Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over Moviprep voorbereiding voor een colonscopie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Informatie over uw afspraak

De voorbereiding voor de colonscopie is voor u met Moviprep, omdat u opgenomen wordt of bent. Lees de folder aandachtig door, want mogelijk moet u thuis alvast starten met de voorbereidingen voordat u opgenomen wordt.

Indien u alleen opgenomen wordt voor de voorbereiding van een colonscopie, wordt u verwacht op:

Datum_________________________________________________________________

Tijd __________   Op afdeling_______________________________________________

Locatie_________________________________________________________________

Datum onderzoek ________________________________________________________

Verwachte tijd colonscopie_________________________________________________

Onderzoek wordt gedaan door______________________________________________

Wat is een colonscopie?

Met behulp van een buigzame, soepele en bestuurbare slang(scoop) wordt er in uw dikke darm (colon) gekeken. De scoop wordt via de anus naar binnen gebracht en de hele dikke darm wordt bekeken. Soms wordt ook nog naar het laatste stukje van de dunne darm (ileum) bekeken. Op de scoop zit een kleine camera, die verbonden is met een monitor. Op de monitor kan de dokter uw darm goed bekijken en kunnen afwijkingen opgespoord of uitgesloten worden. Tijdens de colonscopie kunnen bepaalde kleine ingrepen uitgevoerd worden zoals stukjes weefsel afnemen(biopten), poliepen verwijderen of bepaalde afwijkingen wegbranden. Deze ingrepen zijn niet pijnlijk.

De voorbereiding

Bespreek de onderstaande punten voorafgaande aan het onderzoek met uw behandelend arts.

  • Indien u bloedverdunners gebruikt, bespreek dan of u deze mag doorgebruiken, of dit aangepast of tijdelijk gestopt moet worden.
  • Wanneer u suikerziekte (diabetes) heeft en insuline gebruikt: overleg met uw behandelend arts of de insuline aangepast moet worden. Het is raadzaam om uw insuline en uw pen mee te nemen naar het ziekenhuis.
  • Geef aan of u een pacemaker of een ICD heeft.
  • Geef aan of u een allergie heeft.

Specifieke voorbereiding voor colonscopie

Omdat het onderzoek als belastend ervaren kan worden, krijgt u een ontspannend middel en een sterke pijnstiller toegediend. Deze medicijnen geven een slaperig en of ontspannen gevoel. Als u alleen opgenomen wordt voor de voorbereiding van de colonscopie en daarna weer naar huis mag, regel iemand die u weer naar huis brengt. In verband met de gegeven medicijnen, mag u de eerste 24 uur niet deelnemen aan het verkeer (ook niet met de fiets, taxi of bus) Zie ook de patiëntenfolder: sedatie. Bij uw afspraak heeft u ook een recept gekregen voor twee tabletten Bisacodyl 5 mg. Haal deze tijdig op bij uw apotheek. Als u al opgenomen bent, krijgt u de Bisacodyl 5 mg.

Op de afdeling

  • Neem extra ondergoed en ook een extra vest of trui mee want u kan het koud krijgen van het laxeren.
  • Draag tijdens het onderzoek ruimvallende makkelijk zittende kleding.
  • Neem een actuele medicijnlijst mee.

Medicijnen

  • Tot twee uur voor het onderzoek mag u uw medicijnen nog met een klein slokje water innemen.
  • ‘Puffers’ (inhalator met medicijnen voor de longen) mag u gebruiken zoals u dat thuis gewend bent.
  • Neem een actuele medicijnlijst mee tijdens het bezoek aan het ziekenhuis.

Voorbereidingen met Moviprep en Bisacodyl 5 Mgr.

