Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over zuurgraad- en impedantiemeting in de slokdarm. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Het doel van het onderzoek is het vaststellen van hoe vaak en hoe lang er terugvloed is van maaginhoud naar de slokdarm (reflux). Er kan gekeken worden naar de aard van de reflux (impedantie) en hoe hoog de reflux komt in de slokdarm. De reflux kan leiden tot klachten zoals zuurbranden, pijn op de borst en hoesten.

Voorbereiding onderzoek

  • Tot zes uur voor het onderzoek mag u nog iets eten en iets drinken.
  • Overleg met uw behandelend arts of u door mag gaan of moet stoppen met de maagzuurremmer.
  • Als u moet stoppen met de maagzuurremmers doe dit dan vijf dagen voorafgaand aan het onderzoek.
  • U mag tot 24 uur voor het onderzoek Rennies, Antagel, Maalox of Gaviscon gebruiken om de klachten te verlichten.

Het onderzoek

Om de zuurgraad- en de impedantiemeting te kunnen doen, wordt er een speciale katheter (een dun slangetje) via uw neus ingebracht naar de slokdarm. Voor het onderzoek wordt uw neus verdoofd met een spray. Tijdens het inbrengen van de katheter mag u slokjes water drinken zodat de katheter makkelijk naar binnen glijdt. De katheter wordt vastgeplakt aan uw neus en is gekoppeld aan een draagbaar registratiekastje. Het kastje neemt u mee naar huis. U kunt het aan uw hals of schouder dragen. De katheter kunt u blijven voelen in uw keel maar over het algemeen wordt dit goed verdragen. U komt de volgende dag terug op het afgesproken tijdstip, om de katheter te laten verwijderen. Het is de bedoeling dat u tijdens de meting uw dagelijkse bezigheden doet.

De registratie

Op het registratiekastje staan afbeeldingen van een bed, mes en vork, pil, een gebroken hart en een V-teken. Voordat u iets gaat eten/drinken of gaat liggen drukt u op de afbeelding ‘mes en vork’ of ‘bed’. Na de activiteit drukt u hier nogmaals op. Bij medicijninname en bij klachten hoeft u alleen maar voor begin/aanvang op desbetreffende knop te drukken. Het V-teken is niet geactiveerd tijdens deze meting.

Adviezen registratiekastje

  • Het kastje mag niet nat worden.
  • Zorg ervoor dat het kastje niet op de grond valt of dat u het stoot.
  • U mag niet sporten tijdens het onderzoek.
  • Uw mobiele telefoon kan storingen geven op de registratie. Beperk daarom het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het onderzoek.
  • Tijdens het meten staat de tijd en opname op het display. Als dit niet het geval is, kunt u een paar keer op het pil-teken drukken. Als het niet lukt om de tijd en opname terug te krijgen neem dan contact op via 088 125 52 50 (tijdens kantooruren). Buiten kantooruren hoeft u geen actie te ondernemen.
  • Het dragen van fleecekleding tijdens droog vriesweer kan storing geven op de registratie.

Het logboek

In het logboek vermeldt u nauwkeurig het tijdstip dat dat op het registratiekastje staat en de volgende gebeurtenissen:

  • begin en eindtijd van eten en drinken
  • begin en eindtijd van gaan liggen
  • tijdstip van klachten
  • tijdstip van inname van medicijnen

Het inbrengen van de sonde wordt gedaan op de PKOK in Vlissingen. Het verwijderen van de sonde kan eventueel in Goes op afdeling SBA route 96 op tweede verdieping.

Eten en drinkenLiggen
AanvangTotAanvangTot
Medicatie innamePijn op de borst
TijdstipTijdstip
ZuurbrandenMisselijk
TijdstipTijdstip
BrakenHoesten
TijdstipTijdstip

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de Scopie Behandel afdeling via 088 125 52 50. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier. Annuleren moet tenminste 24 uur voor het onderzoek. In uw plaats helpen we graag een andere patiënt.