Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over kleine chirurgische ingrepen. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

U heeft een afspraak gemaakt om een kleine chirurgische ingreep te laten uitvoeren door de plastisch chirurg. Met dit formulier willen we u verder inlichten over de bijzonderheden voor, tijdens en na de ingreep.

Voor de operatie

Voor de operatie adviseren wij u:

  • altijd aan te geven wanneer u bloed verdunnende medicatie gebruikt
  • altijd aan te geven wanneer u een pacemaker heeft
  • altijd aan te geven wanneer u een allergie heeft
  • acht weken voor en na de operatie niet te roken
  • de dag voor de operatie geen alcohol te drinken
  • uw sieraden uit te doen voorafgaand aan de operatie

De dag van de ingreep

Op de afgesproken dag en tijd wordt u in Adrz verwacht, waar u zich aanmeldt bij de receptie (Goes en Zierikzee), of in de hal via de centrale aanmeldzuil (Vlissingen). U kunt kleding aantrekken waarin u zich prettig voelt; u moet een tijdje stil liggen. U hoeft voor de ingreep niet nuchter te zijn. De locatie van de ingreep wordt verdoofd met kleine prikjes. Deze kunnen even gevoelig zijn. Het operatiegebied wordt schoongemaakt met een desinfectans en met steriele doeken afgedekt. Tijdens de ingreep kunt u gewoon met ons praten.

Na de ingreep

Na afloop van de operatie, mag u wanneer u zich goed voelt direct naar huis. U krijgt een controleafspraak mee voor het verwijderen van de hechtingen. Bij pijn mag u vier keer daags 1000 mg Paracetamol innemen.

U krijgt een nazorgformulier mee naar huis, waarin staat waar u op moet letten en wat u kunt verwachten.

Herstelperiode

Het operatiegebied is gezwollen en u kunt een bloeduitstorting krijgen. Koude kompressen helpen snel hiertegen. De wondjes zijn afgedekt met kleine pleistertjes. Na een of twee weken worden de hechtingen verwijderd en zijn meestal ook de zwelling en de blauwe verkleuring verdwenen. Zwaar lichamelijk werk en sporten zijn in de eerste week af te raden.

Risico’s

De ingreep zal worden uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg, in samenwerking met eveneens ervaren, gediplomeerde OK-assistentes, in een goed geoutilleerde behandelkamer, zodat u verzekerd bent van een kwalitatief goede behandeling.

Toch kunnen zeldzame complicaties optreden. Zoals bij iedere operatie kunnen er in het behandelde gebied zwelling en bloeduitstortingen optreden die na verloop van tijd spontaan verdwijnen. Het risico hierop is groter wanneer u bloedverdunners gebruikt. Wanneer u bloed verdunnende medicatie gebruikt, moet u dit altijd melden aan de plastisch chirurg. Het gebruik hiervan moet men voor de operatie staken. Uw plastisch chirurg bespreekt met u hoelang van tevoren dit moet.

Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan om acht weken voor en na de operatie niet te roken.

Zoals bij iedere operatie kunnen er zich in het behandelde gebied infecties voordoen. De infectie wordt meestal met antibiotica behandeld.

De littekens kunnen lang rood blijven, doch met de tijd vervagen deze littekens behoorlijk.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar poli Plastische Chirurgie via 088 125 7331 (op werkdagen van 8.30– 12.30 uur). Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

 

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.