Om de darm goed te kunnen beoordelen, moet de darm helemaal leeg en schoon zijn. Als de darm niet goed schoon is, kan de arts afwijkingen missen. Bij flinke verontreinig moet de colonscopie op een ander moment opnieuw gedaan worden. Om te zorgen dat de darm goed schoon is, is een aangepast dieet en een voorbereiding met laxeermiddelen noodzakelijk. Bij uw afspraak heeft u een recept gekregen voor Bisacodyl 5 mg. Haal dit tijdig op bij uw apotheek. Als u opgenomen wordt of bent, versterkt het ziekenhuis de Moviprep. Anders krijgt een ook een recept mee voor Moviprep zodat u thuis kan laxeren. De laxeerschema’s en het gebruik van Moviprep staan op de laatste bladzijdes.

De voorbereidingen thuis (indien u al niet opgenomen bent in het ziekenhuis)

Zeven dagen voor het onderzoek, datum ____________________________________________

  • Mag u geen ijzertabletten meer innemen.
  • Mogen er geen maag- en of darmfoto’s worden gemaakt.
  • Volgt u een vezelbeperkt dieet. In onderstaand overzicht ziet u wat u wel en niet mag eten.

Wat mag u niet eten?

  • Volkoren graanproducten zoals brood met zaden en volkorenbrood, volkoren- en meergranenpasta en zilvervliesrijs;
  • vezelige groenten zoals asperges, bleekselderij, zuurkool, snijbonen, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, taugé, maïs, champignons, tomaten, ui, knoflook, spinazie, andijvie, paprika en rauwkost;
  • groenteburgers;
  • fruitsoorten zoals sinaasappel, grapefruit, mandarijnen, kiwi’s, bramen, druiven, aardbeien en gedroogde vruchten;
  • noten, pinda’s en zaden.

Wat mag u wel eten?

Broodmaaltijden:

  • Beschuit, wit- of lichtbruinbrood met margarine of boter.
  • Magere vleeswaren, ei, hagelslag, chocoladepasta, honing, stroop, jam zonder pitjes en kaas zonder
  • Fruit: zacht, rijp fruit of fruitconserven zonder pitjes, vezels of schil, appelmoes en vruchtenmoes, banaan, appel en peer (rijp en geschild).

Warme maaltijd:

  • Soep met stukjes vlees, vermicelli en/of soepballetjes (maar zonder groenten).
  • Aardappelen, witte rijst, pasta en macaroni.
  • Gebraden vlees, vis en kip (zonder vel).
  • Vegetarisch gehakt en tofu.
  • Gaargekookte groenten zoals: bloemkool, de roosjes van broccoli, worteltjes, gekookte bietjes, gekookte witlof, spinazie a la crème.

Dessert, zoals:

  • Vla
  • Pudding
  • Kwark
  • Yoghurt

Twee dagen voor het onderzoek, datum __________________________________________________

Om 18.00 uur: twee tabletten bisacodyl 5 mg innemen.

Dag voor het onderzoek, datum _____________________________________________________

Dieet

U mag nog gewoon ontbijten en lunchen (beide vezelbeperkt). Hierna alleen nog yoghurt, vla of heldere bouillon, heldere dranken zoals water, koffie/thee zonder melk of appelsap gebruiken. Geen alcoholische dranken!

Vanaf 16.00 uur: u mag niets meer eten (ook geen vla, yoghurt of iets dergelijks). Welk laxeerschema u moet volgen is afhankelijk van wanneer de colonscopie plaats vindt. Gebruik Moviprep en de laxeerschema’s: zie laatste bladzijde in deze folder.

Opname

Indien u nog niet opgenomen bent, zie afsprakenbrief of bovenin deze folder wanneer u verwacht wordt op de afdeling. De verpleegkundige neemt nog enkele vragen met u door en begeleidt en ondersteund u in de voorbereiding. Ook krijgt u een infuusnaald in uw onderarm/hand. Dit is om de medicijnen voor het “roesje” te kunnen geven.

