Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een Black Star JJ-katheter Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

De uroloog heeft eerder tijdens een operatie een Black Star JJ-katheter bij u ingebracht om ervoor te zorgen dat uw urine goed vanuit de nieren naar de blaas gaat. Binnenkort wordt deze katheter poliklinisch verwijderd. In deze folder leest u over de Black Star JJ-katheter.

De JJ-katheter

U kunt last hebben van de katheter doordat deze in de blaas en in de nier zit. Over het algemeen duren deze klachten één à twee dagen, maar er zijn ook situaties waarin patiënten er veel meer klachten van hebben; zoals niet kunnen liggen op de zijde waar de katheter zich bevindt, of continue aandrang hebben tot urineren. U kunt dan de volgende medicatie innemen tegen deze klachten; solifenacine of oxybutynine, zogenoemde urologische spasmolytica.

Let op: u mag niet in de MRI met een Blackstar JJ-katheter, deze is niet MRI geschrikt.

Verwijderen van de JJ-katheter

Voor het verwijderen van de JJ- katheter is geen speciale voorbereiding nodig. Het verwijderen van de Black Star JJ-katheter gebeurt poliklinisch door een verpleegkundige. Enige blaasvulling voor het verwijderen van de JJ-katheter is wel gewenst. Menstruatie zorgt niet voor een belemmering.

Tijdens de behandeling

Tijdens de handeling ligt u op een behandeltafel. De penis of schede wordt gereinigd met water. De verpleegkundige brengt de katheter via uw plasbuis in uw blaas. Aan de tip van deze katheter zit een magneetje. Omdat de JJ-katheter ook een magneetje bevat klikken de katheter en JJ-katheter aan elkaar. Wanneer de magneetjes aan elkaar zitten haalt de verpleegkundige de katheter met daaraan de JJ-katheter via uw plasbuis naar buiten. De JJ-katheter is nu verwijderd. Tijdens het onderzoek hoeft alleen het onderlichaam ontbloot te zijn. Het is daarom aan te raden gemakkelijke, gescheiden kleding te dragen.

Mogelijke klachten

Na het verwijderen van de JJ-katheter kunt u een branderig gevoel hebben tijdens het plassen. Ook is het mogelijk dat u wat bloed bij de urine heeft. Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. Het advies is om extra te drinken, zo spoelt u uw blaas en urinewegen op een natuurlijke manier.

Wanneer bellen?

Heeft u de onderstaande klachten? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie.

  • U heeft koorts boven 38,5 graden
  • Onhoudbare pijn in uw zij ter hoogte van uw nierstreek of blaas
  • Als u niet meer kunt plassen
  • Wanneer u een MRI moet ondergaan.

De poli is bereikbaar op doordeweekse dagen van 8.30 uur tot 17.00 uur via de receptie van het ziekenhuis (088-125 00 00). In spoedeisende gevallen kunt u ’s avonds en in het weekend contact opnemen met de Spoedeisende hulp via de receptie van het ziekenhuis (088 125 00 00).

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar polikliniek Urologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.