Behandeling perifere iridotomie
In deze folder kunt u (na)lezen wat de behandeling inhoudt. De perifere iridotomie zal verder in deze folder afgekort worden tot PI.
Wanneer komt u in aanmerking voor een PI-behandeling?
Een PI wordt gedaan bij een nauwe kamerhoek in het voorste gedeelte van het oog. Vaak zien we een nauwe kamerhoek in combinatie met een verhoogde oogdruk.
De oogdruk wordt bepaald door de aanvoer en afvoer van kamerwater. Het kamerwater wordt aangemaakt in het corpus ciliaire (straalvormig lichaam) achter de iris (regenboogvlies) en loopt via de achterste oogkamer (de ruimte tussen de iris en ooglens), via de pupilopening naar de voorste oogkamer (de ruimte tussen het hoornvlies en de iris).
De afvoer van kamerwater vindt plaats in de kamerhoek (de hoek van de voorste oogkamer), via het trabekelsysteem (een soort filtersysteem) richting de kanaaltjes van Schlemm (het afvoerkanaal).
Bij een nauwe kamerhoek wordt er meer kamerwater aangevoerd dan dat er afgevoerd kan worden, waardoor de oogdruk stijgt. Deze stijging is niet op ieder moment meetbaar. Soms stijgt alleen de oogdruk in het donker, doordat de groter wordende pupil de kamerhoek verder afsluit.
Een verhoogde oogdruk geeft meer kans op glaucoom. De stijging van de oogdruk geeft meer druk op de oogzenuw, waardoor deze beschadigt en er gezichtsvelduitval ontstaat. Schade die ontstaan is aan de oogzenuw en het gezichtsveld is onomkeerbaar. Daarom is een tijdige (preventieve) behandeling van groot belang.
De behandeling heeft als doel:
- de oogdruk te verlagen;
- te voorkomen dat de oogdruk stijgt;
- te voorkomen dat de kamerhoek volledig afsluit en er een acuut glaucoom ontstaat.
Een PI-behandeling
Bij een PI wordt met een laserbehandeling een heel klein gaatje in de iris gemaakt. Bij een laserbehandeling wordt een hele dunne, felle en zuivere lichtstraal uitgezonden. Met behulp van een microscoop en lens kan deze lichtstraal heel precies op een bepaalde plek in het oog een brandplekje maken of in weefsel snijden. Doordat het om een hele dunne lichtstraal gaat, kan er met grote nauwkeurigheid gewerkt worden.
Er bestaan verschillende soorten laserbehandelingen voor het oog. De meeste mensen kennen alleen de laserbehandelingen om van een bril of contactlenzen af te komen. Een PI is echter een hele andere behandeling en verandert niks aan uw eventuele brilsterkte.
Door het zetten van de PI ontstaat er door het gaatje in de iris een kleine doorgang tussen de voorste- en achterste oogkamer. Hiermee kan voorkomen worden dat de oogdruk stijgt en uw oogzenuw blijvende schade oploopt.
Bron afbeelding: Oogziekenhuis.nl
De dag van de behandeling
De PI vindt plaats op de polikliniek oogheelkunde. Het is een kortdurende behandeling en u mag kort erna weer naar huis.
Mocht u al (oogdruk verlagende) druppels gebruiken, dan dient u deze voor de behandeling, op de dag zelf en daarna gewoon te blijven gebruiken, tenzij de oogarts anders met u afgesproken heeft. Soms krijgt u voor de behandeling een druppel om uw pupil te verkleinen, deze druppel moet 15-30 minuten inwerken.
Uw oog wordt daarnaast verdoofd met een druppel. Deze druppels kunnen een beetje prikken, maar dit is niet anders dan bij de druppels die u bij eerdere oogonderzoeken heeft gekregen.
Tijdens de behandeling zit u achter een microscoop met uw kin op de steun en uw voorhoofd tegen de band, zoals u ook gewend bent bij oogonderzoeken op de polikliniek. Via een soort contactlensje op het oog richt de oogarts de laserstraal op de iris. Dit wordt zo ver mogelijk aan de buitenzijde en aan de bovenkant gedaan om hinderlijke lichtinval te voorkomen. De behandeling duurt enkele minuten en is pijnloos.
Na de behandeling
Soms kan het zicht tijdelijk iets verminderd zijn na de behandeling. Het is daarom verstandig dat u iemand met u meeneemt om naar huis te rijden. Na de behandeling zijn er verder geen specifieke leefregels.
Enkele weken na de behandeling vindt er een controle plaats op de polikliniek. Bij deze controle meten we de oogdruk en kijken we of het gaatje in de iris goed open is gebleven.
Resultaat
De PI is een veilige en succesvolle behandeling. Het gaatje in de iris is vanaf de buitenkant niet te zien. Daarnaast valt in de meeste gevallen het bovenooglid over het gedeelte van het oog waar de PI zich bevindt. In uitzonderlijke gevallen ontstaat er een hinderlijke lichtinval. Gelukkig is deze hinderlijke lichtinval vaak tijdelijk van aard.
Door het gaatje in de iris is de kans op een (plotselinge) stijging van de oogdruk erg klein. Soms is deze behandeling helaas niet voldoende. In dat geval worden er (meer) oogdruk verlagende medicijnen voorgeschreven of is een operatie nodig om de oogdruk te laten zakken.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Oogheelkunde via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar oogheelkunde.optometrie@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bij dringende klachten contact opnemen met uw huisartsenpost.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.