Het onderzoek (colonscopie)

Het onderzoek gebeurd op de Scopie Behandel Afdeling (SBA). Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde. Via de anus wordt de colonscoop in de endeldarm gebracht en opgevoerd. De arts kan daarbij de colonscoop besturen. Om het darmslijmvlies goed te kunnen bekijken, wordt er lucht ingeblazen zodat de darm zich ontplooit. Dit kan een opgeblazen, krampachtig gevoel en een gevoel van aandrang geven. Schaam u niet om de ingeblazen lucht te laten ontsnappenwant bij ophouden van de lucht neemt de kramp toe. Om de colonscopie beter te laten verlopen, wordt er soms op uw buik gedrukt. Tijdens het terugtrekken van de scoop wordt de spanning minder op uw darmen. Tijdens het terugtrekken van de colonscoop wordt het slijmvlies nauwkeurig bekeken. Bij afwijkingen kan er meestal gelijk iets aangedaan worden zoals afnemen van weefsel of poliepen verwijderen. Duur van het onderzoek is ongeveer een half uur. Soms lukt het niet om de hele dikke darm te onderzoeken door bijvoorbeeld scherpe bochten of vernauwingen in de darm of omdat het opschuiven van de colonscoop te pijnlijk is. In een vervolgafspraak wordt dit dan verder met u besproken.

Na het onderzoek

U blijft voor nacontrole nog een halfuur tot een uur op de Scopie Behandel Afdeling of de verpleegafdeling. U kunt de rest van rest van de dag wat last hebben van darmkrampen en/of buikpijn. Winden laten lucht dan vaak op.

Complicaties

Complicaties komen zelden voor. Er bestaat een kleine kans op een bloeding. Meestal is het bloedverlies gering en stopt dit vanzelf. Zeer zelden kan het zijn dat er een klein gaatje (perforatie) optreedt tijdens het onderzoek. De kans op een bloeding of een perforatie is groter als er poliepen verwijderd zijn.

Uitslag

U krijgt een brief mee wat er gedaan is tijdens het onderzoek en bij welke klachten u contact op moet nemen en hoe u dit moet doen. Als er weefselafname of poliepen zijn verwijderd, krijgt u de uitslag hiervan tijdens een vervolgafspraak. Indien u opgenomen bent, bespreekt uw behandeld arts met u de uitslag van het onderzoek.

Wanneer bellen?

U kunt op werkdagen tussen 8.30 – 12.00 uur en 13.00 – 16.30 uur bellen met telefoonnummer 088 125 52 50 voor onderstaande vragen of bijzonderheden:

  • Als u nog vragen heeft over het onderzoek.
  • Als er tussen de datum wanneer de afspraak is gemaakt en de datum van de behandeling er verandering in uw gezondheid opgetreden zijn zoals bv. dat u moet starten met bloedverdunners of een pacemaker of ICD heeft gekregen.
  • Als er dringende reden zijn om niet naar uw afspraak te komen zodat we een andere patiënt kunnen helpen.
  • Indien u opgenomen bent, kunt u bovenstaande vragen aan de verpleegkundige op de afdeling vragen.

Gebruik van Moviprep en de laxeerschema’s

Het laxeerschema in zijn geheel opvolgen. Als de dikke darm niet schoon is, kan de dokter de dikke darm niet goed beoordelen. Een darm is schoon als het laxeerschema in zijn geheel opgevolgd is, de laatste stoelgang theekleurig tot lichter van kleur is met eventueel nog een vlokje erin. Indien dit niet het geval is, dan nog extra drinken.

Tips voor tijdens het laxeren

  • Blijf regelmatig bewegen. Dit om de ontlasting goed op gang te brengen.
  • Draag comfortabele warme kleding. U kunt het koud krijgen tijdens de voorbereiding.
  • Na aanlengen kunt u de Moviprep in de koelkast bewaren en het koud drinken.
  • Drink uit een glas, geen plastic beker.
  • Gebruik eventueel een rietje om de Moviprep te drinken zodat de vloeistof wat verder in de mond komt.
  • Zorg dat u een wc in de buurt heeft.
  • Gebruik vochtig toiletpapier of een natte washand om u schoon te deppen.

De laxeerschema’s

Schema 1: als het onderzoek voor 13.00 uur plaatsvindt

Zeven dagen voor het onderzoek, datum ________________________________________________

  • U mag geen ijzertabletten innemen.
  • Er mogen geen maag-en/of darmfoto’s worden gemaakt.
  • U volgt het vezelbeperkt dieet.

