Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over een echo-endoscopie (oraal). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een echo-endoscopie?

Een echo-endoscopie wordt gedaan met behulp van een buigzame dunne slang (endoscoop) met aan de tip een echo-apparaatje. Dit echo-apparaatje zendt onhoorbare geluidsgolven uit. Deze geluidsgolven worden door ieder orgaan of weefsel op een andere manier weerkaatst. De teruggekaatste geluidsgolven worden op een beeldscherm tot een beeld gevormd (echografie).

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is het inspecteren van het maag-darmkanaalslijmvlies en de omliggende organen/klieren. Dit gebeurt met behulp van een endo-echoscoop. Het kan zijn dat er stukjes weefsel uit het slijmvlies (biopten) moeten worden afgenomen. Ook kan het zijn dat er geprikt (gepuncteerd) moet worden uit de omliggende organen/klieren. Het opgevangen materiaal wordt verder onderzocht door een patholoog-anatoom. Het biopteren of puncteren is niet pijnlijk. Toch kan de endo-echoscopie als belastend ervaren worden, omdat u zo stil mogelijk moet liggen tijdens het onderzoek. Het onderzoek kan een uur duren. Daarom wordt dit onderzoek gedaan onder een roesje(sedatie), waardoor u het als minder belastend ervaart.

De dag van de behandeling

Voorbereiding

Medicijnen

Bij de volgende bijzonderheden moet u, zodra u de datum van het onderzoek heeft, contact opnemen met uw behandelend arts. Neem contact op als u:

  • bloedverdunnende medicijnen gebruikt – mogelijk moeten deze gestaakt worden voor het onderzoek;
  • suikerziekte heeft – mogelijk moet de dosering van de suikermedicatie aangepast worden;
  • een kunstmatige hartklep heeft;
  • een pacemaker of ICD heeft.

Als u de bovenstaande punten al besproken heeft met uw behandelend arts, hoeft u geen contact meer op te nemen.

Aandachtspunten

  • Neem een actuele medicijnlijst mee zodat we precies weten welke medicatie u gebruikt.
  • Trek makkelijk zittende kleding aan tijdens het onderzoek.
  • Houd er rekening mee dat u enkele uren opgenomen wordt op de dagverpleging.
  • Het tijdstip in de folder is de tijd dat u verwacht wordt op de afdeling.

Door de sedatiemedicatie mag u de eerste 24 uur na inname niet deelnemen aan het verkeer. Zorg daarom dat u iemand meeneemt die u weer naar huis brengt (zie ook de sedatiefolder).

Eten en drinken

Nuchter zijn:

  • Als u ’s ochtends komt voor het onderzoek, dan mag u niets meer eten of drinken vanaf 00.00 ’s nachts.
  • Als u ’s middags komt voor het onderzoek, dan mag u ’s ochtends voor 7.00 uur nog een kopje thee of zwarte koffie en twee beschuiten nuttigen.
  • Uw medicatie mag u twee uur voor het onderzoek nog met een klein slokje water innemen.
  • “Puffers” (medicatie voor de longen) mag u doorgebruiken zoals u gewend bent.

Het onderzoek

U wordt voor het onderzoek opgenomen op de afdeling. Tijdens de opname wordt een infuusnaald ingebracht voor de toe te dienen sedatie. U wordt in een bed naar de behandelkamer gebracht waar het onderzoek plaatsvindt. Voor aanvang van het onderzoek zijn verschillende handelingen nodig om u te bewaken tijdens het roesje (sedatie) zoals het aansluiten aan een bloeddrukmeter, hartslagmeter (door middel van drie plakkers op uw borst) en een knijper (saturatiemeter) op uw vinger. (Zie ook de sedatiefolder). Tevens krijgt u een bijtring in uw mond ter bescherming van de endo-echoscoop en uw tanden. Een eventuele gebitsprothese/tongpiercing moet kort voor het plaatsen van de bijtring uit. U kunt dus tijdens het onderzoek niet meer praten. Indien u nog vragen heeft, kunt u die vlak voor het onderzoek stellen. Nadat bovenstaande handelingen gedaan zijn en u op uw linkerzij ligt, krijgt u de sedatie toegediend. Tijdens het onderzoek wordt u begeleidt en bewaakt door een endoscopie-verpleegkundige/sedationist. De endo-echoscoop wordt vervolgens via de mond ingebracht. Dit kan in het begin wat kokhalsneigingen geven die u niet kunt onderdrukken. Dit gevoel neemt af als de endo-echoscoop in de slokdarm zit. De endo-echoscoop wordt daarna langzaam opgeschoven om de organen die onderzocht moeten worden te kunnen bekijken.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u teruggebracht naar de afdeling. Daar wordt u nog ongeveer anderhalf uur na-bewaakt. Als alle controles goed zijn, krijgt u een broodmaaltijd aangeboden. Vlak voor het ontslag wordt de infuusnaald verwijderd. U mag daarna met uw begeleiding naar huis.

Uitslag

U krijgt kort na het onderzoek een voorlopige uitslag. Tijdens de vervolgafspraak wordt alles met u besproken, want mogelijk moet het eventueel afgenomen weefsel/vocht nog onderzocht worden.

Mogelijke complicaties

  • Door de sedatie kunt u suf en vergeetachtig zijn. Dit is meestal na een paar uur al minder (zie ook de sedatiefolder).
  • De endo-echoscopie is een veilig onderzoek. Echter is er 1 tot 2% kans op een bloeding, 2% kans op een alvleesklierontsteking (pancreatitis) als hier gepuncteerd wordt en minder dan 0,1% kans op een gaatje in het longvlies (pneumothorax) als er weefsel rondom de slokdarm aangeprikt wordt. Neem daarom bij klachten als een bemoeilijkte en/of pijnlijke ademhaling, koorts, toenemende of hevige buikpijn, contact op met de polikliniek Interne geneeskunde via 088 125 44 95. Tussen 17.00 en 8.00 uur kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp via 088 125 00 00.
  • Opboeren of winden laten geeft verlichting als u een opgeblazen gevoel heeft. Tijdens het onderzoek wordt er namelijk lucht ingeblazen.
  • Het kan zijn dat u tijdelijk een pijnlijke keel heeft na het onderzoek. Koud drinken of een ijsje eten verzacht de pijn.

Belangrijk

Als er tussen de datum wanneer de afspraak is gemaakt en de datum van de behandeling er verandering in uw gezondheid opgetreden zijn zoals bv. dat u moet starten met bloedverdunners of een pacemaker of ICD krijgt dan 088 125 52 50 bellen. Dit nummer kunt u ook bellen als er dringende reden zijn om niet naar uw afspraak te komen.  Hierdoor kan er dan een andere patiënt in uw plaats gepland worden.

De arts die het onderzoek doet (de uitvoerend arts) kan een andere arts zijn, dan uw eigen arts (de aanvragend arts), omdat de uitvoerend arts in endo-echoscopieën gespecialiseerd is.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de Scopie Behandel afdeling via 088 125 52 50. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier. Annuleren moet tenminste 24 uur voor het onderzoek. In uw plaats helpen we graag een andere patiënt.