Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over inwendige onstekingen van het oog. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Uveïtis

Uveïtis is een verzamelnaam voor inwendige ontstekingen van het oog. Er zijn drie verschillende vormen: anterior uveïtis (aan de voorkant), posterior uveïtis (aan de achterkant) en uveïtis intermedia (middenin). Welke vorm u heeft, is afhankelijk van de plaats van de ontsteking in het oog. Soms is het onderscheid niet goed mogelijk. Ook kan er sprake zijn van een ontsteking in het hele oog (een panuveïtis).

Bron afbeelding: Umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/ziekte/uveitis

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken van uveïtis, maar de oorzaak wordt niet altijd gevonden. Het kan voorkomen bij een aantal auto-immuunziekten, zoals (jeugd)reuma, de ziekte van Bechterew, de ziekte van Crohn en sarcoïdose. Een andere oorzaak is een infectie door besmetting met een virus, bacterie, schimmel of parasiet.

Symptomen

Uveïtis kan verschillende symptomen geven. Het kan plotseling beginnen met een pijnlijk, rood oog. De klachten kunnen ook geleidelijk, pijnloos ontstaan. Iemand met uveïtis gaat waziger zien en kan slecht tegen licht. Ook kunt u zwarte slierten of vlekjes in het beeld zien. Uveïtis kan in één oog voorkomen, in beide tegelijk of afwisselend in het ene en het andere oog. Het kan eenmalig voorkomen maar ook vaker.

Behandeling

Uveïtis wordt behandeld met ontstekingsremmers (corticosteroïden) in de vorm van oogdruppels, of injecties. Vaak worden er ook pupil verwijdende druppels voorgeschreven, die de verkleving van de pupil met de lens voorkomen en de pijn verlichten. Hinderlijke bijwerking van deze druppels is dat het dichtbij zien tijdelijk wordt bemoeilijkt.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Oogheelkunde via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar oogheelkunde.optometrie@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bij dringende klachten contact opnemen met uw huisartsenpost.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.