Met een SeHCAT test wordt informatie verkregen over de galzuurstofwisseling in uw darm.
In het ziekenhuis
- Als u voor de eerste keer naar Adrz komt, kunt u zich bij de receptie in de centrale hal laten inschrijven.
Zorg dat u uw zorgpas en identiteitsbewijs (geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij de hand heeft. Uw persoonlijke gegevens worden gevraagd. - Uw gegevens komen op stickers te staan. Deze stickers worden gebruikt om uw behandeling administratief te kunnen verwerken. Wij raden u daarom aan om een kwartier voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.
- Bent u al ingeschreven maar zijn er veranderingen in uw gegevens, bijvoorbeeld nieuwe ziektekostenverzekeraar of een verhuizing, geef deze dan altijd door bij de receptie. De identificatieplicht is ook dan van toepassing.
- Meldt u zich vervolgens bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde in Goes, route 15.
De dag van het onderzoek
Voorbereiding
Voeding
Op de dag van het onderzoek mag u voor 08.00 uur een licht ontbijt gebruiken. Daarna mag u niet meer eten en
drinken.
Medicijnen
Galzuur bindende medicatie (bijvoorbeeld Questran en Colestipol), moet u drie dagen voor het onderzoek
stoppen. Uw apotheek kan u informeren welke medicijnen u precies gebruikt. U mag deze medicijnen
weer innemen nadat de laatste scan is gemaakt. Neem een recente medicijnlijst mee op de eerste dag van
het onderzoek.
Kleding
Bij het onderzoek mogen er op het te onderzoeken lichaamsdeel geen metalen voorwerpen zitten. Draag
daarom onder- en bovenkleding zonder metalen delen (haakjes, beugel van de beha, ritssluitingen of drukkers). U hoeft dan minder kledingstukken uit te doen. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.
Handicap
Als u een handicap heeft en u verwacht dat het onderzoek hierdoor meer tijd vraagt, verzoeken wij u dit te melden bij het maken van de afspraak. Wij kunnen dan extra tijd voor u inplannen.
Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn, neem dan contact op met uw behandelend arts. Uw arts kan in overleg met de nucleair geneeskundige beslissen of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld kan worden.
Geeft u borstvoeding, neem dan voor het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
Het onderzoek
Het onderzoek is verdeeld over twee dagen.
Dag 1
Voor 08.00 uur ’s ochtends mag u een licht ontbijt nemen. Daarna mag u niet meer eten en drinken. Bij aanvang van het onderzoek slikt u een licht radioactieve capsule. De capsule wordt tegelijk gegeven met een flesje Nutridrink. Dit lijkt op een milkshake en stimuleert de galafgifte. Als u de capsule en de maaltijd ingenomen heeft, kunt u het ziekenhuis weer verlaten. Drie uur later wordt u weer op de afdeling verwacht. In de tussentijd mag u gewoon eten en drinken. Het is de bedoeling dat u eventuele ontlasting op houdt. Plassen mag in deze tussentijd wel. Na drie uur worden er tweescans van vijf minuten gemaakt, Eén in rugligging en één in buikligging. U ligt op een smal bed met de camera boven en onder uw lichaam. Het is belangrijk dat u goed stil ligt.
Dag 2
Voor dit deel van het onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. Het maken van de scan gebeurt op precies dezelfde
manier als de eerste keer.
Bijwerkingen
Tijdens en na de inname van de radioactieve capsule zijn geen bijwerkingen te verwachten. De kleine hoeveelheid straling waaraan u wordt blootgesteld is gering en levert geen gevaar op voor u en uw omgeving.
Na het onderzoek
U kunt na afloop van het onderzoek weer naar huis, naar uw werk of, als u opgenomen bent, naar de
verpleegafdeling.
Duur van het onderzoek
U krijgt drie afspraken van ongeveer een kwartier per onderzoek.
Uitslag
Op een later tijdstip beoordeelt de nucleair geneeskundige de resultaten. Hij/zij maakt een verslag
voor de behandelend arts. Meestal duurt dit ongeveer vijf werkdagen. Uw behandelend arts bespreekt met u de
uitslag en de verdere behandeling.
Afzeggen afspraak?
Als u uw afspraak niet kunt nakomen laat dat dan zo snel mogelijk weten aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde via onderstaand telefoonnummer. Een andere patiënt kan dan worden ingepland, zodat de onderzoekstijd niet verloren gaat. Als u het onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde afzegt, neem dan ook contact op met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar afdeling Nucleaire Geneeskunde via 088 125 52 91. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.
Uw afspraken in Goes (route 15)
Dag 1
Datum _______________dag __________________uur en ________uur
Dag 2
Datum _______________dag __________________uur en ________uur