Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over uw opname op afdeling Heelkunde. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Team Heelkunde heet u van harte welkom op de afdeling. Deze folder biedt u informatie over de verpleegafdeling en diverse zorgverleners en geeft een globale beschrijving van de dagindeling.

De afdeling Heelkunde behandelt patiënten met een groot aantal ziektebeelden. U kunt bij ons terecht voor zeer complexe en relatief kleine chirurgische ingrepen. We behandelen volwassen patiënten voor en na een operatie. Dit doen we voor alle snijdende specialismen van Adrz. Hieronder vindt u de verschillende specialismen van de afdeling Heelkunde:

  • Abdominale chirurgie (buikchirurgie)
  • Vaatchirurgie
  • Oncologische chirurgie
  • Traumachirurgie
  • Gynaecologische chirurgie
  • Orthopedische chirurgie
  • Urologische chirurgie
  • Plastische chirurgie
  • Pijngeneeskunde
  • Kaakchirurgie
  • Keel-, neus- en oor chirurgie

Team Heelkunde

Op onze afdeling werken we met meerdere zorgverleners om zo goed mogelijk voor u en uw behandeling te zorgen. Ons team bestaat uit medisch specialisten, physician assistant, teamleiders, verpleegkundigen, stagiaires, zorgondersteuners voedingsassistenten, secretaresses.

Dienstdoende specialist

Overdag is er altijd één dienstdoende specialist per specialisme verantwoordelijk voor de patiënten op de afdeling. Deze specialist loopt visite en voert gesprekken met u en uw naasten. Buiten kantooruren heeft er altijd één van de specialisten dienst. De verantwoordelijkheid voor het medisch beleid wordt door alle specialisten gedeeld.

Heeft u vragen? Dan kunt u deze altijd stellen aan de dienstdoende specialist of verpleegkundige.

Physican Assistant

De physician assistant (PA) is een medisch professional die zelfstandig medisch-ondersteunende handelingen van een specialist overneemt, zoals bij het uitvoeren van lichamelijke onderzoeken en het voorschrijven van bepaalde medicatie. De physician assistant werkt altijd onder supervisie van de specialist, die eindverantwoordelijk blijft voor uw behandeling.

Teamleiders

De teamleiders zijn verantwoordelijk voor de planning van de activiteiten op de afdeling. Wanneer u zaken niet met de verantwoordelijke verpleegkundige kunt bespreken, kunt u naar de teamleiders vragen.

Verpleegkundigen

Op de afdeling werken 24 uur per dag verpleegkundigen. De verpleegkundigen verlenen patiëntgerichte zorg. Dit betekent dat u per dienst zoveel mogelijk met dezelfde verpleegkundige te maken heeft. Soms kan het nodig zijn dat er hulp geboden wordt door andere verpleegkundigen van de afdeling.

Stagiaires

Op onze afdeling zijn verpleegkundigen in opleiding aanwezig die voor een periode van twintig weken tot een jaar stage lopen. De stagiaires zijn derde- en vierdejaars leerlingen van de opleidingen mbo en hbo Verpleegkunde en komen van verschillende scholen. Tijdens uw verblijf is de kans dus groot dat u met deze stagiaires kennis maakt.

Op de kamers is één stagiaire en één gediplomeerde verpleegkundige aanwezig. De stagiairs werken onder supervisie van deze gediplomeerde verpleegkundige en worden intensief begeleid bij het verlenen van de zorg, wat de begeleiding intensiever maakt dan bij een reguliere stage. Na de eerste weken van hun stage gaan ze onder deze begeleiding zelfstandig verplegen. De begeleidende gediplomeerde verpleegkundigen zijn allemaal geschoold als werkbegeleider en coach.

Voedingsassistenten

De voedingsassistenten zijn overdag en in de avond aanwezig voor het serveren van de maaltijden en drinken. Wanneer u een voedselallergie heeft of een bepaald dieet volgt kunt u dit bij de verpleegkundigen aangeven. Het is voor uw naasten mogelijk om mee te eten met de lunch en het avondeten. Wilt u hier gebruik van maken, geef dit dan door aan de voedingsassistentes of verpleegkundigen.

Andere betrokken disciplines

  • Gespecialiseerde verpleegkundigen: op de afdeling werken verschillende gespecialiseerde verpleegkundigen, zoals een WSD (wond, stoma en decubitus) verpleegkundige, diabetesverpleegkundige, geriatrische verpleegkundige.
  • Consulenten van het pijnteam: zijn mede verantwoordelijk voor de pijnbestrijding na een operatie.
  • Vrijwilligers: incidenteel zijn er vrijwilligers aanwezig. Zij verzorgen uw bloemen en maken fruit voor u klaar.
  • Diëtist: als u ter ondersteuning van de behandeling een dieet moet volgen, stelt de diëtist in overleg een dieet op met u.
  • Fysiotherapeut: de fysiotherapeut begeleidt u indien nodig bij het doen van oefeningen die de bewegingsmogelijkheden van uw gewrichten en spieren vergroten.
  • Ergotherapeut: indien nodig komt de ergotherapeut bij u langs om samen met u naar mogelijkheden om uw dagelijkse activiteiten weer op te pakken.
  • Logopedist: u krijgt met de logopedist te maken als u problemen ondervindt met het spreken of slikken door ziekte of een beperking.
  • Transferverpleegkundige: de transferverpleegkundige zorgt ervoor dat de overgang van de verpleegkundige zorg in het ziekenhuis naar de thuissituatie of elders goed verloopt.
  • Dienst geestelijke verzorging: geestelijk verzorgers begeleiden mensen op het gebied van zin en betekenis. Zij zijn er voor mensen van alle levensovertuigingen.