Twee dagen voor het onderzoek, datum ____________________________________________________

  • 18.00 uur: twee tabletten bisacodyl 5 mg innemen.

Dag voor het onderzoek, datum_______________________________________________________

  • U mag nog gewoon ontbijten en lunchen (beide natuurlijk nog vezelbeperkt). Hierna alleen nog yoghurt, vla of heldere bouillon gebruiken en heldere dranken zoals water, koffie/thee zonder melk of appelsap. Geen alcoholische dranken!
  • Vanaf 16.00 uur mag u niets meer eten (ook geen vla, yoghurt of iets dergelijks)
  • 16.00-18.00 uur: 1 liter Moviprep (1 grote(A) + 1 kleine(B) zak poeder mengen met 1 liter water) + minimaal 1 liter heldere dranken, bijvoorbeeld water, koffie/thee zonder melk, heldere bouillon, vruchtensappen zonder vruchtvlees, heldere frisdranken zonder koolzuur. Geen alcoholische dranken!
  • 20.00-22.00 uur: herhalen van bovenstaande procedure (zie van 16.00-18.00).
  • Vanaf 22.00 uur: rustperiode. Tijdens deze periode mag u bovenstaande heldere dranken gebruiken. Geen alcoholische dranken!

De dag van het onderzoek, datum ____________________________________________________

  • Tussen 4.00 – 5.00 uur: maak een liter Moviprep (meng een grote en een kleine zak poeder met een liter water) waarvan u de helft gebruikt met 500 ml heldere dranken. U moet de Moviprep tenminste drie uur voor het onderzoek ingenomen hebben. U mag blijven drinken tot twee uur voor het onderzoek.

Schema 2: als het onderzoek na 13.00 uur plaatsvindt

Zeven dagen voor het onderzoek, datum _______________________________________________

  • U mag geen ijzertabletten innemen.
  • Er mogen geen maag-en/of darmfoto’s worden gemaakt.
  • U volgt het vezelbeperkt dieet.

Twee dagen voor het onderzoek, datum________________________________________________

  • 18.00 uur: twee tabletten bisacodyl 5 mg innemen.

Dag voor het onderzoek, datum ______________________________________________________

  • U mag nog gewoon ontbijten en lunchen (beide natuurlijk nog vezelbeperkt). Hierna alleen nog yoghurt, vla of heldere bouillon gebruiken en heldere dranken zoals water, koffie/thee zonder melk of appelsap. Geen alcoholische dranken!
  • Vanaf 16.00 uur mag u niets meer eten (ook geen vla, yoghurt of iets dergelijks).
  • Indien u opgenomen bent of wordt, krijgt u de Moviprep van de verpleegkundige op de afdeling.
  • Tussen 16.00 – 18.00 uur: drink een liter Moviprep (meng een groot en een klein zak poeder in een liter water) en drink hiernaast minimaal een liter heldere dranken, bijvoorbeeld water, koffie/thee zonder melk, heldere bouillon, vruchtensappen zonder vruchtvlees, heldere frisdranken zonder koolzuur. Geen alcoholische dranken.
  • 20.00-22.00 uur: herhalen van bovenstaande procedure (zie van 16.00 -18.00 uur). Vanaf 22.00 uur: rustperiode. Tijdens deze periode mag u bovenstaande heldere dranken gebruiken. Geen alcoholische dranken!

Dag van het onderzoek, datum ______________________________________________________

  • Tussen 9.00 – 10.00 uur: een liter Moviprep (meng een grote en een kleine zak met een liter water) waarvan u de helft gebruikt en drink hiernaast nog minimaal 500 ml heldere dranken (zie hierboven). U moet de Moviprep tenminste drie uur voor het onderzoek hebben ingenomen. U mag blijven drinken tot twee uur voor het onderzoek.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de Scopie Behandel afdeling via 088 125 52 50. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier. Annuleren moet tenminste 24 uur voor het onderzoek. In uw plaats helpen we graag een andere patiënt.