Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over bestralingen. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

In overleg met uw behandelend arts is besloten dat u vijf bestralingen zult ondergaan. Deze bestralingen vinden plaats op het ZRTI (bestralingscentrum).

Afspraak bestralingscentrum

Alvorens de bestraling start krijgt u een afspraak op het ZRTI. Tijdens deze afspraak heeft u een gesprek met de bestralingsarts. Daarnaast zal er tijdens deze afspraak ook nog een scan gemaakt worden. Deze scan is niet om ziekte aan te tonen, maar is nodig voor het maken van een bestralingsplan. U krijgt informatie van het ZRTI over het verloop van de afspraak en het verloop van de bestraling.

Tijdens de behandeling

In de week van de bestralingen ziet de bestralingsarts u op controle. Ook de verpleegkundig specialist zal (telefonisch) contact met u opnemen tijdens en vlak na de bestraling.

Taxi vergoeding

Voor het vervoer naar de bestraling komt u in aanmerking voor taxi vergoeding. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Deze geeft u een papier dat u moet laten invullen en ondertekenen. De zorgverzekeraar regelt verder met u welk taxibedrijf u gaat vervoeren.

Klachten en conditie

Door de bestraling kunnen klachten ontstaan, zoals vermoeidheid en een veranderd ontlastingspatroon (diarree, toename van aantal keren ontlasting). Deze klachten kunnen de eerst weken na de bestralingen nog wat toenemen en kunnen hevig zijn, maar nemen daarna af. Ook kunt u tijdens de bestralingsperiode tintelingen/pijn uitstralend naar de benen krijgen. Meld dit direct bij het bestralingscentrum, dit is relatief eenvoudig op te lossen met medicatie. Het is belangrijk dat u uw conditie probeert goed te houden. Dit kunt u doen door regelmatig te bewegen en eiwitrijk te eten.

Na de bestraling

Na de bestraling heeft u een rustperiode. Ongeveer tien weken na de laatste bestraling wordt er een nieuwe CT- en MRI-scan gemaakt. De uitslagen van de scans worden in het multidisciplinaire overleg besproken. Hier wordt ook het behandeladvies voor u opgesteld.

Polikliniekbezoek

Het behandeladvies wordt met u op de polikliniek besproken. Het kan zijn dat de chirurg tijdens dit bezoek een inwendig onderzoek bij u verricht om de tumor in de endeldarm te voelen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de afdeling Heelkunde 088 125 46 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.