Artsenvisite

Elke dag komt de specialist of physician assistant bij u langs. Voordien bespreken zij eerst met de verantwoordelijke verpleegkundige hoe het met u en uw behandeling gaat. Zij werken altijd samen met uw hoofdbehandelaar. Wanneer ze bij u langs komen kunt u en/of uw familie vragen stellen. Mocht u een familiegesprek wensen, dan kunt u dit ook aangeven. Bij een familiegesprek wordt er meer tijd gereserveerd voor uw vragen. Het kan ook nodig zijn dat andere specialisten bij uw behandeling betrokken worden, deze specialisten worden gevraagd bij u langs te komen. De visite vindt in de meeste dagen tussen 8.00 en 12.00 uur plaats. In de weekenden kunnen deze tijden afwijken.

Uw kamer

Op onze afdeling zijn één-, twee-, en vierpersoonskamers. Vooraf is nog niet duidelijk op welke kamer u komt te liggen omdat dit afhankelijk is van de beschikbare bedden. In Adrz worden mannelijke en vrouwelijke patiënten gemengd verpleegd. Uiteraard houden wij hierin rekening met uw privacy.

De huiskamer

Op afdeling Heelkunde is een gezellige huiskamer beschikbaar. Deze is altijd en voor iedereen toegankelijk. Er is altijd ruimte voor een gezellig praatje met uw medepatiënt en mag u gebruik maken van de aanwezige materialen.

Bezoektijden

Uw bezoek is welkom op de volgende tijden:

  • 1000-12.00 uur
  • 18.00-19.30 uur

Op onze afdeling geldt een maximum van twee bezoekers per patiënt. Om de continuïteit van zorg te kunnen waarborgen, is het mogelijk dat uw bezoek vanwege een onderzoek of behandeling tijdens het bezoekuur verzocht wordt even ergens anders te wachten. Wilt uw bezoek op een ander tijdstip komen, dan kan dit na overleg met de verpleegkundige.

Medicijnen

U krijgt uw medicijnen van de verpleegkundige op de daarvoor vastgestelde tijden. Dit kan per persoon en soort medicijn verschillen. Soms zien de medicijnen er anders uit dan u gewend bent of heet het medicijn anders. De werking is echter hetzelfde als van uw eigen medicijnen. Mocht u gebruik willen maken van uw eigen medicijnen kunt u dit doen in overleg met de verpleegkundige. Heeft u vragen over uw medicatie dan kunt u die stellen aan de verpleegkundige of aan de specialist tijdens de visite.

Informatieverstrekking

Bij opname bespreken we wie van uw naasten eerste contactpersoon wordt. Om uw privacy te bewaken, wordt informatie over uw ziekte en welbevinden alleen aan de eerste contactpersoon gegeven. Van de contactpersoon wordt verwacht dat deze de informatie, doorgeeft aan overige familieleden en betrokkenen. De eerste contactpersoon kan bij vragen bellen naar 088-125 46 00.

Mantelzorg

Indien u als mantelzorger in het ziekenhuis bepaalde zorg wilt voortzetten, is dat natuurlijk mogelijk. De mogelijkheden kunt u bespreken met de verpleegkundige.

Dagindeling

  • 7.15-7.45 uur: de nachtdienst draagt de dienst over aan de dagdienst.
  • 8.00-10.30 uur: medicijnronde en het verpleegkundig team helpt u daar waar nodig met de zorg.
  • 8.00-12.00 uur: artsenvisite
  • 8.00-16.00 uur: bezoek van andere specialismen, zoals diëtetiek, fysiotherapie, WSD-verpleegkunde.
  • 11.30-12.30 uur: de voedingsassistenten verzorgen de maaltijd en er is een medicijnronde.
  • 13.30-14.30 uur: er worden vitale controles uitgevoerd door de verpleegkundigen.
  • 15.30-15.45 uur: de dagdienst draagt de dienst over aan de late dienst. Dit wordt op de patiëntenkamer gedaan, aan het bed.
  • 17.30 uur: medicijnronde en de maaltijd wordt verzorgd.
  • 20.00-22.30 uur: het verpleegkundig team zorgt ervoor dat u rustig de nacht in kan. Er worden vitale controles uitgevoerd en de medicijnronde vindt plaats.
  • 23.15 -23.45 uur: de late dienst draagt over aan de nachtdienst.
  • 23.30-7.45 uur: gedurende de nacht loopt de verpleegkundige regelmatig bij alle patiënten langs om te kijken of het goed gaat.

Gedurende de gehele dag kunnen er onderzoeken en/of behandelingen plaatsvinden.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de afdeling Heelkunde 088 125 46 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.