Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een pleurapunctie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Lees deze folder zorgvuldig door, zodat u goed geïnformeerd bent over de behandeling. Als u verhinderd bent of nog vragen heeft over de behandeling, kunt u contact opnemen met de longpoli via de mail longgeneeskundepoli@adrz.nl of via telefoonnummer 088 125 00 00 en vraag om door verbonden te worden met de longpoli.

Wat is een diagnostische of ontlastende pleurapunctie?

Diagnostische pleurapunctie

Bij een diagnostische pleurapunctie wordt er vocht wat rondom de longen zit met behulp van een dunne naald opgezogen. De longen zijn omgeven door twee vliezen (pleurabladen). Tussen deze twee vliezen zit normaal een klein laagje vocht, zodat deze vliezen soepel langs elkaar kunnen glijden tijdens het ademhalen. Bij u is gebleken dat er meer vocht tussen de longvliezen zit. Om de oorzaak van dit extra vocht te verklaren wordt er vocht afgenomen, zodat dit onderzocht kan worden in een laboratorium en de oorzaak duidelijk wordt.

Ontlastende pleurapunctie

Bij een ontlastende pleurapunctie wordt er extra vocht afgetapt, waardoor u minder kortademig wordt. Of dit kan is mede afhankelijk van hoeveel vocht er aanwezig is, of het vocht niet te veel ingedikt is en of er niet te veel tussenschotjes tussen het longvocht zitten. Dit kan namelijk het aftappen van het vocht belemmeren.  Aan de hand van een echo bekijkt de longarts of het aftappen van longvocht kan. Indien het wel kan, wordt dit tijdens deze behandeling gelijk gedaan.

De dag van de behandeling

De voorbereiding

  • Eten en drinken: voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn.
  • Bloedverdunners: als u bloedverdunners gebruikt, moet u dit vooraf overleggen met uw behandelend arts of u hier mee moet stoppen of dat ze aangepast moeten worden.
  • Makkelijk zittende bovenkleding is handig omdat u de bovenkleding uit moet doen voor de behandeling.
  • Begeleiding: we raden aan dat u vervoer/begeleiding regelt voor dit onderzoek omdat u soms toch even bij moet komen van deze behandeling.

Aanmelden in het ziekenhuis

Nadat u zich heeft aangemeld bij de aanmeldzuil in de centrale hal, volgt u route 96 afdeling SBA op de tweede verdieping, daar kunt u plaats nemen in de wachthal. De endoscopie verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer voor de behandeling.

De behandeling

Voor de behandeling legt de arts/endoscopie verpleegkundige aan u uit wat er gaat gebeuren. Tevens worden er nog een paar vragen aan u gesteld zoals uw naam en geboortedatum. Vervolgens doet u uw bovenkleding uit. Nadat u uw bovenkleding heeft uitgedaan, neemt u plaats op een kruk of zijkant van een behandeltafel. U zit licht voorovergebogen met uw bovenlichaam steunend op een kussen. Hierdoor ontstaat er een maximale ruimte tussen uw ribben. Waardoor het aanprikken van het longvocht makkelijker verloopt. Probeer zo stil mogelijk te blijven zitten. Voor het aanprikken zal de arts eerst met behulp van een echo bekijken wat de beste aanprikplaats is en bekijkt dan tevens hoeveel vocht er aanwezig is. Bij veel vocht wordt bekeken of dit dan tegelijk afgetapt kan worden. De aanprikplaats wordt gemarkeerd en daarna wordt met een koude vloeistof de huid ontsmet (gedesinfecteerd). Als er alleen vocht opgezogen wordt is er geen huidverdoving nodig, maar als er vocht afgetapt kan/moet worden, krijgt u voorafgaande een verdovingsprik. Daarna wordt er een kleine buis tussen de ribben ingebracht waardoor het vocht afgetapt kan worden. Er wordt niet meer dan anderhalve liter vocht afgetapt, zodat de longen weer langzaam kunnen ontplooien. Op zich zijn zowel een diagnostische als een ontlastende punctie niet pijnlijk alleen kan het aanprikken als iets pijnlijk worden ervaren zoals een bloedprik. Bij een diagnostische pleurapunctie duurt de behandeling ongeveer 20 à 30 minuten en bij een ontlastende punctie is het afhankelijk hoeveel vocht er afgetapt kan worden en hoe snel het af kan lopen.

Na de behandeling

Na het onderzoek wordt er een pleister of een klein drukverbandje op de aanprikplaats gedaan. Dit moet de eerste 24 uur blijven zitten, hierna kunt u weer douchen. Doe deze dag rustig aan zodat de longen zich langzaam weer kunnen ontplooien. Als u gestopt was met uw bloed verdunnende medicijnen, hoort u van uw behandelende arts wanneer u hier weer mag starten. Na de pleurapunctie mag u in principe weer naar huis maar indien u opgenomen bent, gaat u weer terug naar uw afdeling.

De uitslag

Indien de datum van de vervolgafspraak nog niet geregeld kan worden, omdat er bij u nog andere onderzoeken gepland zijn, zoekt de doktersassistente contact met u om een vervolgafspraak te maken. Tijdens deze vervolgafspraak worden de resultaten met u besproken.

Complicaties

Complicaties tijdens een pleurapunctie komen zelden voor. Soms ontstaat plotseling een lage bloeddruk en een langzame hartslag als teken van overmatige prikkeling van een bepaald zenuwsysteem. Het onderzoek wordt dan onderbroken. Over het algemeen kan men na enkele uren zonder problemen het onderzoek herhalen. Soms voelt de schouder wat pijnlijk aan als er vocht uit de pleuraholte wordt gezogen. Als de long per ongeluk bij de punctie wordt geraakt, kan er een luchtlek met een mogelijke klaplong (pneumothorax) ontstaan of zeer zeldzaam een bloeding in de borstholte. Wanneer een grote hoeveelheid vocht is weggehaald kan een longoedeem (vochtophoping) ontstaan in de long. Dit oedeem verdwijnt normaal gesproken vanzelf binnen drie tot vier dagen.

Wanneer moet u de arts waarschuwen?

  • Bij plotselinge toenemende benauwdheid
  • Pijn bij ademhalen
  • Koorts
  • Bij twijfel

Indien u last krijgt van bovenstaande klachten kunt u tussen 8.30 – 16.30 uur contact opnemen met de receptie via 088 125 00 00 met het verzoek om door verbonden te worden met de longpoli. Buiten deze uren kunt u alsnog contact opnemen met de receptie, zij verbinden u dan door naar de Spoedeisende hulp.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de Scopie Behandel afdeling via 088 125 52 50. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier. Annuleren moet tenminste 24 uur voor het onderzoek. In uw plaats helpen we graag een andere patiënt.

Informatie over uw afspraak

Samen met uw behandelend art is er afgesproken dat er bij u een pleurapunctie gaat plaatsvinden. Daarom wordt u verwacht op:

Datum                  _____________________________________________

Tijd                        _____________________________________________

Afdeling              _____________________________________________

Route                   _____________________________________________

Locatie                 _____________________________________________