Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over een fluorescentie angiografie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een fluorescentie angiografie?

Tijdens het fluorescentie-onderzoek worden de bloedvaten van het netvlies van het oog met een kleurvloeistof beter zichtbaar gemaakt. Doel hiervan is het stellen van de diagnose en/of het mogelijk maken van een eventuele behandeling.

Voorafgaand aan het onderzoek

U krijgt van de doktersassistente pupil-verwijdende druppels en een druppelschema mee. U begint dus thuis met het druppelen van beide ogen. Mocht u het lastig vinden om zelf te druppelen of er is niemand in de omgeving die hierbij kan helpen, dan kan het druppelen ook op de polikliniek gedaan worden. Het netvlies van het oog kan met een grote pupil beter bekeken worden.

Het onderzoek

Via een infuusje in de arm wordt een kleine hoeveelheid kleurvloeistof gespoten. Deze vloeistof loopt in circa 20 seconde ook naar de vaten van het oog. De vaten van het netvlies lichten hierdoor op en met een speciale camera worden foto’s gemaakt. Om de verschillende ‘vullingsfasen’ in de netvliesvaten goed te fotograferen worden de opnamen snel na elkaar gemaakt. Er is maar één kans om de foto’s goed te maken; de onderzoeker geeft u aanwijzingen in welke richting u moet kijken. Het onderzoek duur tien tot dertig minuten.

Wat voor u belangrijk is

  • Door de verwijde pupillen en de felle verlichting tijdens het onderzoek kan het zicht enkele uren wat wazig zijn. Het is sterk af te raden om zelf auto te rijden.
  • In verband met een goede doorstroming van de vloeistof in de aderen is het raadzaam om geen strakke kleding te dragen.
  • De huid kan na afloop korte tijd wat geel van kleur zijn, dit verdwijnt snel.
  • Een enkele keer kan er sprake zijn van voorbijgaande misselijkheid.
  • De kleurstof wordt door de nieren uitgescheiden, waardoor de urine wat anders van kleur is. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken.
  • Het onderzoek gebeurt niet met röntgenstralen, maar met gewoon licht. De gebruikte kleurvloeistoffen zijn niet radioactief.

Uitslag

Na afloop van het onderzoek wordt de uitslag direct met u besproken.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Oogheelkunde via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar oogheelkunde.optometrie@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bij dringende klachten contact opnemen met uw huisartsenpost.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.