Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over PET/CT-amyloïd onderzoek van de hersenen. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een PET/CT amyloïd onderzoek van de hersenen?

Uw arts heeft met u besproken dat er een PET/CT-amyloïd onderzoek van uw hersenen gemaakt moet worden. Op deze scan kan de arts zien of er eiwitophopingen (plaques) tussen de hersencellen in zitten. Een PET/CT is een gecombineerd onderzoek. Een PET (Positron-Emissie-Tomografie)-scan wordt uitgevoerd met een licht radioactieve stof, in dit geval F18-flutemetamol. Bij dit onderzoek wordt een kleine hoeveelheid van deze stof via een infuus toegediend. De radioactieve stof is niet gevaarlijk en verdwijnt binnen enkele uren weer uit het lichaam. De stof heeft geen bijwerkingen. Er wordt een PET-scan en een lage dosis CT-scan gemaakt. De computer combineert de resultaten van de CT-scan met die van de PET-scan. Hierdoor is beter te zien waar de radioactieve stof in de hersenen is opgenomen.

Productie van F18-flutemetamol

De radioactieve stof wordt elders geproduceerd. Dit is een arbeidsintensief proces dat veel tijd kost. Dit komt onder andere doordat de radioactieve F18-flutemetamol aan strenge eisen moet voldoen. Het komt soms voor dat het product wordt afgekeurd en niet gebruikt kan worden. Het onderzoek kan dan niet doorgaan. Of de radioactieve stof bruikbaar is of niet, is pas vlak voor het onderzoek bekend. Het kan daardoor zijn dat u dit bericht pas ontvangt als u al onderweg bent. Wij begrijpen dat dit erg vervelend is. Wij vragen uw begrip hiervoor.

In het ziekenhuis

  • Als u voor de eerste keer naar Adrz in Goes komt, kunt u zich bij de receptie in de centrale hal laten inschrijven. Zorg dat u uw zorgpas en identiteitsbewijs (geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij de hand heeft. Uw persoonlijke gegevens worden gevraagd. Wij raden u daarom aan om een kwartier voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.
  • Uw gegevens komen op stickers te staan. Deze stickers worden gebruikt om uw behandeling administratief te kunnen verwerken. Bent u al ingeschreven maar zijn er veranderingen in uw gegevens, bijvoorbeeld nieuwe ziektekostenverzekeraar of een verhuizing, geef deze dan altijd door bij de receptie. De identificatieplicht is ook dan van toepassing.
  • U kunt zich vervolgens melden bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde in Goes, route 15.

Voorbereiding onderzoek

Voeding

U kunt eten en drinken wat u gewend bent.

Medicijnen

U kunt uw medicijnen op de normale manier en tijd innemen.

Wachten tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek spuit de medewerker via een infuus de radioactieve stof in. Deze stof moet ongeveer negentig minuten inwerken. Als u wilt, kunt u iets te lezen, uw tablet of iets anders meenemen voor tijdens het wachten.

Kleding

Bij een PET/CT-onderzoek mogen er op het te onderzoeken lichaamsdeel geen metalen voorwerpen zitten. Laat sieraden thuis (ook geen oorbellen of piercings in het gezicht). Elastiekjes en speldjes moeten uit het haar gehaald worden. Voor (indien aanwezig) gebitsprothese(s), hoorapparaten en bril krijgt u vlak voor het onderzoek gelegenheid om deze uit/af te doen. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen en dergelijke) ondervinden geen hinder van het apparaat.

Handicap

Als u een handicap heeft en u verwacht dat het onderzoek hierdoor meer tijd zal vragen, verzoeken wij u dit te melden bij het maken van de afspraak. Wij kunnen dan extra tijd voor u inplannen.

Begeleiding

U kunt zich door iemand laten begeleiden. Deze persoon mag echter niet zwanger zijn. Na het toedienen van de radioactieve stof en tijdens het maken van de scan kan er geen begeleider bij u aanwezig zijn. Uw begeleider kan eventueel wachten in de wachtkamer. Hier is behalve gratis koffie en thee ook gratis Wifi beschikbaar. Wij raden u dringend af kleine kinderen mee naar het onderzoek te nemen.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn, neem dan contact op met uw behandelend arts. Uw arts kan in overleg met de nucleair geneeskundige beslissen of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld kan worden. Geeft u borstvoeding, neem dan voor het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Het onderzoek

U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Let op! Het is van groot belang dat u op tijd bent, omdat de radioactieve stof maar zeer kort werkzaam is.

U wordt naar de wachtkamer verwezen waar u vervolgens wordt opgehaald door de medewerker.

Voorbereiding

In de voorbereidingsruimte wordt u geïnformeerd over het verloop van het onderzoek en u krijgt de mogelijkheid tot het stellen van vragen. U houdt uw kleding tijdens het onderzoek gewoon aan.

Vervolgens wordt er een infuusnaald in de arm ingebracht. Via dit infuus krijgt u de radioactieve vloeistof toegediend. De radioactieve stof moet ongeveer 90 minuten inwerken. Gedurende die tijd is er de mogelijkheid om te liggen op een bed, te lezen, muziek luisteren o.i.d. Zelf een tablet/laptop of MP3 speler meenemen is toegestaan. Aan het eind van de inwerktijd wordt de infuusnaald verwijderd.

Naar het toilet

Vlak voor de scan gaat u naar het toilet om uit te plassen.

De scan

Tijdens het maken van de scan ligt u op een vrij smal bed. U ligt op de rug, met uw hoofd in een speciale steun. Er wordt eerst een CT-scan gemaakt met een lage stralenbelasting; deze CT-scan duurt ongeveer een minuut. Daarna wordt de PET-scan gemaakt die ongeveer twintig minuten duurt. Tijdens de scan is het erg belangrijk dat u het hoofd niet beweegt. Het apparaat maakt tijdens het scannen weinig geluid. De medewerker houdt u tijdens het gehele onderzoek in de gaten en hoort wat u zegt. U kunt dus altijd kenbaar maken hoe u zich voelt.

Duur van het onderzoek

Vanaf het afgesproken tijdstip dat u zich meldt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde duurt het onderzoek ongeveer 2 tot 2,5 uur.

Na het onderzoek

Na het scannen beoordeelt de arts of er nog extra opnamen nodig zijn. Als dat niet nodig is, mag u naar huis.

Wat merkt u van het onderzoek

Het onderzoek is niet pijnlijk, afgezien van de prik van de infuusnaald merkt u niets. Van de radioactieve stof zijn geen bijwerkingen te verwachten.

De uitslag

Op een later tijdstip beoordeelt de nucleair geneeskundige de resultaten. Hij/zij maakt een verslag voor de behandelend arts. De hele procedure neemt over het algemeen vijf werkdagen in beslag. Uw behandelend arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek en de verdere behandeling.

Is het onderzoek gevaarlijk?

Misschien denkt u dat het gebruik van radioactieve stoffen erg gevaarlijk is. Dit is niet het geval. De straling die wordt gebruikt is gering en verdwijnt weer snel, binnen enkele uren, uit het lichaam. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van enkele röntgenfoto’s. De kleding, die u tijdens het onderzoek draagt, wordt niet radioactief.

Afzeggen afspraak?

Een PET/CT-scan is een zeer kostbaar onderzoek. Als u verhinderd bent, meld dit dan uiterlijk 48 uur tevoren via 088 125 52 91.

Locatie

Nucleaire Geneeskunde (route 15)
Adrz, ‘s-Gravenpolderseweg 114, 4462 RA, Goes.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar afdeling Nucleaire Geneeskunde via 088 125 52 91. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.