of defecatie lijst toegezonden. De week voorafgaand aan deze afspraak wordt u gevraagd voor een bepaalde periode de mictie- of defecatie lijst in te vullen. Graag zo goed mogelijk invullen en meebrengen naar de afspraak met de continentieverpleegkundige. U krijgt afspraken voor de behandeling van de PTNS. De behandeling wordt gegeven op vrijdag tussen 8.00 en 15.30 uur.

Na de twaalfde behandeling krijgt u een combi afspraak met continentieverpleegkundige en specialist.

Er wordt u weer verzocht de mictie- of defecatie lijst in te vullen, dan wordt beslist of verdere behandeling geïndiceerd is. In overleg zal er geprobeerd worden de behandelfrequentie af te bouwen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Het plannen van uw afspraken gaat in samenwerking met de continentieverpleegkundige op de poli Urologie. Als de PTNS afspraken eenmaal zijn gemaakt en u hier een wijziging op wilt doorgeven neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 en vraag naar de opnameplanner.